4+4+4'te eğitim yaşı tartışması büyüyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 06 Mart 2012 11:03 tarihinde oluşturuldu
İlköğretimi 4+4+4 modeliyle kesintili hale getiren yasa teklifinin TBMM Milli Eğitim Komisyonu'ndaki görüşmelerinde zorunlu eğitime başlama yaşının ay olarak karşılığı tartışma yarattı.
Alt Komisyon'da belirlenen "6 yaşına giren zorunlu eğitim kapsamına alınır" düzenlemesine, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan itiraz etti. Gürkan, "İlköğretim çağı 6-13 yaş arasındaki çocukları kapsar, bu yaş çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayında başlar' deniliyor. Yani buraya ay yazsak daha doğru olmaz mı? Eski metinlerde de vardır. 72 ay diye" eleştirisini yöneltti.
128 ülkede 6 yaş
Gürkan'a yanıt veren AK Partili Alt Komisyon Başkanı Fikri Işık, "Biz 6 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınmasını istiyoruz. Ay konusundaki tartışmaya komisyon olarak girmedik. Kanun metni de 6 yaş diyor. Eğitim Reformu Girişimi (ERG), '128 ülkede 6 yaşında başlar' diyor. Biz de 6 yaşında başlatıyoruz zaten" dedi. Işık, "6 yaşı biz 60 ay olarak aldık ama" itirazlarına da "61'inci ay olarak aldık. 5 yaş bir ay. Bu işin dünyaca belirlenen bir usulü vardır. Hangi ay 6 yaşı kapsar. Kanun yapıcılar olarak ortaya koymamız gereken, kesin kural koymaktır. Kesin kural da 6 yaştır. 6 yaşa 60 ay olarak yazsaydık metne, o zaman tartışmaların içine girmiş olurduk" yanıtını verdi.
‘6 yaştan kasıt 72 ayı doldurmaktır’
CHP'li milletvekillerinin "6 yaştan kasıt 72 ayı doldurmaktır. Bu böyleyse kabul ediyoruz. Ama 6 yaşı 61'inci ay diyorsak o zaman yanlış. O 128 ülkenin içinde biz de varız. Doğduğunda insan bir yaşında değil. Problem oradan çıkıyor" tepkileri üzerine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer söz alarak şu yanıtı verdi: "İstatistiklerde de Türkiye 6 yaşında gözüküyor. Türkiye'deki 222 numaralı kanun 6 yaş diyor fakat Türkiye fiilen 6 yaş uygulamıyor. 7 yaş uyguluyor."
(hürriyet)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
‘Ulusal ve uluslararası alanda yeni atılımlar için büyük bir heyecan ve enerjiyle hazırız’
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu
-
Ebeveynler için Maarif Modeli
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’