Okullarda okutulan Anne Frank’ın yasaklanma talebine ret
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 17 May 2013 14:32 tarihinde oluşturuldu
ABD’de ilköğretim okullarında okutulan “Anne Frank’ın Hatıra Defteri”nin müfredattan çıkarılması için yapılan başvuru yargıdan döndü.
Anne Frank’ın, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerden saklandığı sırada bedeni ve geçirdiği değişiklikler hakkında yazdığı metinlerin pornografik içerikler nedeniyle yasaklanması için başvuruda bulunulmuştu.
Michigan eyaletindeki bir ilköğretim bölgesinde toplanan yetkili komite, “Anne Frank’ın Hatıra Defteri”nin müfredattan çıkartılmasının “ciddi biçimde sansürü hortlatacağına” hükmetti.
Michigan eyaletindeki Northville ilköğretim bölgesinde 12 yaşında bir öğrencinin velisi, kızının Anne Frank’ın Hatıra Defteri’nin “eksiksiz” versiyonunu okumasından kaygı duyduğu gerekçesiyle bu ayın başlarında bir yasaklatma başvurusunda bulunmuştu.
Veli annenin Anne Frank’ın kitabında “pornografik” bulduğu bölümlerde şu ifadeler kullanılıyor: “11 ya da 12 yaşıma kadar, dışarıdan görünmediği için içeride ikinci bir dizi dudak olduğunun farkında değildim. Daha da komik olan sidiğin klitoristen geldiğini sanmamdı.
Ayağa kalktığınızda cepheden bütün görebildiğiniz şey tüy. Bacaklarınızın arasında yine tüyle kaplı, ayağa kalktığınızda birbirine kavuşan iki yumuşak, yastığımsı şey var. Oturunca ayrılıyorlar, iç tarafta ise kıpkırmızı ve tam manasıyla etsi bir yapıları var. Üst kısımda, dış dudaklar arasında bir deri katı bulunuyor, şimdi düşününce sanki bir tür habbe gibi. Klitoris o işte.”
“O azize değil, sadece bir kız çocuğu”
Hatıra defterinin tam basımı, Anne’in annesi Otto Frank tarafından kitabın 1947 basımından silinen malzemeyi içeriyor. Anne Frank’ın kuzeni Buddy Elias, “Daha gerçek bir ışık altında onun bir azize değil diğer bütün kızlar gibi sadece bir kız çocuğu olduğunu ortaya koyuyor bu kitap. Hiçbir şey değildi aslında o; insanlar ondan bir azize yaratmaya ve onu ilahlaştırmaya çalışıyor. O yazma yeteneğine sahip, sıradan, normal bir kızdı sadece,” dedi.
Yedinci sınıflara uygundur kararı
Okul komitesinin annenin başvurusundan sonra yaptığı oylamada kitabın yedinci sınıf öğrencileri için bir okuma seçeneği olarak korunmasına oybirliğiyle karar verdiği belirtildi.
“Anne Frank’ın Hatıra Defteri”, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerden saklanmak zorunda kalan yeniyetme bir Yahudi kızın hayatını anlatıyor.
İlköğretim bölgesinin kararını memnuniyetle karşılayan Sansüre Karşı Ulusal İttifak tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Frank’ın Amsterdam’da Nazilerden saklandığı sırada bedeni ve geçirdiği değişiklikler hakkında yazdığı samimi metinleri kendileri de bu değişimlerden geçen öğrenciler için mükemmel bir kaynak olarak hizmet görebilir.”
Çeviri Radikal, Kaynak Guardian
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumuna 6 ülke ve 47 şehirden 3 bin kişi katıldı
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak