banner

Arı’nın YÜREKLİ GENÇLER’i sosyal sorumluluk için çalışıyor




Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Özel Arı Okullarında gerçekleştirilen projeleri, projelerin yürütülme süreçlerini, öğrencilerin kazanımlarını ve sosyal sorumluluk bilinci ile ilgili yapılan çalışmaları Özel Arı İlköğretim Kurumları Müdürü Nermin Güney’e yönelttik.

nermin_guneyKöklü bir eğitim kurumu olarak sosyal sorumluluk projelerinizi belirlerken neleri ön planda tutuyorsunuz?
Topluma hizmet uygulamaları kapsamında okulumuzda uzun yıllardır farklı sınıf düzeyinde “Yürekli Gençler” adı altında toplumsal sorumluluk projeleri yürütülüyor.

Gerçekleştirdiğiniz ve devam eden sosyal sorumluluk projeleriniz nelerdir? Projelerden elde edilen sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?
ARGE Merkezimizin koordinasyonu ve ilgili zümrelerin ortak çalışmalarıyla 5-6. sınıf öğrencilerimiz ile yürütülen “Yürekli Gençler” toplumsal sorumluluk projesi kapsamındaki tüm etkinliklerde öğrencilerimizin; sorumluluk bilincine sahip, yaşadığı topluma karşı duyarlı ve bu konuda farkındalığı artmış, aydın bireyler olarak olmaları yönünde çalışmalar yürütülüyor.
Geçtiğimiz yıl yürütülen “Tüketim projesi”; sosyal bilgiler, Türkçe, fen bilimleri, bilişim teknolojileri ve yazılım ile görsel sanatlar dersi öğretmenlerimiz rehberliğindeki 390 öğrencimiz ile gerçekleştirildi. Öğrencilerimize toplumsal sorumluluk anlayışı kazandırıp bu anlayışı, davranış hâline getirmelerini sağlamak hedefi doğrultusunda proje üç adımda gerçekleştirildi.
arı_okuularıİlk adımda, öğrencilerimizin farkındalık kazanmaları; ikinci adımda, çevresindekileri bilinçlendirme çalışmaları içerisinde yer almaları; son adımda da kazandıkları toplumsal sorumluluk bilinciyle harekete geçmeleri amaçlandı. Proje kapsamında, “tüketim çılgınlığı, reklamların ve pazarlama sektörünün etkisiyle değişen tüketim alışkanlıkları, marka tutkusu, gereksinim fazlası da olsa artan tüketme arzusu ve zaman tüketimi” gibi konular üzerinde çalışıldı. Sürecin sonunda öğrencilerimizin sahip oldukları farkındalıkla harekete geçerek eğitim olanakları sınırlı öğrencileri, okullarından temin edemedikleri kitaplarla buluşturup onların eğitimlerine katkı sağlamak ve zengin içerikli çeşitli kitaplarla tanıştırarak ufuklarının genişlemesine katkıda bulunmak amacıyla bir okul kütüphanesinin kurulmasına destek vermeleri sağlandı.
Bu yıl ki sosyal sorumluluk projesi kapsamında ki çalışma ise “Tasarruf” konusunda yapıldı. Sosyal bilgiler dersinde tasarruf ile ilgili düşüncelerini paylaşarak süreci başlatan öğrencilerimiz hem karşılıklı fikir alış-verişinde bulundular hem de tasarrufun önemini kavradılar. Bu konuda farkındalık yaratmak için de öğrencilerimiz tarafından okulumuzda bir ağaç oluşturuldu.
Proje kapsamında yaptıkları tasarruflarla ağaçlarını yeşillendirerek konu ile ilgili dikkat çeken öğrencilerimiz; sürdürülebilir enerji kaynaklarının, zamanın ve maddi kaynakların tüketiminde tasarruf etmek için neler yapılabileceği konusunda araştırmalar yaptılar. Araştırmalar sonucunda ise ilkokul öğrencilerimize yönelik bilgilendirici sunular hazırladılar.

arı_okuularıYOL HARİTASINI ARGE MERKEZİ ÇİZİYOR
Sosyal sorumluluk projelerine nasıl karar veriyor ve süreci nasıl yürütüyorsunuz?
Sosyal sorumluluk projelerine karar verme sürecinde ARGE Merkezimiz ve ARGE Merkezi Akademik Danışmanımız ve Çankaya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun çalışmaları ve araştırmaları etkin rol oynuyor. Sosyal sorumluluk projesinin yürütülmesi için uygun yol haritası çizen ARGE Merkezimiz öğrencilerimizin bu haritaya uygun biçimde projeye katkı sağlamalarına rehberlik ediyor.

TÜKETİM ÇILGINLIĞINA DUR!
Gerçekleştirilen projelerde öğrenciler nasıl yer aldı? Sosyal sorumluluk projelerinin öğrencilere etkileri neler oldu?
Süreçte, disiplinler arası iş birliğine dikkat çekildi. Böylece öğrencilerimiz, üzerinde düşündükleri konuda farklı birçok çalışma içinde yer aldılar. Bu doğrultuda “Tüketim çılgınlığına dur!” diyebilmek amacıyla farkındalık oluşturacak birçok etkinlik gerçekleştirildi.
“Tüketim” konusunda aldıkları eğitimin ardından gözlemler yapma olanağı bulan öğrencilerimizin, öğretmenlerinin rehberliğinde gözlem, anket formu hazırlama, veri analizi yapma, sayısal verileri yorumlama gibi aşamalarda deneyim kazanmalarına dikkat edildi.
Öğrencilerimiz tarafından değişen tüketim alışkanlıkları ve toplumda gözlenen tüketim çılgınlığı konusunda gözlem yapıldı ve görüş toplandı. Öğrencilerimizin tüketim çılgınlığının önüne geçmek için aldıkları önlemleri, önerileri, konuyla ilgili görselleri ve kendi sloganlarını yazarak hazırladıkları bilinçli tüketim alışkanlığına teşvik eden bu posterler; okulda öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimiz ile okul koridorlarında paylaşıldı. Ayrıca öğrencilerimizin sloganlarını seslendirdikleri bir toplu video hazırlandı.
Tüketim konusunda farkındalık kazanma ve farkındalık oluşturma çalışmalarına devam edilirken bir kütüphanesi olmayan Van ilinin Çaldıran ilçesindeki Kuskunkıran İlköğretim Okuluna bir kütüphane kazandırmak için sınıf kermesleri düzenlendi. Kermesten elde edilen gelir, “Kuskunkıran Kütüphanesi”nin kurulması için gerekli gereksinimleri karşılamak üzere okul ile paylaşıldı. Öğrencilerimiz; keyif alarak okudukları bazı kitapları, kitabın arasına ekledikleri mektupla bu okulun öğrencileriyle paylaştılar. Aynı kararlılıkla bu yıl tasarruf konusunda okulumuzda sürdürülen çalışmalar, öğrencilerimizin bilinçli, farkındalığı yüksek ve aynı oranda gelecekte enerji kaynaklarının azalmasının önüne geçecek, geleceği biçimlendirmeleri yönünde gerçekleştirildi.

Öğrencilerinizi sosyal sorumluluk projelerine teşvik etmek ve farkındalık yaratmak için ne gibi çalışmalar yapılıyor?
ARGE Merkezimizin rehberliğinde yürütülen ve öğrencilerimizin sosyal sorumluluk bilincine katkı yapmak amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar sürecinde bilgilendirme toplantıları ile birlikte sınıf içi ve sınıf dışı etkinliklerle öğrenciler sürece dahil ediliyor. Projelerimizle, toplum yaşamında sağlık yönünden özellikle otizme ve hepimiz birer engelli adayıyız düşüncesiyle engelli bireylere farkındalık yaratmayı amaçlıyor ve maddi ve manevi yönden birçok şeye gereksinim duyan, yaşlı ve bakıma muhtaç olan bireylere karşı bilinçli olmanın gereklerini öğrencilerimiz ile yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projelerine yansıtıyoruz.

“Öğrencilerimizin duyarlı, saygılı, farklılıkları fark eden ve onlara saygı duyan, yardımlaşma duygularını artıran bireyler olmaları yönünde sosyal sorumluluk projelerinde yer almalarını önemsiyoruz. Sosyal sorumluluk bilinci taşıyan ve bu yönde eğitilen bireylerin hem kendilerine hem de topluma yararlı olacakları bilinciyle okulumuzda projeler bu yönde yapılandırıyor.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.