banner

Doğuş Üniversitesi hakkında merak edilenler Burslar ve eğitim olanakları




Doğuş Üniversitesi hakkında merak edilenler Burslar ve eğitim olanakları. Doğuş Üniversitesi’ni diğer vakıf üniversitelerinden ayıran özellikler neler?

Öğrencilerine çift yabancı dil ve çift diploma ile mezun olma imkanı sunan Doğuş Üniversitesi, ulusal ve uluslararası alanda önemli bilimsel başarılara imza atıyor. Doğuş Üniversitesi’nin, kuruluşundan bu yana sınırları aşan eğitim anlayışı ile bir dünya üniversitesi olma yolunda çalıştığını vurgulayan Vekil Rektör Prof. Dr. Abdullah Dinçkol, Erasmus haricinde yapılan ikili anlaşmalarla da Avrupa’nın yanı sıra Amerika ve Asya’ya açıldıklarını belirtiyor.

Doğuş Üniversitesi’ni diğer vakıf üniversitelerinden ayıran özellikler nelerdir?

Üniversite eğitiminin özü akademik ve mesleki donanım kazanmaktır. Bunun yolu da iyi bir akademik kadrodan küresel vizyona uygun bir akademik program doğrultusunda eğitim almakla sağlanabilir. Sunduğumuz nitelikli eğitim ortamı ile mezunlarımızın kazandığı donanım, onların iş hayatının güçlü bireyleri olmasını sağlar. Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi MÜDEK tarafından akredite edildi. Doğuş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bölümlerinden mezun olan öğrencilerimizin aldığı dersler artık dünyanın her yerinde geçerli olacak. Tüm bölümlerimizde çift ana dal ve yan dal yapma olanağı var. Öğrencilerimiz ağırlıklı İngilizce eğitime ek olarak Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Japonca, Çince ve Rusça dillerinden birini seçmeli olarak alabiliyor. Bu da onlara çift yabancı dil ve çift diploma ile mezun olmanın kapısını açıyor. Ayrıca yine tüm bölümlerimizde yan dal yapma olanağı da sunuluyor. Ayrıca üniversitemizin konumu sayesinde, İstanbul gibi tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir kentin merkezinde, ulaşım kolaylığı avantajından faydalanarak öğrenci olmanın keyfini yaşayabilirler.

Üniversitenizin fakülteleri ve bölümleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Hangi alanlarda akademik başarı konusunda iddialısınız?

Üniversitemiz 5 fakülte 1 meslek yüksekokulu ve 2 enstitüsü ile Türkiye’nin en köklü vakıf üniversitelerinden biri olma ayrıcalığını taşıyor. Doğuş Üniversitesinin en büyük ayrıcalığının akademik kadrosundan ve eğitim kalitesinden geldiğini özellikle vurguluyoruz. Bu tüm akademik birimlerimiz için geçerli olduğundan, tek bir fakülte ya da bölümü öne çıkarmak doğru olmayacaktır. Her fakültemize baktığınızda ilk ya da tek niteliğinde çalışmalar görürsünüz. Hepsinde uluslararası çalışmalar, projeler yürütülür. Uluslararası deneyim sahibi ve üstün başarılı öğretim üyelerine sahiptir. Dolayısıyla bazı bölümleri öne çıkarmak, diğerlerine haksızlık olacaktır; Doğuş her bölümdeki akademik kalitesiyle övünen, iddiasını her zaman koruyan bir üniversitedir.

21 ÜLKEDEN 80 ÜNİVERSİTE İLE DEĞİŞİM ANLAŞMAMIZ BULUNUYOR

Uluslararası alanda hedefleriniz ve çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Doğuş Üniversitesi, kuruluşundan bu yana sınırları aşan eğitim anlayışı ile bir dünya üniversitesi olma yolunda çalışıyor. 2004 yılından bu yana sürdürdüğümüz Erasmus değişim anlaşmaları ile öğrencilerimiz Avrupa’daki üniversitelerde eğitim alma deneyimi yaşıyor. Birçok ülkeden öğrenciler ise eğitimlerinin bir bölümünü üniversitemizde sürdürüyor. Halen 21 ülkeden 80 üniversite ile değişim anlaşmamız bulunuyor. Anlaşma yapılan üniversite ve ülkeler sürekli güncelleniyor. Erasmus haricinde yaptığımız ikili anlaşmalarla da Doğuş Üniversitesi olarak Avrupa’nın yanı sıra Amerika ve Asya’ya açıldık. Akademik işbirlikleri, bilimsel proje ortaklıkları sayesinde dünyanın önde gelen üniversiteleriyle birlikte çalışıyoruz. Akademisyenlerimiz yurt dışında yabancı akademisyenler de üniversitemizde derslere giriyor, konferanslar veriyor, deneyler yürütüyor, sergiler açıyor. ABD, Kanada, Hollanda, İsveç, Almanya, Letonya, Rusya, İtalya, İspanya, Makedonya, Gürcistan, Suudi Arabistan, Pakistan, Afganistan ve Çin’den 30 üniversite ile ikili işbirliğimiz bulunuyor. Geniş yelpazedeki bu uluslararası çalışmalar, öğrencilerimize yeni deneyimler edinme ve vizyonlarını genişletme fırsatı tanıyor.

Üniversitenizin sosyal, kültürel ve bilimsel imkanları nelerdir? Ayrıca kampüs, yurt ve burs olanaklarınızdan da bahseder misiniz?

Fen Bilimleri alanında çok sayıda bilimsel çalışmamız var. Sanat ve sosyal bilimler alanında da ulusal ve uluslararası çapta çalışmalarda yer alıyoruz. Birkaç örnek saymam gerekirse; Fizik Bölümümüzün İsviçre CERN ve Çin’de yürüttüğü çalışmalar çok önemli. Büyük Patlama adıyla bilinen ATLAS ve CAST deneylerinde yer alan ülkemizin tek vakıf üniversitesiyiz. Makine Mühendisliği Bölümümüz, ABD Cornell Üniversitesi ile birlikte “Doğuştan Kalp Kusurlarının Mühendislik Yaklaşımıyla Önlenmesi” konulu bir proje yürütüyor. Proje, AB 7. Çerçeve Programı tarafından destekleniyor. Teknogirişim Hibe Desteği alan iki mühendislik projemiz var. Makine Mühendisliği Bölümümüz tarafından “Duyarlı Uzun Yürüme Cihazı Ortez Projesi”, Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüz tarafından "Sosyal Radar: Sosyal Ağ Analizi ve Veri Madenciliği Yöntemleri ile Çalışan Yorum Analiz Motoru” projesi yürütülüyor. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümümüz tarihi İpek Yolunun araştırılması ve yeniden canlandırılmasını amaçlayan uluslararası projede yer alıyor. Hukuk Fakültemiz ulusal ve uluslararası hukuksal sorunlara çözüm önerileri geliştirmek amacıyla, önemli yabancı konuları da ağırladığımız toplantılar gerçekleştiriyor ve kitap yayınları yapıyor. Sanat ve Tasarım Fakültemiz ulusal ve uluslararası sempozyumları ve atölye çalışmaları ile grafik, mimarlık, endüstriyel tasarım gibi alanlarda dikkat çeken akademik çalışmalar yapıyor.

Doğuş Üniversitesi, gençlerin geleceğine destek olmak ve eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunmak amacıyla burs çeşitliliğine ayrıca önem vermektedir. İçeriği ve yararlanma koşulları farklı burs olanaklarımız vardır. Bunlar “Üniversiteye Giriş ve Başarı Bursları”, “Teşvik Bursları” ve “Destek Bursları” olmak üzere 3 temel kategoride toplanmaktadır. 2013 - 2014 Akademik Yılı itibariyle Doğuş Üniversitesi öğrencilerinin yüzde 76’sı herhangi bir burstan yararlanmaktadır.

Yerleşkede yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, spor tesisleri, dans stüdyoları, kafeteryalar, yemekhane, sağlık merkezi, kırtasiyeler, Yapı Kredi Bankası, öğrenci çalışma salonları, kütüphane, bilgisayar laboratuvarları bulunur. Merkezi konumu ile üniversite önünde metro, metrobüs, otobüs, minibüs durakları; ortalama 10 dk mesafede ise vapur, feribot, tren, otogar yer alır. Yerleşke çevresinde alışveriş merkezlerinden bankalara, restoranlardan sinema ve tiyatroya, kültür merkezlerinden stadyumlara kadar farklı beklentilere uygun mekanlar bulunur.

ÖĞRENCİLER SEKTÖRLE BULUŞTURULUYOR

Öğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada destek oluyor musunuz?

Kariyer Planlama Merkezimizden öğrencilerimiz istedikleri zaman yararlanabiliyor. Onların iş dünyasında tercih edilen profesyoneller olmalarına rehberlik ediliyor. Öğrencilerin firmalar ve uzmanlarla bir araya gelmelerine, staj ve iş olanaklarından faydalanmalarına, kişisel ve mesleki vizyonlarını geliştirmelerine yönelik etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bu etkinliklerin en kapsamlısı olan Kariyer Günlerimiz 11. yılını geride bıraktı. Öğrencilerimiz merkezden; bireysel kariyer danışmanlığı, meslekleri ve sektörleri tanıma konusunda rehberlik, özgeçmiş oluşturma, iş arama stratejileri gibi konularda da destek alıyor. Biz deneyimlerin paylaşılmasının başarıyı artıracağına inanan bir kurumuz. Bu nedenle mezunlarımızın deneyimlerinden de öğrencilerimizin yararlanmasını sağlıyoruz. Mentorluk programları ile mezunlarımızın öğrencilerle buluşmasını sağlıyoruz. Bu buluşmalar, hem öğrencilerimiz için kariyer planlamasına ışık tutuyor hem de yeni staj ve iş olanaklarına kapı açıyor. Ayrıca her hafta düzenlenen Kültürel Gelişim Seminerleri sayesinde, öğrencilerimiz sektörlerin profesyonelleri ile bir araya geliyor, merak ettikleri sorulara yanıt buluyor. Tüm bunlara ek olarak mutlaka belirtmem gerekir ki; stajlar ve bitirme projeleri birçok programın ayrılmaz parçası. Bu sayede öğrencilerimiz iş yaşamıyla erkenden tanışarak, gerçek sorunları ele alıyor, çözüm üretme pratiği kazanıyor ve iş deneyimi edinmiş bireyler olarak mezun oluyor. Fakültelerimizin sektörlerle yakın teması sayesinde öğrencilerimiz iş dünyasına rahatlıkla geçiş yapıyor. Öğrencilerimizin daha mezun olmadan edindiği deneyimler, kariyer yolculuğuna adım atmalarını, kendilerine prestijli referanslar gösterebilmelerini sağlıyor.

Uzun vadeli plan ve projelerinizden bahseder misiniz? Önümüzdeki dönemde açacağınız yeni fakülteler ve bölümler olacak mı?

Üniversite olarak disiplinler arası çalışmalara öncelik veriyoruz. Bu üniversitemizde yapılmakta olan araştırmalarda da kendini göstermektedir. Bu günümüz açısından da son derece önemli.  Zira insan yaşamını etkileyen konular yalın değil, son derece karmaşık birden çok alanı ilgilendiriyor bu da disiplinler arası çalışmanın önemini ortaya koyuyor. Bu sadece teknik konular için değil aynı zamanda sosyal konular için de doğrudur. Bu gerçek yeni bölümlerin ve programların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Örneğin İktisadi ve İdari Bilimler bünyesinde Ekonomi ve Finans, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik gibi; mühendislik alanında ise, Biyomekanik, Kontrol ve Otomasyon, Elektronik ve Haberleşme, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, gibi. Bugün bu alanlar hep yükselen yıldızlar olmaktadır. Biz de bünyemize yeni katacağımız bölüm ve programlar açısından bu yaklaşım içerisindeyiz.

Doğuş Üniversitesi akademik alanda son dereceli başarılı bir profile sahiptir, dolayısıyla bu özelliğimizi daha da geliştirmek ve çıtamızı yükseltmek bizim en önemli hedefimizdir.  Bunun için de lisansüstü programlar son derece önemli bir rol oynamaktadır.  Yukarıda da bahsettiğim gibi disiplinler arası alanda yüksek lisans ve doktora programlarımızı zenginleştirmek ve geliştirmek istiyoruz. 

Tercih yapacak üniversite adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Öğrencilerin ilgi alanlarına göre bölüm seçmeleri çok önemli. Hangi bölüme ilgi duyuyorlarsa mutlaka o bölümü araştırsınlar.  Üniversiteleri tercih etmeden önce üniversiteleri gezsinler. Üniversitenin akademisyenlerine ve fiziki olanaklarına baksınlar.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.