banner

MEB’den okul öncesi çocuklara ücretsiz kitap




Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, okul öncesi çocukları için ''Pamuk Şekerlerim'' isimli eğitim materyallerinin hazırlandığını belirterek, ''Bu kitaplar ülke genelinde tüm çocukların kullanımına ücretsiz sunulacak'' dedi.

meb pamuk şekerKocabıyık, AA muhabirine, AB'nin mali ve UNICEF’in teknik desteğiyle bakanlıklarının yürütücülüğünde, dezavantajlı çocukların ve ailelerinin gündüz çocuk bakım ve okul öncesi eğitime devamlarını artırmak amacıyla gerçekleştirilen Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi'nin 11 Ekim 2013 itibarıyla tamamlandığını hatırlattı.

Proje kapsamında, eğitim programlarının güncellenmesi çalışmalarının büyük bir titizlikle yürütüldüğünü ifade eden Kocabıyık, ''Ayrıca bu alanda görev yapacak öğretmenler için eğitim fakültelerinde alana yönelik ders programlarının uyumlaştırılması konusunda da güncelleme çalışmaları yapıldı'' dedi.

Aileler de unutulmadı

Kocabıyık, eğitim programlarının, okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların zengin öğrenme deneyimleri aracılığıyla sağlıklı büyümelerini, bilişsel, dilsel, sosyal, duygusal, motor gelişim alanlarında gelişimlerinin en üst düzeye ulaşmasını, özbakım becerileri kazanmalarını ve ilkokula hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla geliştirildiğini anlattı. 

Programın, tüm gelişim alanlarında görülebilecek yetersizlikleri önlemeyi de hedeflediğini, destekleyici ve önleyici boyutlara sahip çok yönlü bir program olduğunu belirten Kocabıyık, bu nedenle özel gereksinimli çocukların eğitim ortamlarına uyumları ve onların ihtiyaçlarının dikkate alınmasına yönelik de uyarlamaya gidildiğini söyledi. 

Başta 0-36 aylık çocuklara yönelik eğitim programları ve bu programın uygulanmasında örnek oluşturması için eğitimciler ve bakıcılara yönelik “0-36 Aylık Çocuklar İçin Etkinlik Kitabı” hazırlandığını belirten Kocabıyık, ''Yine bu yaş çocuklarımıza özel 0-36 Aylık Çocuklarda, Sağlık, Bakım ve Beslenme Kitapçığı, okul öncesi çağı çocukları için Okul Öncesi Eğitim Programı ve Okul Öncesi Eğitim Programı Etkinlik Kitabı, her iki programa yönelik olarak ailelerin eğitim sürecine etkin katılımlarının sağlanabilmesi için Aile Destek Rehberleri de hazırlandı'' diye konuştu.

Kocabıyık, okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan rehber öğretmenlere yönelik materyallerin de hazır olduğunu söyledi.

''Birçok ilk yaşandı''

Bu projeyle birçok ilklerin yaşandığını dile getiren Kocabıyık, 0-36 aylık dönemdeki çocukları için eğitim programının ilk defa bu kadar detaylı ele alındığını vurguladı. 

Kocabıyık, ''Yine bir ilk olarak, okul öncesi eğitim programı içeriğinde yer alan kavramlar dikkate alınarak çocukların kullanımına yönelik Pamuk Şekerlerim 1-2 eğitim materyalleri hazırlandı. Bunlar, ülke genelinde tüm çocukların kullanımına ücretsiz sunulacak'' diye konuştu.

Funda Kocabıyık, diğer bir yeniliğin de Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün koordinesinde ilgili tüm genel müdürlükler ve MEB dışındaki diğer bakanlıklar, kurum ve kuruluşların da görev alanları ve sorumlulukları dahilinde bu sürece katılımlarının sağlanması olduğunu ifade etti.

''Hızlı gelişim göstermelerini dikkate alıyoruz''

Okul öncesi eğitim döneminde çocukların hızlı gelişim göstermesinin dikkate alındığını vurgulayan Kocabıyık, eğitim programlarının, çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına göre aylık gelişimlerini takip ederek, önlem almaya fırsat verecek şekilde düzenlendiğini söyledi.

Programda oyunun hem bir etkinlik hem de yöntem olarak kullanılmasına özel vurgu yapıldığını anlatan Kocabıyık, ''Çünkü çocuklar oyunla öğrenir ve oyun çağı çocuklarında bu vurguya özellikle dikkat çekmek gerekiyor. Sınıf düzenlemeleri de çocukların bireysel, küçük ve büyük grup etkinliklerini yapabilecekleri şekilde düzenlenecek'' diye konuştu.

Programın, okul öncesi dönemdeki tüm çocukların gelişimlerini destekleyecek şekilde değerlendirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Kocabıyık, bundan sonraki süreçte geliştirilen eğitim programlarının ve materyallerinin kullanılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. Kocabıyık, ''Bu konuda heyecanlı, yeterliliklerine güvenilen eğitici kadromuza büyük rol düşmektedir. Biz çocuklarımız adına öğretmenlerimize güveniyoruz. Biliyoruz ki erken çocukluk yıllarına yapılan yatırım, ülkemiz geleceğine yapılan yatırımdır'' dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.