Çalışan annelere 18 hafta müjdesi!
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 06 Ağustos 2013 09:01 tarihinde oluşturuldu
Çocuk teşvik çalışmalarında sona geliniyor. Eylülde açıklanması beklenen "çocuk teşviki" paketinde 18 hafta doğum izni ve 2 yaşına kadar esnek çalışma gibi çözümler yer alacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı'nın birlikte çalıştığı "çocuk teşviki" paketi mayıs ayında Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulmuştu.
Sabah Gazetesi , hazırlıkları sürdürülen ve eylül ayında Erdoğan tarafından açıklanması planlanan paketin son durumu ile ilgili ulaştığı detaylara göre, hükümet daha önce 6 aya (24 hafta) çıkarılması öngörülen doğum izinlerinden vazgeçerek, yeni bir formül geliştirdi.
Kadın derneklerinden gelen "bu kadar uzun doğum izni süresi kadını istihdamdan uzaklaştırır, ona zarar verir. Özel sektörde işverenler kadın çalıştırmak istemezler" görüşünü dikkate alan bürokratlar, izin süresini daha kısa tutarak geri kalanını dünyanın birçok ülkesinde uygulanan "esnek çalışma" sistemiyle desteklemeyi planlıyor.
Yeni modelde, çalışan kadınların doğum izinlerine "18 hafta artı esnek çalışma" süresi öngörülüyor. Yani hali hazırda doğum öncesi 8 hafta izin aynen korunacakken, doğum sonrası yine 8 hafta olan izin 10 haftaya çıkarılacak. Bundan sonrasında ise en fazla 2 yıl süreli düşünülen "esnek çalışma" modeli uygulanacak.
Annelere çocuğu iki yaşına gelene kadar "zamansal" (iş yerinde kısmi süreli çalışma) ve "mekansal" (evden çalışma) olanakları sunulacak. Hem memurları hem de özel sektörü kapsayacak uygulamada, kadınların "kademeli yükselme" ve kıdem dahil tüm özlük hakları korunacak.
Öğleden sonra eve
Özellikle doğum sonrası çocuğun kritik büyüme dönemini kapsayan esnek çalışma modelinin öğleden sonraki zamanı kapsaması planlanıyor. Sabah işe gelecek olan kadın, öğlene kadar çalışma öğleden sonrasını ise aile bütünlüğü açısında zamanını evinde tahsis etme imkânını yakalayabilecek. Ayrıca doğum izninden dönen kadın için işe alınma zorunluluğu getirilecek. Özel sektörde "200 çalışanı olan tüm işyerleri kreş açar" şeklinde yapılacak yeni düzenlemenin ise rafa kaldırıldığı öğrenildi.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumuna 6 ülke ve 47 şehirden 3 bin kişi katıldı
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak


