banner

Yılda 500 bin kişi yanlış bölüm tercih ediyor




Üniversite sınavından çıkan adaylar, ikinci sınavı yerleştirme tercihlerinde verecek. ÖSYM verilerine göre her yıl yaklaşık 500 bin aday sınav sonrasında yanlış tercih nedeniyle seçtiği bölümleri ya terk ediyor ya da yeniden üniversite okumak istiyor.

yanlış tercihYanlış tercih kurbanı öğrencilerin durumunu değerlendiren uzmanlar, bu yıl sınava başvuran 1,8 milyonun üzerindeki öğrencinin 500 bine yakın kısmı üniversite mezunu veya halen üniversitede okuyan öğrencilerden oluştuğunu belirtiyor. Bu öğrenciler okumak istemedikleri bölümlere yerleştirilmişler. Bu ciddi bir kapasite problemi oluşturuyor. Bir taraftan yüz binlerce öğrenci üniversite kapılarında beklerken diğer taraftan üniversitede okuyan yine sayıları yüz binlerle ifade edilen öğrenciler tekrar sınava girerek sistemi tıkıyor. ÖSYM'in sınav başvurularında bu adayların neden yeniden sınava girdiğine ilişkin bir seçenek doldurmalarını istemesi bekleniyor. Öğrencilere tercihleri sırasında profesyonel rehberlik imkânı sağlanması gerekiyor.

YÖK, yan dal diplomasına izin vererek üniversitede okurken bölüm değiştirilmesinin önünü açtı. Matematik bölümünü kazanan bir öğrenci sosyoloji diplomasıyla mezun olabiliyor. Vakıf üniversiteleri de yanlış tercih kurbanı öğrenciler için yeni imkanlar sunuyor. Buna göre, ilk yıl öğrenci hangi bölümü kazanırsa kazansın genel temel alan dersleri alıyor ve sonraki yıllarda öğrenci istediği bölümlere geçiş yapabiliyor. Okumak istediği bölümde alması gereken krediyi dolduran öğrenci, o bölümden mezun oluyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.