banner

MEB norm kadro yönetmeliği yayınlandı




Milli Eğitim Bakanlığı norm kadro yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, mevcut düzenlemede 150'den az öğrencisi olan ilkokullara müdür norm kadrosu verilmezken, yeni düzenlemeyle birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan eğitim kurumları hariç olmak üzere, eğitim kurumlarının her birine müdür norm kadrosu verilecek.

Yönetmeliğe göre, özel eğitim kurumları hariç olmak üzere, aynı bahçede farklı binalarda faaliyet gösteren farklı derece ve türdeki eğitim kurumlarının her birine, aynı binada faaliyet gösteren farklı derece ve türdeki eğitim kurumlarından sadece öğrenci sayısı en fazla olana, aynı bahçede faaliyet gösteren farklı derece ve türdeki özel eğitim kurumlarından sadece öğrenci sayısı en fazla olan eğitim kurumu için bir, eğitim kampusu şeklinde yapılanan eğitim kurumları için bir müdür norm kadrosu tahsis edilecek. Bu şekilde mevcut müdür norm kadro sayısında 6 bin 290 artış olması öngörülüyor.

Eski düzenlemede eğitim kurumlarına farklı özelliklere bağlı olarak müdür başyardımcısı norm kadrosu verilirken, yeni düzenlemede yalnızca yatılı ve pansiyonlu olan eğitim kurumlarına bu özelliğe bağlı olarak müdür başyardımcısı norm kadrosu verilecek.

Eski düzenlemede en az 3 müdür yardımcısı olan eğitim kurumlarına müdür başyardımcısı norm kadrosu verilirken, yeni düzenlemede en az 6 müdür yardımcısı olan eğitim kurumlarına müdür başyardımcısı norm kadrosu tahsis edilecek. Bu düzenlemeler sonucunda mevcut müdür başyardımcısı norm kadro sayısında 724 azalma olacağı öngörülüyor.

Öğrenci sayısı 501'e kadar olan anaokullarına bir müdür yardımcısı verilecek

Mevcut düzenlemede öğrenci sayısı 100-201 arasında olan anaokullarına bir müdür yardımcısı norm kadrosu verilirken, yeni düzenlemede öğrenci sayısı 100-501 arasında olan anaokullarına bir müdür yardımcısı norm kadrosu verilecek. Bu düzenleme ile mevcut müdür yardımcısı norm kadro sayısında 274 azalma olacak.

Mevcut düzenlemede ilköğretim kurumlarından öğrenci sayısı 601'e kadar olanlara bir müdür yardımcısı norm kadrosu verilirken, yeni düzenlemede en az 100 öğrencisi olan ilkokullara bir müdür yardımcısı norm kadrosu verilmesi öngörülüyor. Böylece, mevcut müdür yardımcısı norm kadro sayısında 2871 artış olacak.

Daha önceki düzenlemede özel eğitim kurumlarından öğrenci sayısı 51'e kadar olanlara 1 müdür yardımcısı norm kadrosu verilmekte iken, yeni düzenlemede öğrenci sayısı 101'e kadar olan özel eğitim kurumlarına 1 müdür yardımcısı norm kadrosu verilecek. Bu şekilde, mevcut müdür yardımcısı norm kadro sayısında 609 azalma olacak.

Değişiklikte, mevcut uygulamada olduğu gibi eğitim kurumlarının yatılılık, pansiyonluk, döner sermaye işletmesi, tam yıl-tam gün uygulaması gibi özelliklerine bağlı olarak ilave müdür yardımcısı norm kadrosu verilmesi öngörüldü ancak daha önce en fazla 7 olan müdür yardımcısı norm kadro sayısı 6 olarak sınırlandırıldı. Bu düzenleme sonucunda mevcut müdür yardımcısı norm kadro sayısı 222 azalacak.

Ortaokullar ve ortaöğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezleri ve rehberlik ve araştırma merkezlerinin müdür yardımcısı norm kadrolarının belirlenmesinde mevcut durum korundu.

Buna göre, anaokullarında öğrenci sayısı 100'den 501'e kadar 1, 501 ve daha fazlası için 2;  ilkokullarda, 100'den 601'e kadar 1, 601'den bin 201'e kadar 2, bin 201'den bin 801'e kadar 3, bin 801 ve daha fazlası için 4; ortaokul ve imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde 501'e kadar l, 501- bin 1'e kadar 2, bin 1'den bin 501'e kadar 3, bin 501 ve daha fazlası için 4 müdür yardımcısı norm kadrosu verilecek. Özel eğitim kurumlarında ise öğrenci sayısı 101'e kadar l, 101 ve daha fazlası için müdür yardımcısı norm kadrosu tahsis edilecek.

Mevcut düzenlemede anaokullarına rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilirken, yeni düzenlemede anaokullarına rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilmedi. Bu düzenleme sonucunda mevcut rehberlik alan öğretmeni norm kadro sayısının bin 520 azalması öngörülüyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.