banner

ÖSYM sınav güvenliğinde 130 bin kamera kullandı




ÖSYM tarafından geçen yılın ocak-haziran döneminde gerçekleştirilen sınavlarda, güvenlik uygulamaları kapsamında, 129 bin 321 kamera ile sınav bina ve salonları kayıt altına alındı.

 

osymÖSYM'nin "2015 yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporu"na göre, geçen yılki sınavlarda kopya girişimlerini engellemek ve daha etkin bir kontrol sağlamak amacıyla dijital saate entegre kamera ve dedektör ile üst arama uygulaması yaygınlaştırıldı. Buna göre, ocak-haziran döneminde gerçekleştirilen sınavlarda saate entegre 129 bin 321 kamera ile bina ve salonlar kayıt altına alındı. Bina girişlerinde 22 bin 302 el dedektörü ile adayların üstü arandı.

 

Kamera kayıtları, ÖSYM'de oluşturulan komisyon tarafından incelendi ve sonuçları üst yönetime iletildi. Ayrıca, sınav evrakının taşınması için kullanılan nakil araçlarında, ÖSYM merkezden kontrol edilebilen elektromekanik kilit uygulamasına devam edildi. Bunun yanında, ÖSYM tarafından adayların soru kitapçık türünü cevap kağıdına yanlış kodlamaları durumunda hak kaybı yaşanmaması için karekod uygulamasına geçildi. Adayın kodlamayı yanlış yapması durumunda karekod etiketi ile cevap kağıdı ve soru kitapçığı eşleştirmesi yapabilen bu sistem, sınavların değerlendirme sürecini de hızlandırdı. Adaylar, hazırlanan animasyon filminde, yanlarında getirmemeleri gereken eşyalar konusunda uyarıldı. Buna rağmen, 2015 yılında adaylardan 50'sinin cep telefonu, 20'sinin anahtarlık, 60'sinin cüzdan, 100'ünün takı, 500'ünün de saat nedeniyle sınavları iptal edildi.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.