banner

Kız lisesindeki düzenleme ülke genelinde tepki çekti




Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Pretoria'da bir kız lisesinde öğrencilerin saçlarına ilişkin yeni düzenleme ırkçılık içerdiği gerekçesiyle ülke genelinde tepki çekti.

 

guney_afrika_ogrenciYerel basında çıkan haberlere göre, Pretoria Kız Lisesi'nde okul idaresinin, siyahi kız öğrencilerden saçlarını düzleştirmelerini istemesi eleştirilere yol açtı.
Öğrenciler idarenin bu talebinin ırkçı bir yaklaşım olduğunu belirterek, lisenin önünde gösteri düzenledi.
Pretoria Kız Lisesi'nin talebi, sosyal medya ağlarında da eleştirildi.
Güney Afrika Cumhuriyeti Sanat ve Kültür Bakanı Nathi Mthethwa, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Öğrencilerin saçlarının doğal görümünü savunmaları için gösterdikleri duruşu destekliyorum. Okullar, öğrencilere Afrikalı kimliklerini unutturmak için bir araç olarak kullanılmamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Ana muhalefetteki Demokratik İttifak Partisi'nin lideri Mmusi Maimane de lise yönetiminin bu talebini geri çekmesi gerektiğini belirterek, "Okul tüm Afrikalı öğrencileri kucaklayan bir politika izlemeli." ifadesini kullandı.
Öğrenciler, okul önündeki gösterinin ardından "Pretoria Kız Lisesi'nde Irkçılığa Son" başlığıyla sosyal medyada örgütlendi ve bu uygulamaya son verilmesi için 27 binden fazla imza topladı.
Başkent Pretoria'nın prestijli kız okuluna geçmişte yalnızca beyaz öğrenciler alınırken, 1994'de ırk ayrımcılığının son bulmasından sonra okula siyahi öğrenciler de kayıt yaptırabiliyor.
Güney Afrika Cumhuriyeti, beyaz azınlığın yönetimine dayanan ırk ayrımcılığı (apartheid) rejimine son verilmesinin üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen hala ırkçılık sorunlarıyla uğraşıyor.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.