banner

Okul üniformalarını zevkle giyilen kıyafetler haline getirdiler




Okul üniformaları eskiden çocuklara zorla giydirilirdi ve bunların çoğunluğu estetikten ve modadan uzak kıyafetlerdi. Fakat artık bu önyargılar kırılıyor! Birçok okulunun üniforması rahat ve gündeliğe yakın kıyafetlere dönüştü. Bu değişimde etkisi olan ve gün geçtikçe büyüyen İlke-Natura Tekstil, birçok okulun kıyafetini tasarlıyor ve tamamen yerli kaynaklarla üretimini gerçekleştiriyor.

Yıllar geçtikçe eğitim sistemi değiştiği gibi, okulların kıyafet politikaları da değişikliğe uğruyor. Eskiden kumaş pantolon, etek, gömlek ve kravattan oluşan ve esnetilmemesi için sıkı kurallar uygulanan okul üniformaları, artık yeni trendlere, öğrencilerin rahat olmasına ve teknolojik yeniliklere göre belirleniyor. Uzun yılların deneyimi sonucu kurulan İlke-Natura Tekstil, öğrencilerin bir kıyafette aradıkları tüm özelliklerde ürettiği yüzde 100 yerli ürünleriyle bu alanda fark yaratırken; üçüncü dünya ülkeleri yerine dünya standartlarındaki üretim tesislerinde ürettiği okul kıyafetleri, teknolojik açıdan birçok yeniliği de barındırıyor. Okul kıyafetlerinin tasarımları, firma bünyesindeki profesyonel modelist ve stilistler tarafından gerçekleştiriliyor. Nano-teknoloji kullanılarak üretilen bu giysiler, yaz ve kış aylarında çocukların rahat davranmalarını ve giysilerin kolay temizliğini de sağlıyor. Çocukları kanserojen maddelerin etkisinden de uzak tutan ürünlerin, neredeyse tüm gün çocukların üzerinde olduğuna işaret eden İlke-Natura Pazarlama ve Satış Yöneticisi İdris Müslüm, bu nedenle kıyafetlerin tam bir rahatlık sağlaması ve gündelik giysilerin çizgilerini taşıması gerektiğini belirtiyor.

İlke-Natura tekstil, ne zaman ve nasıl kuruldu? Bugünlere nasıl gelindiğini kısaca anlatabilir misiniz?

İlke-Natura, kurucu ortaklarının eğitim ve tekstil sektöründeki 27 yıllık başarılı deneyimlerinin birleşimi olarak Nisan 2007 yılında, İstanbul’da kuruldu. İLKE, kuruluşundan bu yana geçen 5 yıl içinde Natura ve CLLG markalarıyla okul ve personel kıyafetleri; MGS markası ile de ihracat alanında, Türkiye’de sektörün liderleri arasında yer almayı başardı. Natura’nın bu başarısının altında yatan temel düşünce, tasarım, üretim, sunum ve satış sürecindeki farklılıklarla öğrenciler, okul yöneticileri ve velilerin beklentilerini karşılaması.

SADECE ÜNİFORMA DEĞİL, BİR YAŞAM STİLİ

Sektörde sizi diğer firmalardan farklı kılan ve öne çıkaran üretim özellikleriniz neler?

Ürünlerimizi üretirken “ETI” (etik ticari inisiyatifi) standartlarına özen gösteriyoruz. Dünya markalarının üretimde kullandığı Kırık İğne raporlarına varana kadar, dünya ölçeğindeki her türlü imalat standartlarını uyguluyoruz. Üretici olarak (FREE NIKEL) “metal parçacıklar politikası”na dikkat ediyoruz. Ayrıca ürünlerimizde kullanılan metaller, asla kanserojen madde içermiyor. Natura olarak üretmiş olduğumuz her ürün için ayrı ayrı “ECO TEXT” belgesine sahibiz. Ürünlerimizin tamamı Türkiye’de, İstanbul’da üretiliyor. Ucuz maliyet politikaları doğrultusunda çoğu firma, tekstil ürünlerinin imalatını Çin, Mısır, Vietnam, Pakistan vb ülkelerde gerçekleştiriyor. Biz ise yerli sermaye ile Türk ekonomisine katkı amacıyla tüm ürünlerimizi ülkemizde, yerli kumaş ve malzeme ile üretiyoruz.

Ürünlerinizin tasarımını da İlke-Natura olarak siz yapıyorsunuz? Bu aşamada hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Bu doğrultuda ideal okul kıyafeti nasıl olmalı?

Natura olarak, öğrencilerimizin kıyafetlerinin onlar için bir okul üniforması değil, zamanlarının büyük bir kısmını geçirdikleri, yaşam stillerini de yansıtan giysiler olduğunu düşünüyoruz.

Öğrencilerin rahatlığı için okuldan çıktıktan sonra eve tekrar dönüp kıyafet değiştirme ihtiyacı duymadıkları, gündelik kıyafetler giymeleri gerektiğine inanıyoruz ve bunu gerçekleştiriyoruz. Ayrıca öğrencilerin sağlığı açısından, ürünlerimizde kullanılan baskı boyalarımız ve kumaş boyaları, azottan arındırılmış ve reaktif (organik) boyalar. Dolayısıyla bunlar da kanserojen madde içermiyor. Bu konunun da küçük büyük fark etmez, çocuklarımızın kıyafet seçiminde önemli bir konu olduğunu vurgulamak isterim.

RAHAT, NANO TEKNOLOJİK GÜNLÜK OKUL GİYSİLERİ

Tekstilde nanoteknoloji nedir? Öğrenci kıyafetlerinde nanoteknoloji kullanmanın ne gibi yararları var?

Bionic finish nano teknolojisi; tekstil ürünleri üzerine uygulanan su, yağ ve diğer sıvıları hiçbir şekilde emmeyen, buna karşılık iç yüzeyde mutlak bir emicilik sağlayan ve nefes alabilen bir kaplama teknolojisidir. İç yüzeydeki emicilik ve yumuşaklık, kullanıcıya mutlak bir kullanım rahatlığı sağlar.

Ürünlerimizin su, yağ, çay, kahve ve diğer sıvıları hiçbir şekilde emmemesi sayesinde, kıyafetlerin daima temiz, estetik ve ürün duruşu bozulmamış olur. Özellikle çocuk kıyafetlerinde uzun süreli kullanımdan kaynaklı oluşabilecek sorunlar en aza indirgenerek ürünün uzun ömürlü olması sağlanır.

İlke-Natura’nın üretim hacminden bahsedebilir misiniz? Örneğin bu yıl kaç okul için kıyafet ürettiniz?

Öğrenci kıyafetlerinin özgün tasarımı ve üretim çeşitliliği açısından, okul üniforması kavramına farklı bir bakış açısı getirmenin başarılı sonuçlarını yaşıyoruz. Firmamız, okul kıyafetlerindeki özgün çalışmaları nedeniyle özellikle okulunun marka değerine katma değer sağlamak isteyen okul yöneticilerimiz tarafından tercih ediliyor. İstanbul-Ümraniye’deki tesislerimizde tasarım, üretim, lojistik, satış ve finans departmanlarımızla hizmet veriyoruz.

Yılda okul üniforması olarak, farklı yaş gruplarına yönelik 500.000 parça ürün imal ediyoruz. Bu ürünlerin yanı sıra okulda kullanılan atkı, bere, eldiven, çanta, şapka, kemer, çorap vb okul logolu ürünleri de müşterilerimize tedarik ediyoruz. İşbirliği yaptığımız okullar arasında Bursa Kültür Koleji, Özel Sanko Okulları, Anamur Koleji, Avrupa Koleji, Kent State College, Düzce Kültür Koleji, Özel Lokman Hekim ASML, Benek Koleji, İlgi Okulları, Kütahya Dostlar Koleji, Londra Wisdom Primary School, USA PSA Colege, Pınar Koleji ve Koza Koleji gibi burada ismini sayamadığımız, Türkiye’nin saygıdeğer 70 özel okulunu giydiriyoruz. Natura ve CLLG olarak okul kıyafetlerindeki bu başarımızın arkasında, 175 kişilik profesyonel bir kadro var.

AR-GE ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYORUZ

Önümüzdeki dönemlere yönelik projeleriniz neler? Referans listenize yeni okullar ekleyecek misiniz?

Her yıl olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de yeni okullarla anlaşmalarımız var. Ayrıca 2013-14 yılı için daha önce gündeme aldığımız tasarım, imalat ve lojistik ile ilgili planlamalarımızı gerçekleştirme çabası içerisindeyiz. Bu yüzden özellikle tasarım ve satış uygulamalarına büyük önem veriyoruz. Bunun yani sıra müşterilerimizden ürünlerimizle ilgili aldığımız geri bildirimler de bizim için ayrı bir önem taşıyor. Kapasite olarak gelecek yıl 800.000 parça imalatın anlaşmalarını gerçekleştirdik.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.