banner

Türkiye’de iletişim eğitimi hala yeterli değil




Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Kemal İlter, İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle sosyal medyanın önemini ve iletişim fakültelerinin durumunu konuştu.

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Hakla İlişkiler Atölyesi'nin düzenlediği “Gündeme Dair konuşmalar ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Stratejileri” konulu konferansa katılan İlter, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün twitter hesabı ve sosyal medya hakkında öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtladı.

İlter, Arap Baharının başarılı olmasının sosyal medya sayesinde gerçekleştiğini vurguladı.  Sosyal medyanın devletin elinde bulundurduğu düzeni ve hiyerarşik yapı gücününün, devletin elinden aldığını söyleyen İlter, sosyal medya sayesinde dağınık halde bulunan muhalif grupların bile artık organize şekilde hareket etmeye başladıklarının altını çizdi. İlter,  sosyal medya sayesinde artık halkın siyasetçilere daha kolay ulaşabildiğini belitti.

İlter şunları söyledi;

“Sosyal medyanın avantajları kadar dezavantajları da var. Örneğin gündem değiştirmek burada daha kolay. Ayrıca burada yazılan hiçbir şey kaybolmuyor ve bunların hepsi genelde ABD'de depolanıyor.  Dolayısıyla sizin oluşturduğunuz bu büyük bilgi ağını elinde bulunduran, aynı zamanda büyük bir gücü de elinde bulundurmuş oluyor. Yani dünyada artık beş - on yıl sonra en büyük güç, bu büyük bilgi birikimini elinde bulunduran güç olacak,” şeklinde konuştu.

Türkiye’de iletişim eğitimi hala yeterli değil

Türkiye'deki iletişim eğitiminin hala yeterli olmadığını vurgulayan Kemal İlter, “Maalesef halkla ilişkiler Türkiye'de çok zayıf.  Gerçek değerini de bulmuş durumda değil. Bunu biraz daha büyütürsek altında iletişim eğitiminin gerçek manada tam karşılığını bulmaması yatıyor. Ben şuna gerçekten inanıyorum: Dünyada, Türkiye'de hatta kişiler arasındaki problemlerin ana kaynağı iletişimsizlik. İletişime geçilmediği için sorunlar çözülmüyor ve büyüyor. İletişim bizde henüz tam değerini bulmadı. Belki burada iletişim fakültelerinin de bir kabahati var, kendilerini çok daha iyi anlatamadıkları için,” diyerek iletişim fakültelerinden mezun olan insanların daha donanımlı olmaları gerektiğinin altını çizdi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ben şuna inanıyorum: İletişim fakültesi mezunu insanlar çok daha donanımlı olmalı ve mutlaka bir şirket nasıl bir makina için bir mühendis istihdam ediyorsa,  her alanda bir iletişimci istihdam edilmeli. Ve hatta her yerde söylüyorum okullarımızda iletişim dersleri olmalı ve bu dersleri iletişim fakültelerinde yetişen öğretmenler vermeli. Gazetecilerin yüzde sekseni iletişim mezunu değil. Başka bölümlerden sosyolojiden, uluslararası ilişkilerden mezun insanlar gazeteci oluyor. İletişim mezunları dışarıda işsiz geziyor. Bu durum sakat bir yapılaşmanın olduğunu gösteriyor.”

Sosyal medya denetlenmemeli

Konuşmasında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim üyesi olduğunu da söyleyen İlter, “Bu duruma tek taraflı bakmamak da lazım. Burada bir öz eleştiri yapıyorum çünkü kendim de hocayım. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde ders veriyorum. Öğrencilerle sık sık tartışıyoruz bu konuyu. İşin bu tarafına baktığımız zaman şunu görüyorum:  Çok iyi öğrenciler yetiştiremiyoruz. Mezun olan öğrencilerle oturup konuştuğumuz zaman donanımları istediğimiz seviyede değil. Bir kere bunu sağlamamız lazım. Yani bence iletişim mezunu insan dil bilmeli. Çünkü dünyayı takip edebilmeli. İletişim mezunu insanlar sosyolojiyi, hukuku askeri seviyede iyi bilmeli,” dedi. Öğrencilerden gelen “Sosyal medya denetlenmeli mi?” sorusunaysa “Denetlenmemeli” şeklinde yanıt veren İlter, “Ulusal ve uluslararası alanda sosyal medyayı henüz denetleyen bir kurum yok. Bence olmamalı da. Çünkü sosyal medya gücünü özgürlüğünden alıyor. Kendi içerisinde bir takım kurallar zamanla oluşur. Bir üst yapı kurarsak bu suistimal edebilir. Örneğin devlet youtube'u kapatabildi. Ben de kendim devletten birisi olarak şunu çok rahatlıkla söyleye bilirim: çok fazla üst yapılara güç verdiğin zaman bu suistimale her zaman açıktır.  Devlet ve bürokrasideki insanlar dar yorumlarlar. Yani bir söz vardır ya 'Gücü özgürlüğündedir' diye bence sosyal medya ve internetin gücü de biraz özgürlüğünde,” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.