banner

Bu haber milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor




Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine Genel Sağlık Sigortası prim borcu çıkarıldığı haberlerine ilişkin açıklama yapılarak, 25 yaşın altındaki öğrencilerin yüksek lisans yaptığı halde sağlık yardımı alamamasının, bunların öğrenci belgeleri ile kuruma başvurmamalarından kaynaklandığı belirtildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nca, 22 Ekim 2012 tarihinde bir gazetenin köşe yazarının “Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilikten Sayılmıyor” başlığı ile verilen yazısında; Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin SGK tarafından öğrenci olarak kabul edilmedikleri ve kendilerine Genel Sağlık Sigortası prim borcu çıkarıldığına dair ifadelere yer verdiği belirtilerek, konuyla ilgili basın açıklaması yapıldı.

SGK tarafından yapılan yazılı açıklamada, 5510 sayılı kanunun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının 10’uncu bendinde; genel sağlık sigortalısının, sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan erkek çocukları 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerdemesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurdukları tarihe kadar bakmakla yükümlü olunan kişi olarak tanımlandığı hatırlatıldı.

Buna göre, 18 yaşını doldurmamış çocuklara hiçbir koşul aramaksızın, 20 yaşını doldurmamış çocuklara lise ve dengi eğitim görmesi koşulu ile 25 yaşını doldurmamış çocuklara ise yükseköğrenim görmesi koşulu ile SGK tarafından sağlık yardımı verildiği ve uygulamanın bu şekilde yürütüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, Yükseköğrenimin; ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimlerini kapsadığı ve kanunun öngördüğü 25 yaş şartını doldurmayan bir öğrencinin, belirtilen durumların öğrenci belgesi ile belgelenmesi ve kuruma başvurulması halinde sağlık aktivasyonunun açıldığı belirtildi.

2 yıllık meslek yüksekokulu öğrencisi, 4 yıllık fakülte öğrencisi, 6 yıllık fakülte öğrencisi, lisans öğrenimi üzerine yüksek lisans yapan öğrenci ve yüksek lisans öğrenimi üzerine doktora öğrenimi yapan öğrencinin, 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar bakmakla yükümlü olunan kapsamında sağlık yardımlarından faydalandırıldığı söylenerek açıklamada şunlar kaydedildi:

“25 yaşın altındaki öğrencilerin yüksek lisans yaptığı halde sağlık yardımı alamaması, bunların öğrenci belgeleri ile kuruma başvurmamalarından kaynaklanmaktadır. Öğrenci belgelerini ibraz etmedikleri için aktivasyonları yapılamayan ve kurumca re’sen kanunun 60’ıncı maddesinin 1’inci fıkrasının g bendi kapsamında tescil edilip kendilerine borç tahakkuk eden 25 yaşın altındaki öğrencilerin öğrenci belgesi ile kuruma başvurmaları halinde öğrenci oldukları tarihten itibaren aktivasyonları açılmakta ve kendilerine tahakkuk eden genel sağlık sigortası prim borçları da silinmektedir.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.