banner

Bu projeyle Türkiye'nin TIMMS ve PISA başarısı artacak




MEB YEĞİTEK Genel Müdürlüğünce Başkent Öğretmenevinde, öğrencilerine fen ve matematik eğitiminde sorgulamaya dayalı etkinlikler yaptıran öğretmenler arasında bilgi, deneyim ve materyal paylaşımı için "Scientix Fen ve Matematik Eğitim Konferansı" düzenlendi. 15 Haziran 2015 tarihinde başlayan konferansa çeşitli illerden yaklaşık 200 fen ve matematik öğretmeni katıldı. 

dincer_ates_mebKonferansın açılışında konuşan YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş, etkinliğe katılan fen ve matematik öğretmenleriyle bu derslerin ne kadar önemli olduğu üzerine konuşmak istediğini ifade etti. 

İnsanların konuşabilmelerinin temel malzemesi olan dilin seslerden, kelimelerden sonra da cümlelerden oluştuğunu anlatan Ateş, sesleri bilmeyenlerin yargı bildiren cümle kuramayacaklarını, fen ve matematik bilimlerinde de durumun bundan çok farklı olmadığını vurguladı. Ateş, matematiğin de sayısal bir dil olduğunu ve bu dille yeni kavramların oluşturulabileceğine dikkat çekti. 

"Sembolleri öğren, ezberle" denilerek bu dille kavramların oluşturulamayacağının altını çizen Ateş, bunun için lokalize çalışmalar yapılması gerektiğini, bugünkü toplantının amacının da bu olduğunu söyledi. 

Öğretmenlere, "Siz bu işi nasıl yapıyorsunuz?" sorusunu sorarak onları dinlemek için bir araya geldiklerini aktaran Ateş, salonda bulunan öğretmenlere, "Fen ve matematik dilini kullanan ve yeni cümleler söyleyen yaklaşımla bir şeyler üretirken lütfen onları EBA´ya da kazandırmaya çalışın. Öğrencilerimize tabiatın dilini, sayısal dili anlayabilecekleri ve bu dille yeniden soru sorabilecekleri bir şeyler kazandırabilirsiniz" sözleriyle seslendi. 

 

“Uluslararası sınavlarda başarının artacağına inanıyorum”

Ateş, Scientix Projesi´ne öğretmenlerin ve öğrencilerin katılımıyla sorgulamaya dayalı fen ve matematik bilgi ve becerilerini ölçen uluslararası TIMMS ve PISA sınavlarında Türkiye´nin öğrenci başarısının artacağına ve projenin mevcut fen ve matematik öğretim programlarında yer alan sorgulamaya dayalı öğrenmeyi yaygınlaştıracağına inandığını söyledi. 

Fen ve matematik öğretmenlerinin portalda yer alan projelere dâhil olarak öğrencilerinin sorgulayıcı temelli öğrenme becerilerini geliştirebileceklerini dile getiren Ateş, portaldaki materyalleri kullanarak dersleri için etkinlikler hazırlayabileceklerini, çevrimiçi hizmet içi eğitimlere katılarak fen ve matematik eğitimi alanında mesleki gelişimlerine katkı sağlayabileceklerini kaydetti. 

YEĞİTEK Genel Müdürü Ateş, sorgulayıcı temelli fen ve matematik eğitimi üzerine geliştirilen projelerin EBA üzerinden yakında yayınlanmaya başlayacağını da sözlerine ekledi. 

Eğitim Teknolojileri Geliştirme ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Scientix Projesi, Avrupa ülkelerinde sorgulamaya dayalı fen ve matematik eğitimini Scientix Portalı aracılığıyla yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Bu konferans, Bakanlığımız tarafından düzenlenen ve tüm katılımcılarının öğretmen olduğu ilk öğretmen konferansı olma özelliğini taşıyor.

 “Eğitimde FATİH Projesi´ne içerik desteği sağlanacak”

Portalın öğretmenlere, akademisyenlere, yöneticilere, alilere ve fen-matematik eğitimi ile ilgilenen herkese açık olduğunu belirten Ateş, Scientix Portalına "http://scientix.eu" adresinden ulaşılabildiğini aktardı. 

Portalda, fen ve matematik öğretmenlerinin derslerinde kullanabilecekleri, öğrencilerin bilimsel düşünme ve araştırma yapma becerilerini geliştirmeye yönelik, sorgulamaya dayalı fen ve matematik projeleri ile materyalleri paylaştığını aktaran Ateş, MEB ve Avrupa Okul Ağı (EUN) arasında yapılan sözleşme gereği, YEĞİTEK´in geçen yıl Scientix Projesine "Ulusal Destek Noktası" olarak dâhil olduğunu belirtti. 

Konferans sonrasında, öğretmenlerin hazırladığı ders etkinliği sunumlarının Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Portalından yayımlanacağını ve bu sayede Eğitimde FATİH Projesi´ne içerik desteği sağlanacağını bildiren Ateş, "FATİH Projesi sayesinde okullarımızdaki bütün öğretmen ve öğrencilerimiz, 33 Avrupa ülkesinin üye olduğu Scientix portalında yayınlanan fen ve matematik eğitimi projeleri ve ders materyalleri olanaklarından faydalanabilecekler. Öğretmenlerimiz Avrupa´daki meslektaşlarıyla Scientix portalı aracılığıyla sorgulama temelli fen ve matematik eğitimi projelerinde birlikte çalışabilirler" bilgisini paylaştı. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.