banner

‘Spor ve güzel sanatlar liseleri ayrılmalı’




“Spor liseleri ile güzel sanatlar liseleri aynı çatı altında olmamalı, birbirinden ayrılmalı”

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Spor liselerimiz ile güzel sanatlar liselerimizin bir arada, aynı çatı altında bulunmalarının çok doğru bir yaklaşım olmadığını, dolayısıyla bunların birbirlerinden ayrılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Dünya Liselerarası Şampiyonası'nda basketbol, futbol, tenis ve yüzme branşlarında dereceye giren okullar, ödüllerini Gençlik ve Spor Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle aldı.

Törene, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yanı sıra Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan da katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, törende yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanlığının resmi, özel, açık, ilkokul, ortaokul dahil 11 milyon 160 bin 896 öğrenciyle, Türkiye'nin geleceğini inşa etme adına önemli misyonu yerine getirdiğini söyledi.

Bakanlık olarak çocukları eğitim sürecinde mesleklere hazırladıklarını anlatan Bakan Avcı, bunun yanı sıra bilgi ve yeteneklerine göre sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerle çocukların kendilerini geliştirmelerine imkan sunmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Eğitim sisteminin dinamik bir süreç olduğuna işaret eden Bakan Avcı, "Dolayısıyla her geçen gün kendini yenilemek zorunda. Dünün yöntem ve stratejileri bugünün taleplerini karşılamakta yetersiz kalıyor. Eğitim müfredatımız başta olmak üzere araç gereç, donanım ihtiyaçlarımızı her gün yeniden gözden geçirmek zorundayız" diye konuştu.

Artık geleneksel bilgi yüklemeye yönelik yapının terk edildiğini, öğrenciyi merkeze alan anlayışla, eğitimi bugünün taleplerine duyarlı hale getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Bakan Avcı, "Geçmişte akademik başarı çok önemliydi, en önemlisi oydu. Bugün akademik başarılar kadar sosyal, kültürel, sportif başarılar da önemli hale geldi. Öğrencilerimizin kendilerini ifade etmeleri, yetenekleriyle kimliklerini ortaya koymaları, hepimizin arzusudur" dedi.

"Spor ve güzel sanatlar liseleri ayrılmalı"

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı güzel sanatlar ve spor liselerinin 21'inde sadece spor bölümü, 29'unda da görsel sanatlar, resim ve spor bölümünün bir arada bulunduğunu bildiren Bakan Avcı, şunları söyledi:

"Toplam 50 güzel sanatlar ve spor lisesinin spor bölümünde 2 bin 700 öğrencimiz öğrenim görmektedir. Ancak biz bu spor liselerimiz ile güzel sanatlar liselerimizin bir arada, aynı çatı altında bulunmalarının çok doğru bir yaklaşım olmadığını, dolayısıyla bunların birbirlerinden ayrılması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle spor liselerimizde Gençlik ve Spor Bakanlığımızla daha yakın işbirliğiyle, spora branşlar düzeyinde daha çok ağırlık vermeyi planlıyoruz. Bu konuda Sayın Bakanımızla çalışmalarımız devam ediyor."

Akdeniz Olimpiyatları'nın Mersin'de yapılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini anlatan Bakan Avcı, bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığına her türlü desteği vermeye devam edeceklerini bildirdi. Öğrencilere "2020 olimpiyatlarına aday olan ülkemizin, burada da sizlerle daha büyük başarılara imza atacağına inancım tamdır" diye seslenen Bakan Avcı, uluslararası yarışmalarda dereceye giren öğrencileri, öğretmenlerini ve okul yöneticilerini kutladı.

"Okul sporları, olimpik ruhun okullara yayılmasında önemli"

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, törende yaptığı konuşmada, okul sporlarının olimpik ruhun okullara yayılmasında önemli olduğunu söyledi.

Bakan Kılıç, törende yaptığı konuşmada, "Okullardan olimpiyatlara" sloganının heyecan verici olduğunu belirterek, "Bir yılın sonunda emeğin karşılığını alma aşamasına geldik. Dünya dereceleri olmasaydı, okul sporları bu kadar dikkat çekmezdi" dedi.

21 liseyi spor lisesi olarak branşa özel kurgulama çabasından dolayı Milli Eğitim Bakanı Avcı'ya teşekkür eden Bakan Kılıç, "Spor alanında zihniyet değişikliğini sağlamak için atılması gereken adımdı. MEB'nin hep desteğini aldık. Okulların salonlarını kulandık. Beden öğretmenlerini çok samimi katkılarını aldık. Bu sayede okul sporları gelişmiş oldu" diye konuştu.

Okul sporlarına TV yayını

Spor Genel Müdürü (SGM) Mehmet Baykan ise Dünya Okul Sporları Federasyonunun gerçekleştirildiği 6 dünya şampiyonasının 4'ünün tamamlandığını dile getirerek, "Sporcularımızın başarıları 160 bin liranın üzerinde altınla ödüllendirilecek" diye konuştu.

Genel Müdür Baykan, "2012 ve 2013 yılında 600 binin üzerinde öğrencimiz, sportif etkinliklere katkı sağladı. Bakanlığımız, 2012 yılında 25 milyon lira okul sporlarına kaynak ayırdı. Okullarımızın katıldığı 6 bin müsabaka, 24 branş ve 81 ilde gerçekleştirildi" değerlendirmesinde bulundu.

Baykan, okul sporlarının önümüzdeki sezondan itibaren 5 yıl boyunca TV'den yayınlanacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, düzenlenen törenle dereceye giren okulların sporcularına Cumhuriyet altınlarını taktı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.