banner

Koç Üniversitesi'ne 1,5 milyon dolar destek




Yrd. Doç. Dr. Erdem Yörük, “Refah Devletinin Yeni Siyaseti: Yükselen Ekonomilerde Yeni Bir Refah Devleti Rejimine Doğru” başlıklı projesiyle, Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) 1,5 milyon euro’luk başlangıç fonunu almaya hak kazandı. Yörük Türkiye’den bu desteği alan ilk sosyolog oldu.

kocAvrupa Araştırma Konseyi (European Research Council - ERC), Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Yörük’ün yürüttüğü, “Refah Devletinin Yeni Siyaseti: Yükselen Ekonomilerde Yeni Bir Refah Devleti Rejimine Doğru” adlı projeyi destekleme kararı aldı. Yrd. Doç. Dr. Erdem Yörük, projesiyle Avrupa Araştırma Konseyi’nden (ERC) 1,5 milyon euro’luk başlangıç fonu almaya hak kazandı.
Bugüne kadar Türkiye’den 16 proje bu desteğe layık görüldü. Destek alan 16 projenin dokuzu Koç Üniversitesi öğretim üyelerine ait. Bu 16 proje arasında sosyal bilimler alanında desteğe layık görülen dört projenin üçü yine Koç Üniversitesi öğretim üyelerinin imzasını taşıyor. Birçok ülke ekonomisinin, toplumsal ve siyasal durumlarının araştırma konusu olduğu çalışma, Türkiye’den sosyoloji alanında ERC Fonu alan ilk proje oldu. Sosyal bilimler alanında güçlü kadrosuyla iddiasını ortaya koyan Koç Üniversitesi 2015’te de tarih ve ekonomi alanlarında ERC fonları aldı.
Erdem Yörük çalışmasında sosyoloji, tarih, siyaset bilimi ve mühendislik dallarını bir araya getiren disiplinlerarası bir yaklaşım izliyor. Proje, “yükselen ekonomiler” için kapsamlı bir refah devleti veri tabanı oluşturmayı planlıyor. Ayrıca, bilgisayar mühendisliği tekniklerini kullanıp aynı ülkeler için toplumsal hareketler veri tabanı yaratılacak. Beş yıllık proje kapsamında sosyal bilimler ve mühendislik dallarında birçok araştırmacı istihdam edilecek.
Erdem Yörük'ün “Refah Devletinin Yeni Siyaseti: Yükselen Ekonomilerde Yeni Bir Refah Devleti Rejimine Doğru” projesinde ilk olarak, “yükselen ekonomiler” olarak adlandırılan ülkelerin Batı'daki refah devletlerinden farklı ve ağırlıklı olarak sosyal yardım programları odaklı yeni bir refah devleti inşa ettiği savunuluyor. Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Güney Afrika, Brezilya ve Türkiye'nin refah devleti sistemleri Batı ülkeleriyle karşılaştırılıyor ve yükselen ekonomilerin Batı’dan ayrışıp ayrışmadığı test ediliyor.
İkinci olarak, bu ülkelerde olası yeni bir refah devletinin ortaya çıkış nedenini açıklamak için tarihsel sosyolojik bir analiz gerçekleştiriliyor. Buradaki temel konu, yoksulluk yardımlarını merkezine alan bir refah devletinin ortaya çıkmasının sebebi, tek başına yoksulların sayıca artması veya yoksulluğun şiddetinin artması değil; yoksulların siyaseten güçlenmesi.
Avrupa Komisyonu tarafından yeni gelişen alanlarda yenilikçi yaklaşımlar sunan ileri düzey araştırmaları, disiplinlerarası çalışma önerilerinı ve öncü düşünceleri desteklemek amacıyla her yıl Avrupa’dan sınırlı sayıda araştırmacıyla verilen fonlar ülkemizde bilimsel araştırma kültürünün yaygınlaştırılmasına çok önemli katkılarda bulunuyor.

ERC desteği nedir?

Avrupa Araştırma Konseyi -European Research Council (ERC)- en özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan, Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumudur. ERC desteği, Avrupa Birliği tarafından sağlanan diğer fonlardan farklı olarak bir araştırma grubu, kurum veya konsorsiyuma değil, tek bir araştırmacıya veriliyor. Projeyi alan kişi Avrupa çapında istediği kuruma bu projesini taşıyabiliyor. ERC projelerinin, kariyerinin farklı aşamalarındaki araştırmacılara yönelik üç programı bulunuyor. Bunlardan ilki, doktora sonrası 0-7 yıl (Starting -1,5 milyon Avro); ikincisi 7-12 yıl (Consolidator – 2 milyon Avro) ve üçüncüsü de son 10 yıldır ileri düzey araştırma yapanlara (Advanced – 2,5 milyon Avro) veriliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.