banner

Doğa Koleji inovatif uygulamalarıyla eğitime değer katıyor




Türkiye’de uyguladığı inovatif çözümlerle eğitimde çıtayı sürekli yükselten Doğa Koleji, hedeflerini ulusal sınırların dışına taşıyor. AB tarafından fonlanan dünyada ilk eğitim modeli olduklarını belirten Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker ile Doğa Kolejinin bugün geldiği noktayı ve eğitimde uyguladıkları yenilikleri konuştuk.

Özel okullar sloganlarıyla da dikkat çekmeye başladılar. Bu anlamda Doğa Konseptli Eğitim sloganıyla kamuoyunda tanınıyorsunuz? Kurumunuza belirlediğiniz sloganınız eğitiminize nasıl yansıyor?

Doğa Koleji kurulduğu 2002 yılından bu yana kadar kendi geliştirdiği Doğa Konseptli Eğitim Modelini belirlemiş ve eğitimini de bu çerçevede planlamış bir kurumdur. Doğa, Türkiye’de eğitim pradigmalarını değiştiren, velilerin bakış açılarını ve beklentilerini yükselten, eğitime devrim niteliğinde yenilikçi yaklaşımlar kazandıran bir kurum olmuştur her zaman.

Doğa Konseptli Eğitim Modelinde çocuklara doğa ile iç içe olabilecekleri yeri geldiğinde kendi meyvelerini yetiştirip, at binmeyi müfredatımıza ekledik. Bunu yaparken teknolojinin tüm nimetlerini de çocuklarımıza sunduk. Amacımız; öğrencilerimizin her yönüyle hayatın içinde olabilecekleri, spordan, sanata, akademik başarıdan, teknolojiye kadar her alanda öğrencilerimizin dört dörtlük yetişmesini sağlamaktır. Biz çocuk tarafından, ürünün faydasını asıl görecek kişiler tarafından tercih edilen bir okul olmak uğruna her zaman dikkat çekecek çalışmalar yaptık ve eğitime farklı bir soluk getirdik. Örneğin eğitim sistemimiz içinde, Doğa Konsepti, SOES, t-MBA, ölçme değerlendirme sistemleri, konsept kampüsler gibi Türkiye’de hiçbir okulun yapmadığı birçok farklılık var.

DOĞA KOLEJİ KADROSUNU REFERANS İLE OLUŞTURUYOR

Doğa Koleji olarak kadronuzu oluştururken hangi kriterlere öncelik veriyorsunuz?  

Öğretmenlerinizin gelişimine nasıl katkı sağlıyorsunuz?

Doğa Koleji’nde kadro oluştururken öncelikle referansa önem veriyoruz. Referans sistemimiz hem öğrenci kaydında hem de çalışan adayı başvurusunda öne çıkıyor. Şu anda 3 bin 500 personelimiz var. Çalışanlarımızdan biri referans olarak bir çalışan önerdiğinde, biz bu kişiye Doğa İnsan Kaynakları olarak mesaj atıyoruz.  Geçen yıl yaklaşık 1000 adet yeni akademik personel aldık. Bunların dörtte biri referans ile alınmış. Bunun dışında minimum üç yıl deneyimli, İngilizce ve akıllı tahtaya hâkim kişiler öncelikli tercihlerimiz arasında.

Titiz bir işe alım süreci ile çalışıyoruz. Alanında tecrübeli, eğitimi ve kalifikasyonları ile kurumumuzun kalite standartlarına uyacak kişilerle çalışıyoruz. Çalışanlarımızın periyodik olarak performans değerlendirmelerini yaparak kendilerini geliştirmeleri ve kuruma katkılarını artırmaları için eğitimler veriyoruz. Şirket içi eğitimlerde teknolojik altyapımızı da etkin bir şekilde kullanıyor ve çalışanlarımıza 24 saat eğitim verebiliyoruz. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz Doğa Akademi ile çalışanlarımızın sürekli eğitim halinde olmalarını, değişen ve gelişen eğitim dünyasına, yeni teknolojik uygulamalara kolayca adapte olmalarını, kendilerini sürekli geliştirmelerini sağlıyoruz. Klasikleşmiş eğitim anlayışı yerine öğretmelerimize özel çalıştaylar düzenliyoruz. Bu çalıştaylarda moderatörlük nasıl yapılır, oyun oynatma yöntemleri, takım yönetimi, iletişim, problem çözme gibi onlarca başlık yenilikçi yaklaşımlarla uygulayarak öğretiliyor. Yemekhane, temizlik, güvenlik, danışma gibi önemine çok inandığımız destek birimlerin eğitimleri de Doğa Akademi tarafından kurgulanıyor.

OXFORD QUALİTY SCHOOL KONSEPTİ YAYGINLAŞIYOR

Eğitim sisteminizde yabancı dil ağırlığı nedir? Yabancı dil eğitiminde izlediğiniz stratejiler, uyguladığınız metotlar ve yenilikler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dünya vatandaşı yetiştirme hedefimizdeki en önemli araçlarımızın başında yabancı dil eğitimimiz geliyor. Yabancı dil eğitimimiz, sadece o dili konuşabilmeyi değil, o dilin temsil ettiği kültürü yakından tanıyabilmeyi ve kendini bu dilde iyi ifade edebilmeyi amaçlıyor. Yabancı dil eğitim modelimiz yaşayarak öğrenme temeline dayanıyor ve anaokulundan itibaren eğitim sistemimizin içinde yer alıyor. Öğrencilerimiz İngilizceyi anadillerinden sonra kendilerini en rahat ifade ettikleri dil olacak şekilde öğreniyorlar.

Büyük işbirlikleri büyük bir vizyonun eseridir. Kendi alanında iki dünya lideri Oxford UP ve Doğa Koleji “mükemmel yetişmiş” bir nesil için güçlerini bir araya getirdi. Doğa Koleji ile Oxford UP arasında devam eden işbirliği çalışmaları Kurtköy DOQS ile ilk önemli meyvesini verdi. Doğa Koleji DOQS konsepti ile Türkiye ve dünyadaki İngilizce eğitimini yeniden tanımlıyoruz ve Oxford’u Türkiye’ye getirerek öğrencileri, öğretmenleri ve ebeveynleri benzeri olmayan bir içerikle buluşturuyoruz. DOQS konseptli kampüslerde Dil laboratuvarları, ileri teknoloji imkânları, Apple laboratuvarları, Dijital kütüphane, Oxford Street gibi alanlar öğrencilerin İngilizceyi sürekli deneyimleyerek öğrenmelerini sağlıyor.

Çok dilliliğin önemine inanıyor ve öğrencilerimize mükemmel İngilizce yanında bir yabancı dili daha, iyi derecede öğretiyoruz. Seçmeli olarak uygulanan ikinci yabancı dil eğitiminde öğrencilerimiz Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Çince ’den birini seçebiliyor.

İlkokul 2. sınıftan itibaren Cambridge sınavlarına katılan öğrencilerimizin İngilizce yeterliliklerini uluslararası standartlardaki ölçme-değerlendirme araçlarıyla belgelendiriliyor. Dünyada birçok üniversite ve resmi kuruluş tarafından dil yeterliliğinde ölçüt olarak kabul edilen IELTS sertifikasını Doğa Koleji öğrencileri lisede alarak akademik gelişimlerinde önemli bir ayrıcalığa sahip oluyor. 

Öğrencilerinizin sosyal ve kültürel yönden gelişimlerine nasıl destek oluyorsunuz?

Ortaokulda uyguladığımız Öğrenci Merkezli Eğitim Sistemimizle (Student Oriented Education System) öğrencilerimize kendilerini geliştirme, farklı bakış açıları kazanma, ilgi ve yeteneklerini keşfetme olanağı sunuyoruz. Böylece Doğa Koleji öğrencileri sadece SBS'ye değil hayata da hazırlanıyor. SOES dersleri, öğrencileri Doğa liselerinde uygulanan t-MBA modeline de hazırlıyor. Öğrencilerimiz SOES’te “Yaratıcı Yazarlık, Araştırma Teknikleri, Sosyal Ağ, Girişimcilik, Mucit Atölyesi, Akıl Oyunları, Proje Hazırlama Teknikleri, Düşünme Eğitimi, Uluslararası İlişkiler ve Yönetim Bilimi” dersleriyle dünya vatandaşı olarak hayata ve geleceğin dünyasına hazırlanıyorlar. Ayrıca t-MBA eğitim modelinin en önemli modüllerinden biri olan Öğrenci Meclisleri ile öğrenciler eğitim sisteminde aktif rol oynuyor.

Eğitim sisteminde projelerin önemi nedir? Yürüttüğünüz ulusal ve uluslararası projeler ve katkıları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Uluslararası işbirlikleri yürütme stratejimiz ve proje bazlı eğitim yaklaşımımızın sonucu olarak Türkiye’nin en çok AB Projesi gerçekleştiren okuluyuz. Bugüne kadar 20 Comenius okul ortaklığı projesini başarıyla gerçekleştirdik; 8 Comenius okul ortaklığı projesi ile 1 bölgesel  proje (Comenius Regio) çalışmamız halen devam ediyor; 3 merkezi proje yürütüyoruz; 5 gençlik projesi ve onlarca e-twinning projelerimiz başarıyla devam ediyor. 3 projesi AB Komisyonu Yürütme Ajansı tarafından fonlanan ilk ve tek Türk Okulu olmanın gururunu yaşıyoruz.

DOĞA’DAN NBA’E

Doğa Koleji, nasıl bir mezun profili hedefliyor? Mezunlarınızla ilgili çalışmalarınız var mı? Mezunlarınızın yükseköğrenimde gösterdiği başarılardan söz eder misiniz?

Doğa Koleji, sosyal iletişim becerileri gelişmiş, farkındalık yaratabilen, kendisini ve dünyayı iyi tanıyan, özgüveni yüksek, girişimci, çevreye duyarlı, teknolojik yenilikler anlamından dünyayla eş zamanlı yürüyebilen öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz.

Mezunlarımız bizi her zaman gururlandırıyor. Gerek LYS başarılarında gerek üniversite ve iş hayatındaki başarılarında gerekse, spor, kültür sanat alanındaki başarılarla göz dolduruyor, arkadan gelen nesillere iyi örnek oluyorlar. Örneğin, 4 yıl önce Dünya Şampiyonu olan Doğa Koleji Genç Erkek Basketbol Takımının yıldız oyuncusu Enes Kanter, henüz Doğa Koleji’nden mezun olmadan Kentucky Üniversitesi’nden burs teklifi aldı ve Amerika’ya gitti. Şimdi NBA liginde Utah Jazz Takımında forma giyiyor. Üstelik, NBA’ye en yüksek sıralamadan giren Türk oyuncu oldu.

Türkiye’de özel okulculuğun gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu alanda yaşanılan sıkıntılar ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Türkiye’de özel okullar son yıllarda sektöre bizim de kazandırdığımız ivme ile çok yol kat etti. Artık veliler de öğrenciler de biliyor ki; Baş döndürücü bir hızla değişen dünyamızda eğitimin aynı noktada kalması düşünülemez. Sürekli gelişen teknoloji ve iletişim araçları sayesinde dünyanın en uzak köşesindeki bir yerde, olan biteni anında öğrendiğimiz günümüzde, eğitim de buna aynı hızla uyum sağlamalıdır. Gelecek; eğitimde kalitesi ve vizyoner yaklaşımıyla öncü olabilen eğitim kurumlarından yetişen çocuklarımızın ellerinde şekillenecektir.

DOĞA KOEJİ’Nİ FARKLILAŞTIRAN EĞİTİM MODELLERİ

Kurumunuzun uyguladığı metotlarla Türk eğitim sistemine hangi yenilikleri kazandırdı?

Eğitim programlarınızın özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Programlarınızı geliştirirken yaptığınız işbirlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Eğitim sisteminde yenilikçi yaklaşımların çağımızın bir gereği olduğu ancak klasikleşmiş kalıpların değişmesinin herkesin gözünü korkuttuğu bir zamanda Doğa Koleji eğitim sistemine farklı bakmayı başardı. Doğa Koleji’nin dinamizminden ve inovatif bakışından beslenen yepyeni eğitim modelleri bu şekilde ortaya çıkıyor ve başarıyla uygulanıyor. Bugün AB tarafından fonlanan dünyadaki ilk eğitim modeli, dünya tarafından takip edilen ve uluslararası akreditasyona sahip tek eğitim modeli Doğa’nın iç dinamiklerinden çıkartmayı başardığı özgün eğitim modelleridir.

Çocuk Üniversitesi ile okul öncesinde çocuğu geleceğe hazırlıyoruz

Doğa Koleji Çocuk Üniversitesi Anaokulu eğitim modelimiz ile 3-5 yaş öğrencilerimizin öğrenme merakını sürekli kılıyor, üniversite eğitim anlayışını erken yaş eğitimine entegre ediyor, araştırmaya dayalı, proje bazlı performanslarla çocuğun potansiyelini ortaya çıkartıyoruz. Eğitim anlayışımızın temelinde “merak eden çocuk öğrenir” anlayışımız yatıyor.

DOĞA KONSEPTLİ EĞİTİM MODELİ

Doğa Koleji’nin ilköğretim de uyguladığı eğitim modeli olan Doğa Konseptli Eğitim Modelimiz doğadan esinlenilerek geliştirilen bir eğitim konseptidir. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada yankı uyandıran bu konseptle öğrencilerimiz her şeyi, yaparak ve yaşayarak; dünyanın en büyük öğretmeninden, yani doğadan öğreniyorlar. Doğa Konseptli Eğitim Modelimizin en önemli derslerinden biri olan Ekoloji Dersimiz ile öğrencilerimize ekolojik sınıflarda uygulamalı olarak tarım, doğa, çevre konularında eğitim imkanı sunuyoruz.

OXFORD MODELİ

Bunun dışında Oxford ile yaptığımız işbirliği kapsamında eğitimde Oxford modelini geliştirdik. Oxford konseptli kampüslerimizde Oxford eğitimcileri danışmanlığında hazırlanan içerikler, MEB müfredatına ilave olarak okutuluyor ve bu okullarımızda eğitim İngilizce olarak yapılıyor. Dil konusu, Türkiye’de çok büyük bir eksiklik. Bizim okullarımızda çocuklar, küçük yaşta İngilizce ile tanışıyorlar ve ana dilleri gibi bu dili öğreniyorlar.

Ayrıca, Doğa Koleji, geliştirdiği eğitim sistemleri ile bugün Pearson, Apple, Turkcell, Vestel gibi alanında dünya devi olan markalarla ortak projeler yürütüyor.

Geleceğin girişimcileri t-MBA ile yetişiyor

Doğa Koleji liselerinde uygulanan ve benzersiz bir eğitim modeli olan t-MBA, öğrencileri hem iş hayatına hem de üniversiteye hazırlıyor. Lise öğrencileri için hazırladığımız MBA programı olan t-MBA (MBA for teenagers) eğitim modeli de özgün eğitim modellerimizden biridir. Bu model sayesinde öğrenciler, kendi potansiyellerini, başarılı yönlerini, ilgi alanlarını yaşayarak keşfediyor ve kariyerlerini bu doğrultuda inşa ediyorlar. t-MBA Eğitim Modelimizin başarısı Türkiye sınırlarını aşarak uluslararası boyut kazanıyor. Doğa liselerinden mezun olan öğrenciler, Uluslararası akreditasyonu olan t-MBA diplomasına sahip oluyorlar.

t-MBA Eğitim Modelimiz, Edexcel tarafından akredite edildi ve uluslararası akreditasyonunu aldı.  Pearson Grup ile yaptığımız işbirliği ile modelimizi üniversitelere tanıtıyoruz. Hedefimiz t-MBA diplomasını almış öğrencilerimizin üniversitede gittikleri paralel bölümlerde kredilendirilmesi ve sınava tabii tutularak dersten muafiyet kazanmaları. Bunun bir adım ötesi ise t-MBA diploması alan öğrencilerimizin sınavsız olarak bu derslerden muaf tutulmalarını sağlamak olacak. Bu da üniversite eğitimlerinde mezunlarımıza büyük avantaj sağlayacak.

t-MBA gelişime açık, başarısını ödüllerle taçlandırılan bir eğitim modeli. Bu yıl Londra da düzenlenen BETT Show’da “En İnovatif Okul” ve Dubai de düzenlenen GESS Show 2013 Zirvesinden de, “En Başarılı Uluslararası Eğitim Modeli Ödülü ”ne layık görüldü. Uluslararası arenada kazandığı bu ödüllerle başarısını dünyaya duyurdu.

Başarılı, okulumuzun ve ülkemizin adını yurtdışında temsil edip de başarılar kazan öğrencilerimize yüzde yüze kadar burs imkânı sağlıyoruz. Burs için tek kriter öğrencilerimizin başarısıdır. Onlar yeter ki başarılı ve hevesli olsunlar. Biz gereği neyse yapmaya her zaman hazırız.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.