banner

‘Sömestir tatili 2'ye çıkarılsın’




İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, bir eğitim-öğretim yılında iki kez yarıyıl tatili yapılmasını önerdi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sömestir tatilinde ailelerin ders çalışma konusunda çocuklarına baskı yapmamaları ve çocuklarının karne notlarını başka öğrencilerin notlarıyla karşılaştırmamaları gerektiğini söyledi.

Çocukların eksik kaldıkları derslere çalışmak için yarıyıl tatilini kullanmalarının doğru olmadığını belirten Yakıncı, "Sömestir tatilinin dinlenmek için kullanılması gerekir çünkü çocuklar yaklaşık 4 aydır yoğun bir tempoda çalışıyor. Bu 2 haftalık tatili de yalnızca bilgisayara ve televizyona bağlı değil de oyun oynayarak ve aileleriyle, arkadaşlarıyla zaman geçirerek, yani fiziksel aktivite yaparak geçirmeleri gerekir" diye konuştu.

Yakıncı, eğitim-öğretim yılında birden fazla sömestir tatili olması gerektiğini savundu. Uygulanan tatil sisteminin değişmesi gerektiği yönünde görüş belirten Yakıncı, şunları kaydetti:

"Yarıyıl tatilinden 3-4 ay sonra bir sömestir tatili daha olması lazım. Yani 4 ayda bir değil de 3 ayda bir, 2 hafta sömestir tatili olması gerekir. Yani 9 aylık bir eğitimin olması gerektiği kanısındayım. Yaz tatili, şu an çok uzun bir tatil. Bu yaz tatili eskiden kalma, tarım toplumunda uygulanan bir sistem ama şu an toplumumuzun çoğu, yüzde 70'i şehirli. Belki belli bölgeler için uygulanmakta olan tatil uygulanabilir ama bu tatil Türkiye'nin yüzde 70'i için en azından uygun değil. Çocuklar eylül ayının başından itibaren havaların çok ılıman olduğu bir dönemde hemen eğitime başlayıp 3 ay sonra 1-2 haftalık sömestir tatili yapmalı. Sonra tekrar 3 aylık bir eğitimden sonra yine 1-2 haftalık sömestir tatili, ondan sonra da yaz tatili yapılmalı. Böyle düşündüğünüz zaman zaten yaz tatili kendiliğinden 1,5 aya düşecek."

"Yaz tatilinin uzun olması çocukları olumsuz etkiliyor"

Prof. Dr. Yakıncı, 3 aylık yaz tatilinde öğrencilerin ne yapacağını şaşırdığını ve verimli olamadığını belirterek, bu yüzden tatil sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yaz tatilinin uzun olmasının çocukları olumsuz etkilediğini savunan Yakıncı, "Yaz tatili uzun olduğu için çocuklar ve aileler bu tatili nasıl değerlendireceğini bilmiyor. Yani tatil, çalışmanın ödülü aslında. Çalışacaksın, sonra da dinlenmek için tatil yapacaksın. Nasıl ki uzun süreli çalışmak insanı yoruyorsa uzun süreli tatil de rahatlığa ve rehavete yol açıyor. Yani her şeyin aşırısı zararlı. O yüzden orta yol olması lazım" diye konuştu.

Yakıncı, "Bir an önce el atılıp sömestir tatilinin 2'ye çıkarılması, yaz tatilinin de kısaltılması gerekir" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.