banner

Bedelli askerlikten kimler, nasıl yararlanacak?




Başbakan Davutoğlu, 2 Aralık 2014 tarihi itibariyle 2015’te uygulanacak olan bedelli askerlikle ilgili başvuru şartlarını açıkladı. Bedelli askerlik kimleri kapsıyor, kimler başvurabilecek? Bedelli askerlik için ne kadar ücret alınacak? Bedelli askerlikte taksit olacak mı? 2014-2015 Bedelli askerlikte son durum ne? İşte detaylar;

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşların bedelli askerlik imkanından yararlanabileceğini bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, "1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan yada 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olun vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin Türk Lirası demek karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar." açıklamasında bulundu.

Bedelli askerlik başvuru tarihi ne zaman? Bedelli için taksitli öedeme olacak mı?

Davutoğlu, hesaplamalara göre bedelli askerlik uygulamasından yaklaşık 700 bin kişinin yararlanabileceğini bedelli askerlik için başvuruların da 1 Ocak 2015 itibarıyla yapılacağını ifade etti. Başbakan, bedelli askerlik ödemesi için taksitin de şu için düşünülmediğini söyledi.

Davutoğlu şu açıklamayı yaptı;

Sözleşmeli er ve erbaş konusunda alınan kararın da getirdiği kolaylıkla bedelli askerlikle ilgili önemli bir karar verdiklerini belirten Davutoğlu, "Yüksek Askeri Şura'da yaptığımız istişareler, TSK'nın ihtiyaçları da göz önüne alınarak dün Bakanlar Kurulumuzda 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan veya 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödemek karşılığında askerlik görevini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkanı getirilmesiyle hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak hem de buradan doğacak kaynak, teknoloji yoğun savunma anlayışına geçebilmek için Savunma Sanayii Fonu'na aktarılacak. Bu imkan bütünüyle TSK'nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek, başka herhangi bir alanda kullanılmayacak. Bütün vatandaşlarımıza, bu imkandan faydalanacak gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

Sözleşmeli er ve erbaş alımında yaş sınırı 20'ye iniyor

Davutoğlu, sözleşmeli er ve erbaş alımlarıyla ilgili de ciddi kolaylaştırmalar getireceklerini söyledi. Davutoğlu, "Bu alımları 20 yaşına kadar indireceğiz. Silahlı Kuvvetlerimiz, askerlik yapmamış olanlardan da sözleşmeli olarak er ve erbaş alabilecek" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun partisinin grup toplantısında "1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan yada 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olun vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin Türk Lirası demek karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar" ifadelerini kullanmasının ardından bu müjdeli haberi bekleyen yüzbinlerce aday finansman bulmaya başladı.

Bankaların bedelli askerlik için faiz oranları

Finansmanın kaynaklarının başında gelen bankalar, şimdiden uygun faiz oranlarıyla "bedelli askerlik kredisi" için çalışmalar başlattı.

AA muhabirinin bankaların internet sitelerindeki tüketici kredisi faiz oranlarından derlediği bilgiye göre yüzde 1-1,10 faiz oranıyla 18 bin TL kredi kullanacak bedellik asker adayının 6 - 12 - 18 - 24 ve 36 ay vadede ödeyeceği aylık ortalama tutarların sırasıyla; 3 bin 140  TL, bin 631 TL, bin 130 TL, 870 TL ve 632 TL olduğu görüldü.

Bedelli askerlik için askerlik şubesi yerine banka şubelerine gidecek adaylar, 18 bin TL'yi 6 aylık taksitlerle ödemek isterse toplamda 18 bin 840 TL geri ödeme yapacak. Eğer adaylar 12 aylık taksitlerle ödemeyi tercih ederse toplamda 19 bin 572 TL ve 18 ayda ödemeyi seçerse toplamda 20 bin 340 TL geri ödeme yapacak.

Adaylar vadeyi uzatırsa toplam ödeme tutarı daha da artacak. 24 aylık taksitlerle ödeme yapmayı tercih eden adaylar toplamda 20 bin 880 TL'ye ve 36 aylık taksitlerle ödemeyi tercih ederlerse bu tutar 22 bin 752 TL'ye yükseliyor.

Bedelli askerlikten yaklaşık 700 bin kişi yararlanabilecek

Bedelli askerlikten kaç kişinin yararlanabileceğine ilişkin soru üzerine Davutoğlu, hesaplamalara göre bedelli askerlik uygulamasından yaklaşık 700 bin kişinin yararlanabileceğini, net rakamın ise daha sonra paylaşılacağını ve bedelli askerlik ödemelerinde şimdilik taksit düşünülmediğini söylemişti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.