banner

Üniversite öğrencisi görme engelliler için 'akıllı eldiven' geliştirdi




Eskişehir'de bir üniversite öğrencisi, görme engellilerin el ve parmak hareketlerini, sensörler ve bilgisayar yardımıyla yazıya dökebilen "akıllı eldiven" geliştirdi.

 

akilli_eldivenAnadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Erhan Akan, görme engellilerin el ve parmak hareketlerini, sensörler ve bilgisayar yardımıyla yazıya dökebilen "akıllı eldiven" geliştirdi.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Erhan Akan'ın "Akıllı Eldiven" adlı tez projesi kapsamında geliştirdiği eldiven, görme engellilerin ellerini bir klavye gibi kullanarak yazı yazmasına olanak sağlıyor. 

Eldiven işaret diline göre kodlanmış harfleri kolaylıkla yazıya döküyor

Eldivenin her bir parmağı üzerine monte edilen sensörler sayesinde, el ve parmak hareketleri ana bilgisayara aktarılan görme engelli, el ve parmak hareketlerini okuyan özel bir yazılım ile işaret diline göre kodlanmış harfleri kolaylıkla yazıya dökebiliyor. 

Akan, söz konusu eldiveni, görme engellilerin bilgisayar ya da telefona harf girmek için rahatlıkla kullanabileceğini söyledi.

Projenin yaklaşık bir yılda tamamlandığını belirten Akan, "Eldivenin üzerindeki sensör kıvrılınca üzerindeki gerilim değişiyor. Bu gerilim algılanarak anlamlı sembol haline dönüşüyor. Bunun için bir mikro işlemci kullandık. Yaptığımız projeyle öncelikle görme engelliler, kelimeleri rahatlıkla yazıya dökebilecek" diye konuştu.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.