banner

Alman öğrenci Türk kültürünü türkülerle tanıtmayı hedefliyor




Öğrenci değişim programı kapsamında Türkiye'ye gelen Alman lise öğrencisi Jacky Szilagyi, iki aylık eğitimle çalmayı öğrendiği bağlamasıyla ülkesinde türküler seslendirip Türk kültürünü tanıtmayı hedefliyor.

alman öğrencinin bağlama tutkusuAlmanya'dan öğrenci değişim programı kapsamında Zonguldak'ın Ereğli ilçesine gelen lise öğrencisi Jacky Szilagyi (16), iki aylık eğitimin ardından bağlama çalıp seslendirdiği türkülerle ülkesinde Türkiye'nin gönül elçisi olmayı istiyor.

Değişim programıyla geldiği Türkiye'de 1 yıldır özel bir kolejde eğitim öğretimine devam eden Alman öğrenci Szilagyi, yaklaşık 3 ay önce katıldığı bir etkinlikte ilk kez dinlediği bağlama ile türküyü çok sevince kolejdeki öğretmenlerine bağlama çalmayı öğrenmek istediğini aktardı. Szilagyi'e, okul personelinden Şeref Ünal özel ders verdi. İki aylık eğitimin ardından öğrenci, bağlama çalmayı başardı.

Jacky Szilagyi, Türk kültürüne büyük ilgi duyduğunu, bağlamanın sesine de ilk duyduğunda hayran olduğunu söyledi.

Bağlama çalmak istediğini söylediği sınıf arkadaşlarının çok şaşırdığını belirten Szilagyi, "Benim başarılı olacağıma pek inanmadılar. İki aylık eğitim sonunda temel olarak bağlamayı öğrendim. Şu anda bir türküyü tamamen çalıp söyleyebiliyorum. Yeni türküler öğrenmeye çalışıyorum" dedi.

Szilagyi, Ereğli Rotary Kulübünün misafiri olarak Antalya'da bir davete katıldığını, orada da sahneye çıkarak "Muallim" türküsünü hem çalıp hem de söylediğini dile getirdi.

Önümüzdeki hafta Almanya'ya döneceği için üzüntülü olduğunu vurgulayan Szilagyi, "Almanya'da bağlama eğitimine devam etmek istiyorum. Öğrendiklerimi daha da ilerletmek, yeni türküler seslendirmek en büyük hayalim. Daha önce herhangi bir enstrüman çalmama karşın bağlamaya sevdalandım. Ülkemde de bağlama çalıp öğrendiğim türküleri seslendireceğim. Ayrıca Türk kahvesi ve yemeklerini yapmayı da öğrendim. Bu ülkenin değerlerini ve kültürünü ülkemde tanıtacağım" dedi.

Eğitmen Şeref Ünal da Alman öğrencinin müziğe yeteneği olduğunu, kısa zamanda da bağlama çalmayı öğrendiğini belirtti.

Ünal, öğrencinin rock müzik dinlemesine karşın türküye ilgi duymasına şaşırdığını ifade ederek, "Dersin dışında da bağlamamı ona veriyordum. Akşam eve gittiğinde de çalışıyordu. Kısa sürede ilerleme kaydetti. Türkü sevdalısı öğrencimin yeteneğini daha da geliştireceğine inanıyorum" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.