banner

TOBB’dan dershane açıklaması




Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Eğitim Meclisi, dershanelerin varlığının tartışma konusu yapılmasının bu alanda faaliyet gösterenleri tedirgin ettiğini belirtti.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, dershanelerle, okulların işlevlerinin farklı olduğu kaydedilerek, dershaneleri kapatmanın kontrolsüz oluşumlara yol açabileceğine dikkati çekildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eğitim konusuna önem verdiği ve ilgi gösterdiği ifade edilen açıklamada, ''sektörün görüş ve önerilerindeki haklılık payını, kamuoyunun ve Hükümetin kanaatlerinde dikkate alacağına inanıyoruz'' dendi acquistare levitra generico.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Son zamanlarda dershanelerin varlığının tartışma konusu yapılması, buradaki yönetici, öğretmen ve diğer çalışanlar ile öğrenciler üzerinde geleceğe yönelik ciddi kaygılar oluşturmanın yanında, ülkemize önemli hizmetler sunan bu büyük eğitim camiasını tedirgin etmiştir.

Ülkemizde dershaneler, kuruluş ve işleyişleri 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile düzenlenen yasal eğitim öğretim kurumlarıdır. Sanıldığının aksine, başvuranların tamamının bir üst okula yerleştirildiği ülkeler dahil, başta ABD olmak üzere İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kore, Japonya, Hong Kong, Tayvan gibi birçok gelişmiş ülkede farklı isimler altında dershanecilik yapılmaktadır. Üstelik ABD'de okullar, dershanelerden yer yer eğitim hizmeti satın almaktadır. Dünyada dershaneciliğin yasaklandığı ülke yoktur. Güney Kore'de dershanecilik bir dönem yasaklanmış ancak bu yasak 2000 yılında kaldırılmıştır. Gelişme hızı yüksek olan uzak doğu ülkelerinde dershaneye gitme oranı yüzde 50'lerdeyken, bizde yüzde 8'dir.''

''Dershanelerin birikimlerinden yararlanılmalı''

Türkiye'de 4 bine yakın dershanenin, özel ders alamayan 1,5 milyon dar ve orta gelirli ailenin çocuğuna hizmet verdiği belirtilen açıklamada, dershanelerin, 50 binden fazlası öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın çalışanıyla öğrencilere eğitim-öğretim hizmeti verdiği ve önemli bir istihdam sağladığı kaydedildi.

Sınavlara hazırlık ve okullara destek amacıyla hizmet veren dershanelere, gösterdikleri yüksek performans ve sundukları eğitim öğretim hizmeti ile yüksek ilgi gösterildiğine dikkati çekilen açıklamada, dershanelerin, birkaç istisna dışında, öğretmenler tarafından az sermayeyle kurulmuş, yoğun emekle çalışan, karlılığı oldukça düşük küçük işletmeler olduğu belirtildi.

Söz konusu kurumların okul gibi çok daha büyük sermaye isteyen yatırımları yapmasının zor, hatta mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, ''Zaten süreç içinde bu sermaye birikimine ulaşanlar okul açmaktadırlar. Dershanelerin birikimleri, deneyimleri ve eğitim ortamlarından eğitimimizin ihtiyaçları doğrultusunda yararlanılmalıdır'' denildi.

''Dershaneler, dar ve orta gelirlinin tek alternatifi''

Mevcut yapıda özel ders ihtiyacını karşılayan dershaneler ile okulların işlevlerinin birbirlerinden farklı olduğuna işaret edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Özel ders ihtiyacı alınacak önlemlerle azaltılabilir ancak ortadan kaldırılamaz. Dünyadaki örnekler, uygulamalar bu yöndedir. Bizde de ailelerin ek destek aramaları yadırganmamalı, desteklenmelidir. Dershaneler, özel okullara gidemeyen, özel ders alamayan orta ve dar gelir grubunun elindeki tek alternatiftir. Anadolu'nun ücra köşelerinden dershanelere devam ederek en iyi okullara giriş hakkı kazanmış öğrencilerimizin yakaladıkları bu fırsatlar unutulmamalıdır. Bu bakımdan, dershanelerin yokluğunda dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın, çocuklarını iyi bir okula yerleştirmek için özel ders aldırmak zorunda kalacakları ve bunun onlara daha pahalıya mal olacağı endişesi taşınmaktadır.''

Özel okulların desteklenmesiyle, özel öğretimin eğitimdeki payı artırılarak devletin bu alandaki yükünün azaltılmasının gerektiği savunulan açıklamada, TOBB Türkiye Eğitim Meclisi'nin dershanelerin bu anlamda teşvik edilmesine yönelik çalışmaları desteklediği kaydedildi.

Dershanelerin, Türkiye'nin yararına olan her olumlu yaklaşımı daima menfaatlerinin önünde tuttukları belirtilen açıklamada, ''Biliyoruz ki özel dershaneler konusunun sektörle, eğitim yöneticileriyle tartışılması, ülkemizin ve herkesin yararına uygun yeni seçenekler sağlayacaktır. Bu konuda sektör meclisimizin önerileri de mevcut olup, üzerinde istişare etmeye hazırız'' ifadelerine yer verildi.

İlgili haberler için tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.