banner

Toktamış Ateş, son yolculuğuna uğurlandı




Tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden Prof. Dr. Toktamış Ateş için 44 yıl öğretim üyeliği görevinde bulunduğu İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) Rektörlük binasında tören düzenlendi.

Prof. Dr. Toktamış Ateş için ilk tören 44 yıl öğretim üyeliği görevinde bulunduğu İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) Rektörlük binasında düzenlendi.

Ateş'in Türk bayrağına sarılı ve çiçeklerle süslü tabutunun bulunduğu rektörlük binasındaki törene, Ateş'in eşi Prof. Dr. Nevin Ateş, kızı Ayşegül Ateş ile öğretim üyeleri katıldı.

Nevin Ateş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''O benim eşim, kızımın babasıydı ancak Türkiye'nin büyük çoğunluğunun da Toktamış Hocası'ydı. Onu kaybettik sonsuzluğa, uğurladık'' diye konuştu.

Törenin ardından, Prof. Dr. Toktamış Ateş'in naaşı, rektörlük binasından, cenaze namazının kılınacağı Fatih Camisi'ne uğurlandı.

Eşi Nevin Ateş ve kızı Ayşegül Ateş, cami girişinde taziyeleri kabul etti.

Törene, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, bir dönem birlikte televizyon programı yaptıkları Yazar Abdurrahman Dilipak, Gazeteci Uğur Dündar, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ile vakıf üyesi Cemal Uşşak, Akademisyen Yazar Prof.Dr. Beril Dedeoğlu, Yazar Hadi Uluengin, Türk Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto ile eski milli futbolcu Saffet Sancaklı'nın da aralarında bulunduğu, siyaset, akademi ve basın camiasından çok sayıda kişinin yanı sıra Türk Silahı Kuvvetleri mensupları da katıldı.

Toktamış Ateş için Fatih Camisi'nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı. İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Prof. Dr Ateş için helallik istedi. Yaran, ''Ateş, Türkiye'nin önemli bir ilim adamıydı. Farklı düşünebilir ama görüşlerini kimseyi kırmadan ifade ederdi'' dedi.

Cenaze namazının ardından Ateş'in tabutu cenaze aracına taşındı. Yoğun bir katılımın gözlendiği cenaze töreninde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ve Abdurrahman Dilipak tabuta omuz verdi.

Ateş'in cenazesi, daha sonra defnedilmek üzere Merkez Efendi Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı.

 Unutulmayacak bir insan

Cenaze törenine katılanlardan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Toktamış Ateş için ''Çok kıymetli hocamızı rahmetle uğurluyoruz'' dedi. Vali Mutlu, Ateş'in hoşgörülü, açık fikirli ve demokrat biri olduğunu söyleyerek, bu özellikleriyle Türkiye halkının gönlünde önemli bir yeri olduğunu dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ise Ateş'in, farklı kesimlerin bir araya gelmekten çekindiği dönemlerde önemli bir duruş sergilediğini belirterek, ''Unutulmayacak bir insan'' olduğunu söyledi.

Ateş'in öğrencilerinden olan ve bir dönem beraber televizyon programı yaptıkları gazeteci- yazar Abdurrahman Dilipak ise aynı şeyleri düşünmemelerine rağmen birbirlerini incitmeden, barış içerisinde program yaptıklarını hatırlattı.

O yıllarda atılan barış adımlarının daha da filizlendiğini belirten Dilipak, ''Birbirimize rağmen kazanacak bir zaferimiz yok ama bizim birlikte kazanacak bir zaferimiz var. O da bu ülkede herkesin inandığı gibi yaşayacağı, düşündüğünü özgürce ifade edebileceği biz düzenin oluşması. O Cumhuriyet'te yazıyordu ben o zamanki Vakit'te yazıyordum, en uç noktalardaydık, o gün barış ektik bugün özgürlük biçeceğiz'' diye konuştu.

Cenazeden izlenimler

Cenaze öncesi taziyeleri kabul eden Toktamış Ateş'in eşi Nevin Ateş ve kızı Ayşegül Ateş'in metanetli oldukları gözlendi.

Türk bayrağına sarılı olan Ateş'in musalla taşındaki tabutunun etrafı çiçeklerle donatıldı.

Cenazeye ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri, YÖK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından çelenk gönderildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.