banner

Mektebim projeleriyle öğrencilerini geleceğin dünyasına hazırlıyor




Mektebim Okulları, ulusal ve uluslararası işbirlikleri kapsamında geliştirdiği bilimsel, teknolojik çalışmaları ve sosyal sorumluluk projeleriyle fark yaratmaya devam ediyor.

mektebim_ssM-LEAD İLE GELECEĞİM GÜVENDE
Mektebim’in lise düzeyindeki öğrencileri için hazırladığı yenilikçi, girişimci ve dünya vatandaşı olma bilinci yüksek mezunlar olmalarını amaçlayan, Liderlik, Girişimcilik ve Gelişim konularında kişisel ve akademik becerilerini geliştirmelerinde farklı yöntemler sunan eğitim modeli M-Lead, İş Hayatı, Girişimcilik, Liderlik ve Akademik olmak üzere 4 ana modülden oluşuyor. Her bir modül öğrencilerin o alandaki bilgi, beceri ve davranışlarını geliştirmeleri amacıyla kurgulanan ve mentörlük sistemiyle yapılandırılıyor. 9, 10 ve 11. sınıflar için İş Dünyası, Girişimcilik ve İnovasyon, Kariyer konularını içeren yenilikçi müfredatıyla da akademik farklılaşma sunuyor.

- 9. Sınıf İş Dünyası Eğitimi
- 10. Sınıf Girişimcilik ve İnovasyon Eğitimi
- 11. Sınıf Kariyer Eğitimi

Her kampüste dönem içerisinde en az 2 kez etkinlik düzenleyerek kendi alanında başarılı profesyonelleri öğrencilerle buluşturan Öğrenci Konseyi, rol modelim etkinlikleri (seminer, çalıştay, panel, ders anlatımı vb.) ve Usta – Çırak (Mentör – Mentee) Sistemi ile fark yaratıyor.

Mektebim’de öğrenciler, 9. sınıftan itibaren seçtikleri meslek dallarının çalışma ortamlarında sömestr veya yaz tatillerinde en az 2 gün en fazla 1 hafta süreyle gözlem yaparak, kariyer deneyimi yaşıyor. Proje süresince tıp, hukuk, mühendislik, eğitim, mimarlık, işletme, ekonomi, futbol veya sanat dünyasından profesyonel mentörlerle bir arada olma imkânı bulan öğrenciler, doldurdukları Kariyer Deneyimi Değerlendirme formu ile geleceğe dair planlarını paylaşıyorlar. Farklı mesleklerin eğitim, çalışma koşulları ve iş olanaklarını tanımalarını, mesleklere ilişkin merak ettikleri soruların yanıtlarını bulmalarını sağlayan Kariyer Günleri etkinliği 1.dönemde aralık ayı içerisinde, 2.dönem de ise mart ayı içerisinde gerçekleşiyor. Şirket gezileri ve saha çalışmaları ile ulusal ve uluslararası şirketleri yakından görme, çalışma ortamlarını tanıma ve profesyonellerle tanışma şansı yakalayan öğrenciler, meslek gruplarını iş hayatı içerisinde gözlemleyerek ön meslek simülasyonlarına katılıyorlar.

M-Lead’in girişimcilik modülü kapsamında Fikrinle Gel İş Projeleri yarışmasına katılan lise öğrencileri, jüri tarafından belirlenen en iyi 3 iş fikri ile ödül sahibi oluyor. Sorun tespiti, takım çalışması, çözüm geliştirme ve iş modeli oluşturmak amacıyla düzenlenen İnovasyon kampında bir araya gelen öğrenciler, üretmek istedikleri iş fikirlerini Teknokent ve Kuluçka Merkezi Gezileri ile profesyonellere iletiyor ve üretim merkezlerinde deneyim yaşıyorlar.

ÖĞRENCİ KONSEYİ İLE KARİYER YOLUNDA İLK ADIM
Liderlik vasfını geliştirmek adına her kampüste oluşturulan ve seçim yolu ile belirlenen öğrenci konseyi, bir başkan ve dört alt başkandan oluşuyor. Kampüsteki tüm öğrencilerin sesi olan ve okul yönetimi ile düzenli şekilde bir araya gelen öğrenci konseyi, yıl içerisinde etkinlikler düzenleyerek diğer öğrencileri de bu projelere dâhil ediyor. Ulusal ve uluslararası toplumsal duyarlılık projeleri ile insani meselelerde farkındalık yaratan öğrenci konseyinde yer alan öğrenciler, kişisel bilgi ve becerilerini de geliştirme fırsatı buluyor. M-Lead modeli kapsamında 3 yıl boyunca en az bir sosyal sorumluluk projesi üreten ve üretilen projelerin yürütülmesinde aktif rol alan konsey öğrencileri çalışmalarına devam ediyor. 2017-2018 eğitim öğretim yılında Mektebim Öğrenci Konseyi tarafından hayata geçirilen “Sevdikleriniz İyi Bir Yere Gidiyor” adlı proje ile akranlar arasında hediye paylaşımı sağlayan öğrenciler, yeni dönem için yeni proje hazırlıklarını sürdürüyor.

SEVDİKLERİNİZ İYİ BİR YERE GİDİYOR
Lise öğrencilerinin yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerinden biri olan “Sevdikleriniz İyi Bir Yere Gidiyor” ile yaklaşık 6 bin çocuğa hediyeleri ulaştırıldı. Akranlar arasında değer verilen bir hediyenin paylaşımını amaçlayan, Mektebim’in 22 kampüsünde eş zamanlı toplanan hediyelerin gönderildiği proje devam ediyor. İlk etabı Afyon, Ankara, Ağrı, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Kütahya, Samsun, Şanlıurfa, Şırnak, Trabzon, Van, Yalova olmak üzere 16 farklı şehirdeki 24 devlet okuluna MNG Kargo sponsorluğunda gönderilen 250 hediye kolisi ile tamamlanan proje önümüzdeki dönemde de devam edecek.

ZİRVEDEKİLER
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve öğrenciler ile Türkiye'nin başarılı rol modellerini bir araya getiren “Mektebim Zirvedekiler” etkinliği M-Lead Bölümü ve öğrenci konseyi tarafından düzenleniyor. Girişimcilik, İnovasyon ve Liderlik konusunda kendi alanında ulusal ve uluslararası başarıya sahip isimlerle öğrencileri bir araya getiren ve tecrübe aktarımını amaçlayan Mektebim Zirvedekiler her yıl önemli isimleri ağırlıyor.

GELECEK SİMÜLASYONU İLE ÜNİVERSİTE TECRÜBESİ
11.sınıf için tasarlanan Gelecek Simülasyonu ile gerçek bir üniversite sınavı ve tercih sürecini yaşayan öğrenciler kariyer yapmak istedikleri bölümleri belirleyerek üniversite ortamını tecrübe ediyor. Proje kapsamında, 11.sınıfın 2.döneminde işbirliği yapılan üniversitelerle birlikte düzenlenen deneme sınavı ile puanını belirleyen öğrenciler, tercih edecekleri ilgili bölümlere yerleştiriliyor. Mayıs ayı içerisinde açıklanan tercih sonuçlarına göre belirlenen bölümlerde derslere katılan Mektebim öğrencileri gerçek bir üniversite deneyimi yaşıyor. Yine 11. sınıfta M-Lead öğretmenlerinin danışmanlığından hazırlanan 5, 10 ve 15 yıllık kariyer planlamalarının yer aldığı portfolyo çalışmaları ile Bitirme Projelerini tamamlayan öğrenciler, bu süreçte ailelerinden, mezunlardan ve M-Lead öğretmenlerinden mentörlük desteği alıyor.

MEKTEBİM MEZUNLAR BİRLİĞİ
2015 yılında oluşturulan Mektebim Mezunlar Birliği, öğrenciler ve mezunlar arasındaki dayanışmayı artırarak, mezun öğrencilerin deneyimlerini mevcut lise öğrencileri ile paylaşmalarını sağlamayı amaçlıyor. Mezunlar Birliği’nin her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği sosyal, kültürel, bilimsel ve kariyer planlamasına yönelik etkinliklerle Mektebim kültürünü yeni nesillere aktarmayı hedefleyen birlik, Öğrenci Konseyi öğrencilerinden oluşuyor.

M-LEAD öğrencileri Coca-Cola’da…
Lider, girişimci ve kariyer yolunda emin adımlarla ilerleyen gençler yetiştirmeyi hedefleyen Mektebim, Liderlik, Girişimcilik ve Gelişim Modeli (M-LEAD) ile saha çalışmaları gerçekleştirerek, şirket gezileri düzenliyor. Eğitim kapsamında Coca-Cola İçecek A.Ş. Çorlu Fabrikası’nı ziyaret eden Mektebim Çorlu Kampüsü öğrencileri, yerinde uygulama çalışmaları gerçekleştirdi. Ulusal ve uluslararası şirketleri yakından görme, çalışma ortamlarını tanıma ve profesyonellerle tanışma şansı yakalayan öğrenciler, hedefledikleri meslek grubunu iş hayatının içinde gözlemleyerek, inceleme fırsatı buldular. Coca-Cola İçecek A.Ş.’nin Çorlu Fabrikası’nı gezen öğrenciler, üretim kapasitesi, ürün yelpazesi, ihracat yapılan ülkeler, yıllık cirolar hakkında bilgi alarak, fabrika çalışanlarıyla bir araya gelme fırsatı buldular. Fabrikada görev yapan meslek grupları hakkında bilgi edinen öğrenciler, üretim hattını izleyerek ziyaretlerini tamamladılar.

MEKTEBİM, YGA ZİRVESİNDE
Uluslararası sivil toplum örgütü olarak faaliyet gösteren Young Guru Academy (YGA) tarafından düzenlenen YGA Zirvesi her yıl farklı birçok ülkeden lise ve üniversite öğrencilerini ağırlıyor. Bu yıl 50.000 katılım başvurusunun yapıldığı, 2000 üniversite öğrencisi ile birlikte 500 lise öğrencisinin katılım kabulü aldığı zirvede, M-Lead Öğrenci Konseylerinde görevli 6 öğrenci kabul alarak projelerini sundu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Coca Cola Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bozer, NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Harvard-MIT ‘den Prof. Dr. Mehmet Toner, Turkcell CIO’su Kaan Terzioğlu, TAV CIO’su Sani Şener, YGA Kurucusu Sinan Yaman gibi birçok önemli ismin yer aldığı zirvede, finale kalan 50 öğrenci arasında yerini alan 3 Mektebim öğrencisi projeleriyle kabul görerek başarı elde etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.