banner

Celal Şengör için Bakan Özer’e mektup




Prof. Dr. Celal Şengör, "Dini değerleri alenen aşağılamak" suçlamasıyla ifadeye çağrıldı. Fatih Altaylı'nın sunduğu "Teke Tek Bilim" programında Prof. Dr. Celal Şengör, "Musa diye bir peygamber yok, İbrahim de hiç yaşamamış" dedi.

mahmutozer_celalsengorProf. Dr. Celal Şengör, 4 ay önce 23 Mayıs 2022 tarihinde yayınlanan programdaki sözleri nedeniyle "Dini değerleri alenen aşağılamak" suçundan ifadeye çağırdı.
Prof. Dr. Celal Şengör'ün avukatı Celal Ülgen Odatv'ye yaptığı açıklamada, Uluslararası Bilim Akademisi'nden birçok hocanın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e mektup yazarak "Celal Şengör'ün söylediklerinin arkasındayız." mesajı verdiklerini ifade etti. İşte akademisyenlerin bakanlara yolladığı mektup:
"Sayın Bakan Bekir Bozdağ
T. C. Adalet Bakanlığı, Ankara Turkey
Sayın Bakan Mahmut Özer
T. C. Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara, TURKEY
Profesör Celal Şengör’ün “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlere alenen aşağılama” suçlamasıyla suçlandığını öğrenmiş bulunmaktayız. Kullandığı kelimelerin neler olduğunu bildiğimizden uluslararası bilim dünyasının, Prof. Şengör’ün söylediklerinin yüksek sesle tekrarlayacağından emin olmanız yönünde sizi bilgilendirmeyi görev biliyoruz. Lincei Ulusal Akademisinin üyesi olarak, bizler açıklamalarını tamamen onaylıyoruz. Onun ifade ettiği şey, bu konuda kabul edilen ortak bilimsel kanaatten başka bir şey değildir. Prof. Şengör araştırmacı ve öğretmen olarak dürüst ve saygın bir kişiliğe sahiptir. Türkiye'de modern jeolojinin ilerlemesi için pek çok şey yapmıştır. Bilimsel başarılarıyla büyük beğeni toplayan Celal Şengör, bir kaç akademi ve birçok bilimsel topluluğun üyesi ve uluslararası üne kavuşmuş seçkin Türk bilim insanları arasındadır. Onun ispatlanmış bilimsel araştırma ve liderlik geçmişi, Türkiye’ deki bölgesel jeoloji araştırmalarını yerelden uluslararası sahneye taşıyan itici bir kuvvet olmuştur. Prof. Şengör’ün herhangi bir kesimin dini duygularını rencide etmek gibi bir niyetinin olmadığına eminiz.
Bilimsel görüşlerin sansürü, insanlık tarihinin hatalarıyla birlikte gömülmüş olduğunu umduğumuz son yüzyılların mirasıdır. Türkiye çok büyük bir millettir. Geçmişte Cumhurbaşkanınız olan Atatürk’ün sunmuş olduğu kültür devrimi politika ve dini konuların birbirinden ayrılması konusunda yaptıkları birçok ülke için muazzam bir örnek olmuştur. Umarız bu ileri görüşlülük Türkiye’ de hep canlı kalır. İtalya, bilimi sınırlamanın olumsuz etkilerini yaşadı ve Galileo Galilei'nin yargılanması dünyanın neresinde olursa olsun (bilimsel alanda) tekrarından sakınılması için uyardığımız bir örnektir.
Prof. Celal Şengör, dünyanın en çok tanınan yerbilimcilerinden ve Türkiye’yi her platformda temsil eden, onurlandıran üretken biridir. Prof. Celal Şengör’ün çok üretken ve orijinal fikirlerini uluslararası senaryoda sergilemesi için her türlü desteği vermeye hazırız.
İyi dileklerimiz ve saygılarımızla…
Italian Accademia Nazionale dei Lincei üyeleri:
Prof. Daniel Bernoulli, Swiss Federal Institute of Technology (ETH), Zürich Switzerland
Prof. Enrico Bonatti, CNR-ISMAR Bologna Italy
Prof. Raimondo Catalano, Palermo University, Italy
Prof. Giorgio Vittorio Dal Piaz, Padua University, Italy
Prof. Carlo Doglioni, Sapienza University and President Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV), Italy"

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.