banner

Ders dışı etkinlikler sertifikalandırılacak




Yarışma, kulüp etkinliği, proje, festival gibi öğrencilerin okullarda katıldığı ders dışı etkinlikler, AB'nin desteklediği proje kapsamında sertifikalandırılacak

Yarışma, kulüp etkinliği, proje, festival gibi öğrencilerin okullarda katıldığı ders dışı etkinlikler, Avrupa Birliğinin desteklediği proje kapsamında sertifikalandırılacak.  Almanya, Avusturya, Fransa, İrlanda, Yunanistan, Litvanya, İsviçre, Danimarka ve Türkiye'de yürütülen proje, pilot seçilen okullarda uygulanacak.

ODTÜ Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ders dışı öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin elde ettikleri bilgi ve becerilerin gelişmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Eğitim kurumlarında resmi program çerçevesinde yürütülen ders ve çalışmaların öğrenme etkinlikleri arasında bulunduğunu kaydeden Yıldırım, kulüp etkinliği, yarışma, proje, festival gibi ders dışı kalan etkinlikler de öğrencilerin ne tür kazanımlar elde ettiği konusunda bir değerlendirme sisteminin bulunmadığını vurguladı.

Bu tür öğrenme fırsatları yoluyla elde edilen bilgi ve becerilerin aslında çok zengin olduğuna işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Ekip çalışması, etkili iletişim, problem çözme, liderlik, girişimcilik, eleştirel düşünme, karar verme, öğrenmeyi öğrenme, esnek düşünme gibi beceriler her öğrencinin gelişmesinde ve gelecekte kendisine uygun mesleğe hazırlanmasında önemli bir rol oynar. Ancak bu tür önemli bireysel ve sosyal becerilerin değerlendirilmesine yönelik kabul edilen ve tanınan bir sistemin olmaması hem bu becerilerin okul düzeyinde yeterince dikkate alınmamasına hem de öğrencilerin bu becerileri geliştirme motivasyonlarının düşmesine neden olmaktadır."

Yıldırım, bu eksikliği gidermek amacıyla Bireysel ve Sosyal Öğrenme Kazanımlarının Elektronik Ortamda Değerlendirilmesi ve Belgelendirilmesi Projesi'nin (VITA) hazırlandığını kaydetti.

Proje, 9 Avrupa ülkesinde yürütülüyor

Öğrencilerin elde ettikleri ders dışı bilgi ve becerilerinin, elektronik olarak değerlendirme ve sertifikalandırmayı sağlayacak sistem üzerinde çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Yıldırım, projenin Türkiye, Almanya, Avusturya, Fransa, İrlanda, Yunanistan, Litvanya, İsviçre ve Danimarka'da yürütüldüğünü bildirdi.

Yıldırım, proje ortaklarının okul, üniversite, mesleki eğitim ve halk eğitim kurumları çalışanlarından oluştuğunu belirterek, "Her ortak kendi yürüttüğü eğitim projeleri çerçevesinde katılımcıların elde ettikleri bireysel, sosyal ve yönetsel kazanımları bilişsel, duyuşsal ve beceri alanlarının yer aldığı üç boyutlu sistemle değerlendiriyor. Sonuçlar, proje çerçevesinde oluşturulan elektronik ortamda paylaşılıyor. Sistemle her öğrencinin ya da katılımcının eğitim başında ve sonunda geldiği seviyeler değerlendirilmekte ve buna göre sertifika alması sağlanmaktadır" diye konuştu.

Projenin Türkiye ayağı, ODTÜ Koleji

Yıldırım, projenin Türkiye ayağının ODTÜ Koleji ile yürütüldüğüne dikkati çekerek, burada öğrenim gören lise öğrencilerinin elde ettikleri bireysel, sosyal ve yönetsel becerilerin değerlendirmesinin yapıldığını söyledi.

Öğrencilerin projeye ilk katıldıkları zaman sahip oldukları becerilerle proje sonunda ulaştıkları seviye arasında önemli farklar ortaya çıktığını vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Öğrenciler özellikle işbirliğine dayalı çalışma ve sorun çözme becerilerinde proje etkinlikleri yoluyla önemli gelişmeler kaydetti. Bu becerilerin değerlendirilmesiyle öğrenciler, uluslararası düzeyde tanınan sertifikaya sahip olabilecek. Bu tür sertifikalar, gerek üst öğrenim kurumlarına girişte gerekse gelecekte mesleğe başlangıçta öğrencilere önemli avantajlar sağlayacak."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.