banner

Doğa Okulu 2014’te ücretsiz eğitime başlıyor




İzmir'de kurulacak olan ünlü pop star Tarkan’ın da destek verdiği Doğa Okulu, 2014 yılından itibaren öğrenci kabul etmeye başlayacak. Eğitimler ücretsiz olacak.

İzmir'de, okul tanımının sınırlarını zorlayan bir okul kuruluyor. Şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki bir köyde kurulan ve derslik olarak kendisine doğayı seçen okul, öğrencilerine doğayla uyumlu yaşamayı öğretecek.

Seferihisar Belediyesi ve Doğa Derneği, doğa kültürünün yeniden yaygınlaşması amacıyla Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyünde "Doğa Okulu" kuruyor.

Orhanlı halkı, Atlas Dergisi, Alakır Nehri Kardeşliği ve araştırmacıların yanı sıra Tarkan gibi sanatçılarından da desteklediği okul, yaşamın ve öğrenmenin iç içe geçtiği, öğreten ve öğrencinin bulunmadığı, geleneksel ve akademik bilginin birlikte düşünüldüğü, merkezsiz bir öğrenim anlayışla hizmet edecek.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun insan-doğa ilişkisinde zengin bir kültüre sahip olduğunu belirterek, ancak bugün doğayla uyumunu kaybetmiş bireyler olarak yaşanıldığını, doğadan uzaklaşılması nedeniyle kültürel anlamda fakirleşme olduğunu söyledi.

Bu bilinçle Doğa Okulu'nu kurma çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Soyer, okulda doğa kültürünün farklı alanlarında çalışmalar yürütüleceğini, okulun araştırma konuları arasında geleceksel tarım, doğa hukuku, ekoloji, sözlü kültür, masallar, doğa takvimi, geleneksel sanatlar, doğa felsefesi ve geleneksel mimarinin bulunduğunu ifade etti.

Okulda her yaştan kişiye yer var

Soyer, okulun dört duvardan oluşan bir yapı olmadığına dikkati çekerek, dereler, zeytinlikler, makiler gibi alanların derslik olacağını aktardı. Okulda her yaştan kişiye yer olduğunu söyleyen Soyer, şöyle konuştu:

"Herkes öğrenebilir ve öğretebilir. Temel mantık, doğayla uyum içerisinde, doğayla barışık yaşamayı öğrenmek ve öğretmek. Ne yazık ki küreselleşmenin dayattığı hızı, hayatımızda egemen kılarak geçmişin zenginliklerini unutuyoruz. Bu nedenle hem geleceğe dair umutsuz ve karamsarız, hem de bugünü gergin, mutsuz, karamsar yaşıyoruz. Halbuki geçmişin zenginlikleri hem geleceğimizi aydınlatabilir hem de bugünü daha keyifli yaşamamızı sağlayabilir. Okulun ana fikri, milyonlarca yıllık doğayla bir arada yaşama kültürünün bugünün hayatıyla buluşturulması."

Soyer, yaklaşık 100 yıllık tarihi binanın restore edilerek okul binası yapıldığına işaret etti, binanın çatısına güneş panelleri kurulacağını, okulun elektrik ihtiyacının bu panellerden sağlanacağını kaydetti.

Restorasyon çalışmalarında binanın yöresel mimari özelliklerinin korunmasına özen gösterildiğini vurgulayan Soyer, "Seferihisar, Türkiye'nin ilk yavaş, sakin şehri. Bu okulun ortaya çıkmasında yavaş olma felsefesinin de önemli bir yeri var. Yavaşladıkça daha derin düşünebiliyoruz" dedi.

"Adımlar doğayı incitmeden atılacak"

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken de okulun Türkiye'de bir örneğinin bulunmadığını, dünyada da çok yaygın olmadığını ifade ederek, "Köye kurulan okullar köye, köylüye bir şey öğretmek için kurulur. Bu okul köyden ve köylüden bir şey öğrenmek için kuruluyor. Günlük hayatımızda ne ihtiyacımız varsa onlarla ilgili bilgiler üretilecek. Ama bir fark var, bilgi üretilirken her yaptığımız harekette, her adımı doğayı incitmeden, tam tersine doğayla birlikte çoğalarak atacağız" diye konuştu.

Okulda bilinen öğrenci-öğretmen ilişkisi olmayacağını, her öğrencinin aynı zamanda bir öğretmen olacağını söyleyen Soyer, "Çünkü farklı yerlerden gelecek insanlar kendi deneyimleriyle ailelerinden, köylerinden, şehirlerden öğrendikleriyle buraya gelecek. Öğrencinin de katkısıyla öğrenme zenginleşecek. Ağaç aşılamayı bilen bildiğini öğretecek, ertesi gün geleneksel mimariyi başkasından dinleyerek öğrenci olacak" dedi.

Doğa Okulu mezunu olabilmek için yaklaşık 2 yıllık bir süreç gerekeceğinin altını çizen Eken, "Ben doğayla uyumlu yaşamayı öğrendim" diyenlere sertifika verileceğini belirtti.

Tarkan'dan destek konseri

Eken, sanatçı Tarkan'ın da okula büyük önem verdiğine dikkati çekerek, geliri okulda kullanılmak üzere İzmir'de konser vereceğini dile getirdi.

Konserin "doğa sensin" sloganıyla düzenleneceğini aktaran Eken, 5 Haziran'daki konserle dinleyenlerin, okulun sürdürülebilirliği için de katkı sağlamış olacağını sözlerine ekledi.

Okul 2014 yılından itibaren öğrenci kabul etmeye başlayacak. Eğitimler ücretsiz olacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.