banner

Anneler çocuklarına en çok bu cezayı veriyor




Anneler çocuklarına en çok internet ve cep telefonu yasağı veriyor. Gerekçe ise eğitim ihmali. Odaya kapatma, harçlığını kesme ve arkadaşlarıyla görüştürmeme ise annelerin en az başvurduğu cezalandırma türleri.

Annelerin çocuklarına verdiği cezalar arasında azarlama ilk sırada gelirken, internet ve cep telefonu yasağı sıkça başvurulan cezalandırma yöntemleri arasında yer aldı. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının araştırmasına göre, annelerin çocuklarına verdiği cezalarda azarlama, internet  ve cep telefonu yasağı ilk sırada yer aldı. Odaya kapatma, harçlığını kesme ve arkadaşlarıyla görüştürmeme ise annelerin en az başvurduğu cezalandırma türleri oldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan araştırmayla, annelerin çocuklarına en sık verdiği cezalar belirlendi. 3 bin 828 anneyle görüşülerek yapılan araştırmada, annelere "Son bir yıl içinde çocuğunuza hangi cezaları verdiniz" sorusu yöneltildi.  Annelerin yüzde 7,4'ü çocuklarını sık sık azarladığını ifade ederken, yüzde 4,2'si "interneti yasakladım", yüzde 3,4'ü ise "televizyon izlemesine izin vermedim" yanıtını verdi.

Annelerin hiç vermediği cezaların başında yüzde 90,4 ile "odaya kapatma" gelirken, bunu yüzde 83,1 ile "harçlığını kesme", yüzde 81,1 ile de "arkadaşları ile görüştürmeme" izledi. Annelerin bazen verdiği cezaların başında ise yüzde 50,7 ile "azarlamak" ilk sırada gelirken, bu oranı yüzde 33,2 ile "televizyon izlemesine izin vermeme", yüzde 28,7 ile de "tokat atma" takip etti.

Babalar da anneler gibi düşünüyor

Aynı soru babalara yöneltildiğinde, annelerde olduğu gibi babalarda da en az başvurulan cezalandırma yönteminin "odaya kapatma" olduğu görüldü. Çocuğunu odaya kapatarak cezalandırma yöntemini hiç tercih etmeyen babaların oranı yüzde 93,7 olurken, bunun ardından yüzde 86,8 ile "dövme", yüzde 86,6 ile "arkadaşları ile görüştürmeme" geldi. Babaların bazen başvurduğu cezaların başında ise yüzde 44,7 ile "azarlama" il sırada yer aldı.

Araştırmaya göre, babaların sıklıkla başvurduğu cezaların başında, annelerde olduğu gibi "azarlama" ve "interneti yasaklama" geldi.

Eğitim ihmali en önemli gerekçe

Araştırmada, 6-17 yaş arasında çocuğu olanlara,  en çok hangi nedenle ceza verdikleri soruldu. Katılımcıların yüzde 39,6'sı hiç ceza vermediğini belirtirken, yüzde 38,6'sı da  eğitim ihmal  sebebiyle ceza verdiğini belirtti. Bu oranı yüzde 14,8 ile "yalan söyleme", yüzde 12,2 ile "büyüklerine saygısızlık yapma", yüzde 10,8 ile "görevlerini yerine getirmeme" sebepleri ile ceza verme izledi. 

"Yemek yememe", "televizyonu fazla izleme", "küfür etme", "evde hayvan besleme", "şımarıklık", "eve geç gelme" gibi sebeplerden dolayı çocuğuna ceza veren ebevyn hiç çıkmadı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.