banner

Rusya’da 45 milyon eser raylı sistemle okurla buluşuyor




Toplam raf uzunluğu 275 kilometre olan 19 katlı Rusya Devlet Kütüphanesi'nde, okuyucunun seçtiği kitapların arşiv bölümünden, bekleme odalarına ulaştırılması raylı sistemle yapılıyor.Yaklaşık 45 milyon eserin bulunduğu kütüphaneye her yıl 55-58 bin kişi üye oluyor.

kutuphane raylisistemRusya Devlet Kütüphanesi'ndeki yaklaşık 45 milyon eser "raylı sistemle" okurla buluşuyor.

Moskova'da bulunan ve  Avrupa'nın en büyük kütüphanesi olarak gösterilen Rusya Devlet Kütüphanesi'nde, Rusya ve yabancı ülkelerde basılan 367 farklı dilde kitap ve nadir belgeler bulunuyor.

Toplam raf uzunluğu 275 kilometre olan 19 katlı kütüphanede, okurun seçtiği kitapların arşiv bölümünden, bekleme odalarına ulaştırması raylı sistemle gerçekleştiriliyor.

Arşiv görevlileri, kataloglardan seçilen kitapları, elektronik ortamda görerek sipariş numaralarına göre raylı sistem üzerinde ilerleyen kutulara yerleştiriyor. Kutular arşiv odaları ve katlar arasında geçerek bekleme odasındaki okuyucuya ulaşıyor.

Seçilen kitabın veya belgenin okuyucuya teslim süresi, kitabın saklandığı bölmenin özelliğine göre 40 dakika ile 90 dakika arasında değişiyor.

Ağırlığa dayanıklı özel mimari

Kütüphanede yaklaşık 45 milyon eser bulunuyor. Eserler, kitapların ağırlığına dayanabilecek özel mimariyle inşa edilen 19 katlı binada korunuyor. Özel mimari ile katlar arasında beton bloklar yerine yay etkisi oluşturan ızgara kafesler kullanılarak, kitapların ağırlığının yapı tabanına baskısı azaltılıyor.

Her yıl 400 bibliyografik referansın verildiği kütüphanenin kapısından her dakikada 5 okuyucu giriyor. Kütüphanenin sorunsuz çalışmasını sağlamak için yüzde 80'i kadınlardan oluşan 2 bin kişi görev yapıyor.

Kütüphaneye her yıl 55-58 bin kişi üye oluyor. Kütüphanede, Johannes Gutenberg İncil'i olarak bilinen basılı ilk kitaptan bu yana toplanan kitaplar ve elyazmaların yanı sıra, birkaç milyon süreli yayın, 150 bin kartpostal, 350 bin nota ve ses kaydı ve binlerce tez bulunuyor.

Sürekli yenilenen ve yeni eserlerin dahil edildiği kartlı kataloglarda 70 milyon, elektronik kataloglarda ise 7 milyon kayıt bulunuyor.  Kütüphane, internet üzerinden, gün ve saat  belirterek kitap siparişi yapma olanağı sunuyor.

Kütüphanede ayrıca, Rurik ve Romanov hanedanlarının bazı temsilcilerinin özel kütüphaneleri de yer alıyor. İtalyan bilim adamı Giordano Bruno'nun nadir elyazmaları da kütüphanenin önemli eserleri arasında bulunuyor.

Nadir kitaplar okuyucuların ulaşımına açık

Kütüphane yetkililerinden Olga Serova, bütün nadir kitapların okuyucuların ulaşımına açık olduğunu söyledi.

Serova, kütüphane üyelerinin istediği tüm eseri sipariş edebileceğini vurgulayarak şöyl edevam etti:

"Bu konuda hiçbir kısıtlama yok. Ancak, bildiğiniz gibi zamanla yıpranmış bazı nadir kitap ve elyazmaları özel yaklaşım ister. Bu nedenle o kitapların kullanımı, güvenlik önlemlerini izah eden ilgili bir memur eşliğinde yapılıyor. Bu gibi durumlarda okuyucuya, sayfalarda bozulmaya neden olacak el izlerini bırakmayan özel eldivenler de veriliyor."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.