Yeni YÖK nasıl olmalı? Tıklayın bu sürece siz de katılın
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 07 Kasım 2012 12:41 tarihinde oluşturuldu
Yeni YÖK Tasarısı yayımlandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamuoyuyla paylaştığı yasa tasarısı taslağına ilişkin görüşleri almaya devam ediyor. Sizde görüşlerinizi paylaşmak istiyorsanız YÖK’ün sitesini ziyaret edebilir ve görüşlerinizi oradan paylaşabilirsiniz.
Yeni YÖK yasası nasıl olmalı Tıklayın görüşünüzü belirtin
YÖK, bünyesinde oluşturduğu 'yeniyasa.yok.gov.tr' internet sitesi üzerinden kamuoyunun taslağa ilişkin görüşlerini alırken, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya da yeniden görüştüğü rektörlere ''Yeni YÖK yasası nasıl olmalı-'' sorusunu yöneltiyor.
Çetinsaya'dan yoğun mesai
Taslağın hazırlık sürecinde öğrenciden rektöre, üniversitenin idari personelinden eğitim muhabirleri ve editörlerine, kamu kurum ve kuruluşlarından sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine kadar çok sayıda kişinin görüşlerine başvuran YÖK, taslak açıklandıktan sonra da çalışmalarında hız kesmedi.
YÖK'te taslağa ilişkin toplantılar sürerken, Gökhan Çetinsaya da rektörlerle gruplar halinde görüşmeye başladı. Dün 44 rektörle biraraya gelen Çetinsaya, görüş ve önerileri dinledi. Çetinsaya, bu ay içerisinde diğer üniversitelerin rektörleriyle de biraraya gelecek.
Kadın akademisyenlerin sayısı artıyor İşte istatistikler
Kurulda rektörler düzeyinde yapılan toplantılar, ilerleyen günlerde araştırma görevlileri, yardımcı doçentler, doçentler, profesörler ve üniversite genel sekreterleriyle devam edecek.
Araştırma görevlileriyle 12 Kasım'da, yardımcı doçentler ve rektörlerle 13 Kasım'da, doçentlerle 14 Kasım'da, profesörlerle 15 Kasım'da, üniversite genel sekreterleriyle 16 Kasım'da ve rektörlerle 20 Kasım'da toplantılar yapılacak. Görüşmeler, ilgili eğitim sendikaları, öğrenci temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alınmasıyla sürecek.
Görüşler gelmeye başladı
Yeni yasa çalışmalarına ilişkin oluşturulan sitede, ilgililer taslakla ilgili görüşlerini bildirmeye başladı.
Son iki gün içinde aralarında Atatürk Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin de bulunduğu 38 üniversite, taslağa ilişkin görüşlerini iletirken, yüzü aşkın vatandaş da geleceğin yükseköğretiminin nasıl olması gerektiği konusunda yorumda bulundu.
Tarafların önerilerinin alınmasının ardından son şekli verilerek YÖK Genel Kurulu'na sunulacak taslak, Aralık ayında Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilecek.
Süreç nasıl gelişti
YÖK, 1981 yılında çıkarılan Yükseköğretim Kanunu ile kuruldu ve özellikle son yıllarda yeni yasa için çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda, 400 katılımcının iştirak ettiği 3 çalıştay sonrası hazırlanan YÖK Strateji Belgesi, yasa taslağının da temellerini oluşturdu.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, göreve gelmesinin ardından yasa taslağı çalışmalarını hızlandırarak, akademisyen ve öğrencilerle bölge toplantılarında biraraya geldi. Çetinsaya, 168 üniversitenin rektör ve öğrenci konsey başkanlarına, yeni yükseköğretim yasasının nasıl olması gerektiği konusundaki görüşlerini sordu.
Yükseköğretimin yeniden yapılandırılması sürecinde rektörlerden öğrenci konseylerine, idari personelden kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerine kadar toplumun her kesiminden paydaşlarla çalıştaylar düzenlendi, raporlar hazırlandı. Üniversiteler de kendi bünyelerinde gerçekleştirdikleri çalıştaylarla yeni yasa çalışmalarına katkı sağladı.
Çetinsaya, 14 Eylül 2012'de Üniversitelerarası Kurul'da tüm üniversitelerin rektörlerine yasa taslağıyla ilgili sunum yaptı ve taslağı üniversitelerin görüşüne açtı. Taslak, 5 Kasım'da kamuoyunun görüşüne sunuldu.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu