banner

LYS-1’de iki hatalı soru var İşte uzman yorumları




Lisans Yerleştirme Sınavları’nın bu haftaki oturumları sona erdi. Uzmanlar, LYS-1 Matematik Testi’nde iki hatalı soru olduğunu belirtiyor

Bilfen Liseleri Matematik Öğretmenleri LYS-1’i yorumladı. İşte yorumlar;

Son yılların en zor  ve en tempolu matematik sınavıydı.Sınavın yüzde 30’luk bölümü zor-çok zor sorulardan yüzde 20’lik bölümü kolay ancak tek aşamada çözülemeyecek sorulardan yüzde 50 lik bölüm  orta fakat zaman alıcı çözümler içeren sorularadan oluşmuştur.Bu soru tarzları nedeniyle Türkiye matematik ortalamasının ciddi oranda düşeceğini tahmin ediyoruz.Türkiyedeki öğrenci profile düşünüldüğünde bu  soruların 75 dakika da tam ve doğru olarak çözülebileceğini düşünmüyoruz.

Son yıllara gore integral konusuna ait soru sayısındaki artış, limit-özel tanımlı fonksiyon  konularına ait soru sayısındaki azalış dikkat çekiciydi.

İki soru hatalı

Basına verilen soru kitapçığındaki 12.soruda bilimsel hata vardı. Sebebi birim eleman 1’dir ifadesi kullanıldığı için bu hesaplamadan yola çıkarak Yanlız I şıkkına ulaşılamamaktadır. Yanıtlar arasında doğru cevap yoktur. 

12. Soru:

Tam sayılar kümesi üzerinde bir (-) işlemi, her a ve b tam sayısı için

a (-) b = a-b +1

biçiminde tanımlanıyor.

Buna göre, (-)  işlemiyle ilgili olarak

I. Birim elemanı 1’dir.

II. Değişme özelliği vardır.

III. Birleşme özelliği vardır.

ifadelerinden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I B) I ve II  C) I ve III D) II ve III  E) I, II ve III

18. soruda ise verilen polinom x2 -5x+6 ile bölündüğünde elde edilen kalan şıklarda yer almamaktadır.Bu sebeplerden dolayı her iki sorununda iptal edilmesi gerekmektedir.

Geometik soruları öğrencileri çok zorladı…

Matematik bölümünde olduğu gibi Geometri bölümü sınavı da son yılların zor sınavlarından biriydi. Soruların büyük bir kısmının çözümü çok aşamalıydı. Sınav; bilgi, yorum ve işlem gerektiren sorulardan oluşuyordu. Bazı sorular metini yorumlayıp, çizimi yaptıktan sonra çözülebiliyordu. Bu da öğrencilerin çok azının yeni yeni alışkanlık kazanmaya başladıkları bir durum.Türkiye’ deki öğrenci profili düşünüldüğünde sorular oldukça zordu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.