banner

Görme engelli öğrenciler fen derslerini dokunarak öğrenecek




Sabancı Vakfı'nın Açık Çağrılı Hibe Programı ile desteklenen Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi "Görme Engelli Öğrenciler İçin Engelsiz Fen Öğretimi" projesi ile görme engelli öğrencilerin fen bilgisi derslerinde kavramları dokunarak ve işiterek öğrenmeleri amaçlanıyor.

sabanci_vakfı_aksaray_uniProje kapsamında hazırlanan kitaplar ve 3 boyutlu materyallerle 3. ve 4. sınıf fen bilimleri derslerinde görme engelli öğrencilerin akranlarıyla eşit şartlarda öğrenme fırsatına sahip olmaları hedefleniyor. Soyut kavramların yoğun olduğu ve görsel öğelerin ön plana çıktığı fen derslerinde, görme engelli öğrencilerin dezavantajlı konumuna bir çözüm bulmak için yola çıkılan projede bugüne kadar 22 materyal üretildi.

3. ve 4. sınıf fen bilimleri dersinde kapsayıcı eğitim
"Görme Engelli Öğrenciler İçin Engelsiz Fen Öğretimi" projesi kapsamında geliştiren materyallerin tamamı, az gören, görme engelli olan ve gören öğrencilerin özelliklerine uygun olarak geliştirildiğinden kapsayıcı eğitimi destekliyor.

Sabancı Vakfı Hibe Programlarına başvuruda bulunan 256 projenin bağımsız bir değerlendirme kurulu tarafından titizlikle incelendiğini belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan: "İlkokul seviyesinde fen derslerinde birçok soyut kavram var. Bu süreçte, bağımsız değerlendirme kurulu ile birlikte projeleri değerlendirirken görme engelli öğrencilerin fen dersleri için yeterli materyalleri olmadığını teyit ettik. Gönlümüz istiyor ki az gören ve görme engeli olan öğrencilerimiz için güzel kazanımlar olsun. Proje kapsamında akademisyenlerin yürüttüğü, atölyelerde çalışılarak, öğretmenlerin de davet edildiği katılımcı bir yaklaşımla toplam 22 materyal üretildi. Üretilen bu 22 materyal yardımıyla görme engelli öğrencilerimiz yerküreyi, okyanusları, kıtaları dokunarak öğrenecekler. Bir fasulyenin gelişimi ve yetişme sürecini tıpkı akranları gibi kavrayabilecekler. dedi.

"13 senede toplam 164 projeye destek verdik"
Hibe Programları ile eğitim alanında çalışmalar yapan, hedef kitlesi “kadın”, “genç” ve “engelli bireyler” olan projeleri destekleyen Sabancı Vakfı, her yıl bu projelere 50 bin TL ile 200 bin TL arasında destek sağlıyor. Sabancı Vakfı’nın 46 yıldır toplumsal gelişim için çalıştığını belirten Safkan, "Hibe programları ile 13 senede toplam 164 projeye 26 milyon TL destek verdik” dedi.

"Materyaller hem işitsel hem dokunsal"
Projenin yürütücülerinden Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgül Keleş de öğrencilerin materyalleri kullanımına göre eksiklikler veya fazlalıklar konusunda geri dönüşler alacaklarını söyledi. Projedeki materyalleri öğrencilerin seviyesine göre hazırladıklarını söyleyen Keleş, bir ders kitabını Braille alfabesine çevirdiklerini, etkinlik temelli çalışma kitapları hazırladıklarını kaydetti.

Öğretmen eğitimini desteklemek için engelsiz fen öğretim kılavuz kitabı hazırladıklarını belirten Keleş, proje kapsamında hazırlanan set ve 22 öğrenim materyali hakkında şunları ifade etti: "Bu materyallerden bazıları, basit bir elektrik devresi ve devre elemanlarının tanınması, konuşan bebek, mıknatısın kutuplarını tanıma, dünyanın dönme ve dolanma hareketleri, ışık kutusu, itme ve çekme kuvveti ve piyano. Hem işitsel hem de dokunsal olarak öğrenciler için kapsayıcı eğitimle bütünsel olarak bu kazanımları edinebilecekleri bir çalışma gerçekleştirdik."

Projeye başlama sürecini anlatan Keleş, "İlköğretim 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören kaynaştırma öğrencilerinin fen bilgisi eğitiminde karşılaştıkları zorlukları nasıl çözebiliriz ve bunun için neler yapabiliriz diye yola çıktık. Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü proje ortaklarımızdan, oradaki öğretmenlerimizle birlikte çalıştaylar yaptık. Bu çalıştaylarda öğrencilerimizin karşılaştığı sorunlar ve problemlerin altını çizmeye çalıştık. Ardından büyük bir konferans düzenledik. Konferansta görme engelli öğrencilerin gelişim özellikleri ve eğitimleri konusundaki sıkıntıları uzmanlardan dinledik. Konferans sonrasındaki amacımız 3. ve 4. sınıftaki öğrencilerimize yönelik öğretim materyallerinin geliştirilmesi ve uyarlanma aşamasına geçmekti. 6 atölye gerçekleştirdik ve bunların sonucunda gören, az gören ve görme engeli olan öğrencilerimiz için öğretim materyalleri uyarladık" diye konuştu.

Keleş, bundan sonraki aşamada hazırlanan bu materyalleri pilot uygulamalarla beraber öğrencilerin kullanımına vereceklerini ifade etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.