banner

MEB'de yeni dönem başlıyor!




Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun başına İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın kardeşi Atıf Ala'nın getirilmesinin ardından teftiş sisteminin yenilenmesi için de çalışma başlatıldı.

Vatan Gazetesi’nden Kıvaç EL’in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın en önemli birimlerinden biri olan "Teftiş Kurulu Başkanlığı" adıyla bilinen "Rehberlik ve Denetim Kurulu Başkanlığı" görevine getirilen Atıf Ala, teftiş sisteminde köklü bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor. MEB'teki fişleme skandalı ile gündeme gelen Ala'nın göreve gelmesi ile 5 teftiş kurulu başkan yardımcısı istife etmiş ve görev değişikliği istediği ifade edilmişti.

Bakanlık merkezde görev yapan 15 deneyimli müfettiş de emekliliklerini isteyip Bakanlıktan ayrılma kararı verdi. Milli Eğitim Bakanlığı teftiş sistemini yeniden yapılandırmak için harekete geçilirken teftiş sistemindeki "verimsizliği ortadan kaldırmak" amacıyla düzenlemenin yapıldığı ifade edildi.

Merkez etkili olacak

Mevcut sistemde 81 ilde "İl Eğitim denetmenleri" bulunuyor. Her ilde yaşanan sıkıntı o ilin denetmenleri tarafından yapılıyor. MEB denetçileri de belli olaylarda devreye girip çalışma yapabiliyor. Yeni sistem hayata geçirilince "MEB Müfettişleri" ve "İl Eğitim müfettişleri" birleştirilerek yeni bir denetim sistemi kurulacak. Merkezden koordine edilecek teftiş illere değil bazı bölgelere ayrılacak. Bakanlık merkez teşkilatının denetimi ise "İç Denetim Birimi Başkanlığı" müfettişlerince yerine getirilmesi planlanlanıyor.

Tüm müfettişler ankara'dan yönlendirilecek

MEB'te "İç Denetim Birimi"nin de kaldırılarak Ala'nın başında olduğu Teftiş Kurulu'na bağlanabileceği konuşuluyor. Birleştirilerek "Eğitim Müfettişi" adı verilecek müfettişlerden eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi ile ilgili Hizmet içi eğitim faaliyetlerinde, Araştırma ve Geliştirme çalışmalarında, İnceleme-Soruşturma ile kurum denetimi alanlarında faydalanılacak. Ders denetimleri okul müdürlüğünce yapılacak ve okul müdürü sorumlu olacak. Öğretmen veya kurum müdürlerinden istek gelmesi halinde "Eğitim Müfettişleri" de denetim yapabilecek. Tüm müfettişler Ankara'dan yönlendirilecek.

Yeni yapılanma kapsamında mevcut uygulama gibi, milli eğitim müdürlerinin teklifi ile Valilerimizin onayı ile soruşturma olurları da alınabilecek. Gerekli soruşturmanın yapılması için illerdeki "Denetim Başkanı"ndan da talepte bulunulabilecek ve o ildeki başkanlarca müfettiş görevlendirilecek. Ancak birkaç ili ilgilendiren veya bir ildeki müfettişlerce yapılması sakıncalı görülen istisnai hallerde müfettişler başka illerde görevlendirilebilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.