banner

İnternet trafik bilgisine mahkeme kararı şartı geliyor




İnternet trafik bilgilerinin suç soruşturması ya da kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde TİB Başkanlığı tarafından temin edilerek verilmesini de içeren "torba kanun" teklifinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesine başlandı. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Komisyon Başkanı Recai Berber başkanlığında toplandı. Toplantıya hükümet adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı. 

Toplantının başında usul tartışması açan muhalefet milletvekilleri, birbirine ekleme yapılan 3 teklif bulunduğunu söylediler. 

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, komisyonun gündemindeki AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in teklifinin 12 madde olduğunu, ancak dün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün internet düzenlemesini içeren torba kanunu onaylamasının hemen ardından Bilgiç'in teklifine ekleme yapılan yeni bir teklifin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu ifade etti. Kaplan, "Dün gece teklifin hızla yavruladığını ve 8 madde daha eklendiğini gördük" dedi. 

AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı'nın dün akşam verdiği 20 maddelik teklifin Meclis'in internet sitesinde yer aldığını anlatan Kaplan, teklifin bugün komisyona nasıl ulaştığını sordu. Kaplan, Komisyon Başkanı Berber'in böyle bir şeyin olamayacağına ilişkin sözlerine, "Meclis'in internet sitesini paralel güç mü yönetiyor" karşılığını verdi. 

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da Fındıklı'nın teklifinin verilmesinin üzerinden 48 saat geçmeden komisyonda görüşülemeyeceğini, birleştirilmesi yönünde oylama yapılamayacağını ifade ederek, bunun TBMM İçtüzüğü'ne aykırı olduğunu savundu. 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise TBMM Başkanlığı'na daha önce sunulan bir teklifin aynen alınarak, yeni maddeler eklenmesiyle yeni teklif oluşturulmasının İçtüzüğün dolanılarak ihlal edilmesi anlamına geldiğini söyledi. 

BDP'li Kaplan, internet ve bilişim suçları konusunda 2011 yılında kanun teklifleri verdiğini belirterek, Adalet Komisyonu'nda bulunan o tekliflerin de birleştirilmesi için komisyona getirilmesini istedi. 

Berber, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bulunmayan teklifi birleştirme ve getirtme yetkisi olmadığını kaydetti. 

Tartışmaların ardından Bilgiç ve arkadaşları, Fındıklı ve arkadaşları ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin dövize endeksli konut kredisi alanlara kolaylık sağlanmasını öngören tekliflerin birleştirilmesi kabul edildi. 

Teklifle, internet trafik bilgilerinin temininde değişikliğe gidiliyor. Teklifin yasalaşması halinde, trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması ya da kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde TİB Başkanlığı tarafından içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı veya erişim sağlayıcıdan alınarak verilecek. Trafik verisi olarak trafik bilgisinden fazla bilgi istenemeyecek. 

Bu düzenleme, teklifin yasalaşması halinde 1 Ekim 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.