banner

ABD'de 'hat sanatı' ödevi okul tatil ettirdi




ABD'nin Virginia eyaletindeki bir okulda öğretmen tarafından dünya dinleri dersinde öğrencilere hat sanatını denemelerini gerektiren bir ev ödevi verilmesi, velilerin sert tepkisine neden oldu.

 

hatABD'nin başkenti Washington yakınlarında bulunan Virginia eyaletindeki bir okulda, bir öğretmen tarafından öğrencilere hat sanatı çiziminin ev ödevi olarak verilmesi sonrasında, velilerden gelen tepki ve tehditler üzerine, okulda eğitime bir gün ara verildi. 

 

Augusta kentindeki Riverheads Lisesi, öğrencilerin velilerinden gelen telefonlardan ve yaşanan olayın medyaya yansımasının ardından, "güvenlik gerekçesiyle" eğitime bir gün ara vereceğini duyurdu.

 

Okulun çevresinde polis güvenlik önlemleri alırken, Augusta Okullar Birliği de daha sonra bir açıklama yayımlayarak, eğitime bir günlük aranın ilçedeki tüm okulları kapsayacak şekilde genişletildiğini bildirdi.

 

Washington'a yaklaşık iki saat mesafede bulunan Augusta da dünya dinleri hakkındaki bir dersin parçası olarak verilen hat sanatı ev ödevinde öğretmen Cheryl LaPorte, öğrencilerinden hat sanatını denemelerini istedi.

 

LaPorte, hat sanatının inceliklerini göstermek ve öğrencilerin konu hakkında fikir sahibi olmasını sağlamak için bir kağıda "Kelime-i şehadet"i Arapça orijinaliyle yazarak, altına, "Bu Arapça yazı, İslam inancına göre inanışın temel taşı. Aşağıdaki boşluğa el yazısıyla bunu kopyalamaya çalışın" şeklinde ödev verdi.

 

ABD medyasında yer alan haberlere göre, birçok veli bu ödevin çocuklarının İslam dinine yönelmesi için bir çaba olarak yorumladı. 

 

Kimberley Verdon isimli bir veli, "Böyle bir ev ödevi verilmesi karşısında şok oldum. Çocuğumu açıkça İslam'a çekmeyi hedefliyordu" dedi.

 

Haberlerde, öğretmen LaPorte'un soruyu kendisi hazırlamadığı ve doğrudan dünya dinleri üzerine standart bir okul kitabından kopyaladığı bilgisi yer aldı.

 

Augusta Okulları Birliği de açıklamasında, ülkenin farklı bölgelerinden çok sayıda telefon ve e-posta aldıklarını bildirdi.

 

Açıklamada, "Hiçbir ders, herhangi bir dini görüşü ya da anlayışını empoze etmek üzere düzenlenmemiştir. Öğrenciler gerekli olduğu üzere farklı dünya dinlerini öğrenmeyi sürdürecekler ve dini metin içermeyen Arapça hat sanatı da kullanılmaya devam edecektir" ifadesi kullanıldı.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.