banner

Dershaneler kapatmayla karşı karşıya




Dershaneleri 1 Eylül 2015’ten itibaren kapatan, MEB yasasının kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir dönüşüm yasası olmaktan öte dershaneleri kapanmayla karşı karşıya bırakan bir yasa olduğu belirtildi.

ÖZ-DE-BİR VE GÜVEN-DER üyesi dershane kurucuları dün Ankara’da toplandı…

Dershane temsilcilerinden yapılan ortak açıklamada, dershaneleri 1 Eylül 2015’ten itibaren kapatan, MEB yasasının kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir dönüşüm yasası olmaktan öte dershaneleri kapanmayla karşı karşıya bıraktığı ifade edilirken, açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Bu yasanın, eğitimin dershanelerden kaynaklı olduğu iddia edilen sorunlarına hiçbir çözüm getiremeyeceği açıktır. Beklentimiz tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi, dönüşümün zorlama yaklaşımlarından uzak serbest piyasa şartlarında, isteğe bağlı olarak gerçekleşeceği bir düzenleme ile yapılmasıdır" denildi.

ÖZ-DE-BİR Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren “Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun”un Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde olduğunu hatırlattı. Köprülü, bu süreçte üç dernek adına Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerine dershane tartışmalarını somutlayan bir dosya gönderdiklerini ve Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerden randevu talep ettiklerini, dernek üyelerinden de Anayasa Mahkemesi üyelerine konuyla ilgili mektuplar yazmalarını istediklerini aktardı.

Köprülü, Kanun'un kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir dönüşüm yasası olmaktan öte dershaneleri kapanmayla karşı karşıya bıraktığını savunarak, "Bu yasanın, eğitimin dershanelerden kaynaklı olduğu iddia edilen sorunlarına hiçbir çözüm getiremeyeceği açıktır. Beklentimiz tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi, dönüşümün zorlama yaklaşımlarından uzak serbest piyasa şartlarında, isteğe bağlı olarak gerçekleşeceği bir düzenleme ile yapılmasıdır" görüşü bildirdi.

"Meseleye maddi açıdan bakmıyoruz"

Köprülü, kanun teklifinin Meclise gönderilmesi öncesinde, konunun taraflarının memnun olacağı bir düzenleme içereceğinin en yetkili ağızlarca dile getirilmesine karşın sonucun böyle olmadığını savunarak, şöyle devam etti:

"Herkesçe bilinmekte ve uygulanabilirliği tartışmalı, teşvik vaadiyle özel okullar ve sektör iknaya çalışılmaktadır. Sektör temsilcileri bu durumu birçok ortamda seslendirmektedirler. Gerek özel dershane kurucu ve çalışanları gerekse bu kurumlardan hizmet alanlar şimdiden önemli kayıplara uğramışlardır. Bu yasa, dönüşüm imkanı olmayan dershane kurucularının büyük maddi kayıplarla mağduriyet yaşamasına, pek çok kurucunun varlıklarını sürdürmek için adeta dönüşüme zorlanmasına ve geleceği belirsiz riskler almalarına, devletin sunduğu hizmetlerin farklılığından kaynaklanan eşitsizlikleri tamamlamak isteyenlerin ek eğitim haklarından yoksun bırakılmalarına neden olacaktır."

Köprülü, yasanın özel ders alma imkanı olanların ayrıcalık kazanmalarına, eğitim fırsatlarından bireylerin imkanları ölçüsünde yaralanabileceği ek eğitimlerin yasaklandığı bir ortam oluşmasına yol açacağını öne sürdü.

Eğitimciler olarak meseleye hiçbir zaman maddi açıdan bakmadıklarının altını çizen Köprülü, şunları söyledi:

"Çocuklarımızın gelecekleriyle ilgili olarak, ülkemizde bilhassa Doğu ve Güneydoğu'da gençlerin ders dışı zamanlarında ciddi boşluk oluşacağı ve daha fazla gencimizin karanlık emeli olanların kucağına itileceği endişesini taşıyoruz. Ayrıca, bugün artık açıkça görülüyor ki dershanelerin kapatılması konusu, eğitim sorunlarına çözüm bulma  amacından giderek uzaklaşmaktadır. Kapatmayla başlayan süreç bir taraftan dönüştürme olarak değiştirilip sektörün karşı çıkmaması beklenirken bir taraftan da öğrencilerin dershanelere kayıt yaptırmamaları çağrısı yapılmakta, serbest ticaret kurallarına aykırı olarak dershanelerin günlük faaliyetleri engellenmektedir. Öyle ki özel okulları teşvik ve özel okullara dönüşüm olarak yola çıkılan bu düzenlemenin bugün geldiği nokta, özel okullardan devlet okullarına geçişin teşviki ve kolaylaştırılmasıyla özel okulların boşaltılmasına kadar yönelmiştir."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.