banner

YURTKUR, yurt sayısını artırıyor




Yurt genelinde toplam 28 bin 310 yatak kapasitesine sahip 54 yurdun yapımı sürerken, son günlerde artan talepler nedeniyle kiralanması planlanan 10 yurtta ise sözleşme aşamasına gelindi

Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) ait öğrenci yurtları, ailelerinin yanından ilk kez ayrılarak farklı şehirlere gelen üniversitelilerin imdadına yetişiyor. 282 bin öğrenciye barınma imkanı sağlanan yurtlar, 5 yıldızlı otelleri aratmıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, geçmişte küçük bir odada onlarca kişinin kaldığı mekanlar olarak bilinen devlet yurtları yapılan yeniliklerle bu imajından kurtuldu. Bir dönem üniversitelilerin mecbur olmadıkça tercih etmediği Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı KYK yurtları, son yıllarda kaydettiği kalite artışı sayesinde artık devletin sıcaklığıyla üniversitelileri tanıştırıyor. 

Türkiye'nin 81 ilinde 145 ilçesinde, öğrencilere evlerinde yaşadığı hissini sağlamaya çalışan kurum, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) öğrenim gören öğrencilere de 2 yurtta bu konforu yaşatıyor.

KYK'ya bağlı yurtların 2014 yılı verileri, özellikle son 10 yılda konaklama, yeme-içme, kültürel aktiviteler, spor imkanları ve sağlanan diğer sosyal hizmetler alanlarında nasıl bir değişim yaşadığını gözler önüne seriyor. 

Sahip olduğu ve öğrencilere sunduğu imkanlarla adeta “5 yıldızlı otel” konforu yaşatan 376 yurtta, 313 binin üzerinde yatak, öğrencilerin hizmetine sunulmuş durumda. 2014 yılı mart ayı itibarıyla yurtlarındaki doluluk oranı ise yüzde 90'ın üzerinde.

6 binden fazla çamaşır makinesi, 60 binden fazla buzdolabı

Geçmiş yıllarda konaklama başta olmak üzere her ihtiyaçlarını koğuş düzenindeki odalarda ya da herkesin bir arada bulunmak zorunda olduğu alanlarında karşılamak zorunda olan öğrenciler, artık birçok konforun sağlandığı odalarda barınıyor.

Demir ranzaları mazide bırakan ve sandıklı bazalara geçişin süratle devam ettiği yurtlarda, 6 bin 122 ev tipi çamaşır makinesi, 3 bin 631 kurutma makinesi, 61 bin 597 buzdolabı da öğrencilerin kullanımına sunulmuş durumda.  

Ücretsiz, hızlı, güvenli internet

Geçmişte kapasitesinin ancak yüzde 70'ini doldurabilen bugün ise yüzde 90 oranında doluluk oranına ulaşan 376 yurtta öğrencilere ücretsiz, hızlı ve güvenli internet hizmeti de sunuluyor.

2014 yılında öğrencilere verilen aylık yemek katkısı 219 lira olarak belirlenirken, ödeme zorluğu çeken 6 bin 124 öğrenci ise ücretsiz olarak KYK yurtlarında barındırılıyor.

Yatırımlar sürüyor

Son 12 yılda birbirinden önemli gelişim hamleleri yaparak bugünkü yapısına kavuşan KYK yurtları, ailelerin çocukları için tercih ettiği ilk adres olurken, Gençlik ve Spor Bakanlığı, öğrencilerin daha rahat bir şekilde öğrenim yaşantılarını devam ettirmeleri adına yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.

Bu kapsamda, toplam 28 bin 310 yatak kapasitesine denk gelen 54 yurdun yapımı yurdun çeşitli bölgelerin sürüyor. Son günlerde artan talepler nedeniyle kiralanması planlanan 10 yurtta ise sözleşme aşamasına gelindi. Bakanlık 17 yurdun ihalesine ilişkin adımları atarken, 41 bin öğrencinin daha KYK yurtlarında kalmasına imkan sağlayacak 53 yurdun proje adaptasyon çalışmalarını da sürdürüyor.

İnşaatı tamamlanmış 12 yurtta son hazırlıklarını yapan Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2014 yılı yatırım programı kapsamında 109 bin 170 öğrenciye daha ulaşmanın hazırlıkları içerisinde. Bakanlığın daha önce duyurusunu yaptığı, toplamda 100 bin 250 yatak kapasitesine sahip olan çok sayıda yurdun ise 15 yıla kadar ön protokol ile kiralanmalarına ilişkin çalışmaları devam ediyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.