banner

Özel okullarda Kuran dersi olmayacak mı?




Türkiye’nin en önemli eğitim kurumları bugün toplanıyor. 70 okul hem yeni sistemi konuşmak hem de bu dersi açıp açmama konusunda karar vermek için toplanıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylaması ve dün de Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla 4+4+4 şeklinde formüle edilen eğitimi kesintili ama zorunlu 12 yıla çıkaran kanun yürürlüğe girdi. 2012-2013 öğretim yılında liseler zorunlu hale gelirken, ilköğretime başlama yaşı 5 oldu. Ancak liselere yerleştirme ilköğretim 5., 6., 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler için SBS’yle yapılacak.

YASAYLA SEÇMELİ DERS KONDU

Kanunun yayımlanmasıyla birlikte ilk kez yasayla okullara seçmeli ders kondu. Merak edilen, yasada “Ortaokul ve liselerde Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin Hayatı isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulur” maddesinin aralarında Amerikan Robert, Fransız, İtalyan, Alman, Avusturya gibi yabancı liselerin de olduğu özel okulları kapsayıp kapsamadığı ve bu dersi okutmakla yükümlü olup olmadıkları.

Bu sorunun yanıtını Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülan verdi. Gülan’a göre yabancı ve Türk özel okullar bu dersi okutup okutmamakta serbest. Tüm seçmeli derslerde olduğu gibi bu derste de kararı okul yönetimi verir. Gülan, okullarda hangi seçmeli derslerin okutulacağına MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile MEB Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’ne göre karar verildiğini belirterek şöyle dedi:

“Talim Terbiye Kurulu seçmeli derslerin saatlerini belirler. Bu yönetmelikler de seçmeli derslerin nasıl açılacağını. İşte bu yönetmeliklere göre hangi seçmeli dersin açılacağına okul müdürü, zümre öğretmenleri, öğretmenler kurulu karar verir. Bu kararı verirken okulun imkânlarını dikkate alır. Tüm seçmeli dersler gibi bu dersin açılıp açılmayacağına da okullar kendileri karar verir. Uygun değillerse açmazlar. Yasada bir zorunluluk yok. Yönetmelik de bize, seçmeli dersleri okul isterse açar, velilerine duyurur, 10 öğrenci isterse ders açılır, 6 öğrenci isterse ilçe milli eğitim müdürlüğünün kararıyla ders açılır diyor. Bu ders açılmadığı için bir okulun demokratik olmayan yaptırımla karşılaşacağını düşünmüyorum.”

BUGÜN 70 OKUL KARAR VERECEK

BU arada Gülan bugün aralarında yabancı liselerin de bulunduğu 70 okulun kurucu temsilcisi ve yöneticisinin toplantı yaparak, 4+4+4 eğitim sistemini görüşeceklerini belirterek; gündem maddelerinden birinin de “seçmeli dersler” olacağını söyledi. Gülan, şöyle konuştu: “Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin Hayatı dersini de diğer seçmeli dersler gibi konuşacağız ve karar vereceğiz. Bunun yanı sıra nakiller, kayıtlar, 5 yaş, özel okulların geleceği de tartışacağımız diğer konular olacak. 

SEÇMELİ DERSİ OKUL BELİRLER

BİR yabancı özel lisenin yöneticisinin de yorumu şöyle: “Bugüne kadar da öğrencilerimizin talep ettiği birçok seçmeli dersi açmadık. Çünkü hangi derslerin açılacağına okullar karar veriyor. Yönetmelikler de bize bu hakkı veriyor. Bir okulun “Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin Hayatı” dersini açmadığı için yaptırımla ya da baskıyla karşılacağını düşünmüyoruz. Yönetmelik değişmezse sorun yok.”

(habertürk)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.