banner

Öğretmen yetiştirme oyunu yurt dışını açılıyor




Öğretmenlerin mesleki eğimi için tasarlanan ve oyun unsurları kullanan üç boyutlu simülasyon ortamı "Sınıfta", yurt dışında da ilgi görüyor.

 

ogretmen_simulasyonTÜBİTAK'ın FATİH Projesi çağrısı kapsamında, öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının, karma gerçeklik ve teknolojilerine dayalı eğitimi amacıyla geliştirilen Sınıfta, ODTÜ ve Siirt Üniversitesinin akademik desteğiyle Ar-Ge faaliyetlerini ODTÜ Teknokent'te sürdüren Simsoft tarafından ürüne dönüştürüldü.
Geliştirme sürecinde Türkiye'nin dört bir yanından binlerce öğretmenin kullanımına sunulan Sınıfta, yurt dışında bu alanda faaliyet gösteren kişi ve kurumların ilgisini çekti.
Proje Araştırmacısı ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysi İşler'in verdiği bilgilere göre, Sınıfta ile gelişen teknoloji ve değişen eğitsel ihtiyaçlara cevap verebilen öğretmen adaylarının yetiştirilmesi ve halen görevde olan öğretmenlerin bu sürece kolaylıkla uyum göstermesinin sağlanması hedefleniyor.
Proje, Avrupa'nın en köklü üniversitelerinden biri olan ve öğretmen eğitimine yönelik çalışmalarıyla dikkati çeken Köln Üniversitesi'ndeki uzmanların da ilgisini çekti.
İşler, üniversiteden, uygulamanın Almanca'ya çevrilmesi konusunda teklif aldıklarını söyledi. Uygulamanın Almanya'da bunu kullandırılmasının Avrupa ve dünyaya açılma konusunda önemli bir fırsat yaratacağına işaret eden İşler, şöyle konuştu:
"Üniversitedeki öğretmen eğitim merkezinde gelecek yıl yapılacak ve öğretmen eğitiminin dijital hale gelmesiyle ilgili bir konferans var. Burada, öğretmen eğitiminin dijitalleşmesinde kurumların rolleri ne olmalı, ne tür öğrenme metotları kullanılmalı, ne tür kaynak ve medyalara ihtiyaç duyuluyor gibi başlıklarda tartışmalar yapılacak. Aslında tam da bizim hayata geçirdiğimiz projeyi tartışacaklar. Burası, Sınıfta'yı uluslararası arenada duyurmak için iyi bir fırsat. Konferansa Avrupa'nın diğer ülkelerinden katılım olacak. Bize Sınıfta'yı konferansa birlikte sunmayı teklif ettiler."
İşler, projeyi daha da ileri noktalara taşımak amacıyla Avrupa Birliği projelerinden yararlanmak için de birlikte hareket etmeyi planladıklarını belirtti.
Bu iş birliği ile önce Avrupa'ya sonrasında dünyaya açılmayı hedeflediklerini vurgulayan İşler, "Sınıfta'yı, Almanya'daki dünyanın en büyük interaktif eğlence fuarı olan Gamescom'da sunma fırsatı yakaladık. Ürün, daha tamamlanmamışken Amerika, Kenya, Malezya ve Japonya'da görücüye çıkıp ilgi gördü. Bundan sonra ürünü geliştirmeye çalışırken aynı zamanda yeni coğrafyalara ulaşmayı amaçlıyoruz." dedi.

 

Köy okulları modellenecek
Uygulamanın yeni versiyonunu öğretmenlerin kullanımına sunduklarını bildiren İşler, bu versiyonla 10 bin öğretmene ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.
Öğretmenlerden alacakları geri dönüşlerle geliştirmeleri yapacaklarını anlatan İşler, yürütülecek çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: "Her 2 hafta bir okul seçeceğiz. Bunların köy okulu olmasını istiyoruz. Belirleyeceğimiz köy okulunu modelleyeceğiz. Öğretmenlerden sınıftaki öğrencileri tanımlamalarını isteyeceğiz. Daha sonra başka öğretmenlerin veya öğretmen adaylarının Sınıfta'yı kullanarak bu köy okullarında eğitim vermelerini sağlayacağız. Sınıfta, tüm öğretmenlere farklı sınıf ortamlarında ders verme olanağı sağlayacak. Böylece öğretmen adayları mesleğe hazırlanacak, mevcut öğretmenlerin mesleki deneyimi artırılacak."

 

Sanal sınıfta gerçek deneyim
Sınıfta'da, öğretmenler, yapay zeka yöntemi ile modellenen otonom öğrenciler ile iletişim kuruyor. Bu iletişimin içeriği öğrenci davranışları ve teknoloji sınıflarına özel istenmeyen davranışların modellenerek uygulamaya entegre edilmesiyle zenginleştiriliyor.
www.sinifta.com adresinden ulaşılabilen öğretmen eğitim oyununun 3 seviyesi bulunuyor. Oyunun birinci seviyesi öğretmenin tek başına kullanabileceği bir 3 boyutlu sanal dünya uygulamasından oluşuyor. Bu aşamada yapay zeka tarafından yönetilen 3 boyutlu, sanal öğrenciler bulunuyor ve öğretmen tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi burada bir sınıf deneyimi yaşıyor. Öğretmenin sınıf yönetim becerileri, ders içeriğini teknolojik bilgisiyle harmanlayabilme yeteneği ve bunu yaparken doğru pedagojik yaklaşımları seçebilmesi, oyun esnasında öğretmenin performansını belirleyecek olan kriterleri oluşturuyor. Öğretmenin performansı ve tarihçesi değerlendirilmek üzere sunucuya aktarılıyor. Birinci seviyeyi geçemeyen öğretmenler ikinci seviye eğitimi de alıyor.

İkinci seviyede ise ağa bağlı öğretmenlere, otomatik olarak öğrenci veya öğretmen olarak görev atanıyor ve çok kullanıcılı bir oyun benzeri ortamda birinci seviye bilgi ve becerileri pekiştiriliyor.
İlk iki seviyede başarılı olamayan öğretmenlerin 3. seviyede bilgisayar destekli yapay gerçeklik ortamında sınıf içindeki bilgi ve becerileri ölçülüyor ve kendilerine anlık geri beslemeler veriliyor. Bu seviyede, deneyimli öğretmenler, eğitim alan öğretmeni yönlendiriyor ve ona rehberlik ediyor.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.