banner

Adana’nın 57 yıllık eğitim markası: Adana Koleji




Teniste Türkiye ikinciliğini yakalayan Adana Koleji, bilimde, sanatta, sporda önemli etkinlikler gerçekleştiriyor. Adana Koleji’nin 57 yıldır ilke ve değerlerini öğrenci ağırlıklı olarak belirlediğine dikkat çeken Adana koleji Genel Müdürü Hande Melis Gülcan ile okulun yaptığı çalışmaları ve elde ettiği başarıları konuştuk.

hande_melis_gulcanAdana Koleji teniste Türkiye ikincisi olarak önemli bir başarıya imza attı. Adana Koleji’nin bu başarısını nelere bağlıyorsunuz? Spor alanında okulunuzda başka başarılarınız da var mı? Sporda hedefiniz nedir?
Adana Koleji Adana’nın en eski ve en köklü özel okuludur. Geçmiş yıllarda basketbol, voleybol, yüzmede Türkiye başarılarımız olmuştu. Bu yıl teniste Türkiye ikincisi olmamızda emeği geçen kaptanlarımız RasimKoçaslan ve Zafer Özyenen’e öğrencilerimiz Ada Gezercan, Arda Eker, Ata Türkeli ve Berke Tuna Kükrer’e okulum ve Adana adına teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bu başarı sadece okulumuzun değil, kentimizin de başarısıdır. Çünkü, öğrencilerimiz Türkiye şampiyonasında Adana’mızı da temsil etmişlerdir. Bu başarı bizleri duygulandırdı ve hedefimizde Türkiye Şampiyonluğu var. Bu yıl basketbol, voleybol takımlarımız da Adana’da büyük başarılar elde etti; alt yapı çalışmalarına ağırlık verdik. Önümüzdeki yıllarda Türkiye şampiyonalarında okulumuza ve kentimize şampiyonluklar getirmek istiyoruz.

adana_kolejiOKUYAN OKUL
Spordaki başarılarınızın yanında kültür ve sanat alanlarında da önemli etkinlikler gerçekleştiriyorsunuz. Adana Koleji’nin bu alandaki çalışmaları nelerdir?
Kültür ve sanat denilince ağırlığımız tiyatro, müzik ve edebiyatta kendini gösteriyor. İlköğretimden başlayarak bu alanlarda bir çalışma içinde bulunuyoruz. Bu çalışmalarımız içinde en önem verdiğimiz konu ise okuma çalışmalarımız. Okullarımızda Türkçe ve edebiyat derslerinde haftada bir saat okuma dersleri var, öğrencilerimiz sadece okumakla kalmıyor, öğretmeni tarafından okuduğundan ne anladığı da sorularak pekiştiriliyor. Bizler de dahil olmak üzere “Okuyan bir okul” yolunda büyük adımlarımız var. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin elinde her an bir kitap görebilirsiniz.
Gerçekten de sanata ve sanatçıya değer veren bir okul kültürüne sahibiz. 5 yıldır Uluslararası Çukurova Sanat Günleri etkinliklerine destek veriyoruz ve bundan büyük heyecan duyuyoruz. Bu yıl 11. si düzenlenen “Yerelden ulusala, ulusaldan evrensele” sloganı ve “sınır” temalı etkinliklere ev sahipliği yaptık. Bu etkinliklerden okulumuz öğrencileri, öğretmenleri, velilerimiz ve Adana yararlandı. Bir örnek vermek istiyorum: Türk edebiyatının iki önemli ismi Hidayet Karakuş ve Kemal Ateş konuğumuzdu ve “Dilimizde Kirlenme” konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Dilimizi kirleten gereksiz kullanımları örneklendiren konuşmacılarımız, kirlenmenin önüne geçmek için öğrencilere düşen görevleri de anımsatınca öğrencilerimizden güzel bir katılım oldu. Bunları izlerken keyiflendik.

Okulunuz için tiyatro önem taşıyor, bu yıl hangi oyunları oynadınız?
Okullarımızda tiyatroya ayrı bir önem verilir. Liselerde Edebiyat Öğretmeni Hakan Tabakan, ortaokulumuzda Türkçe Öğretmenimiz Mustafa Nilüfer yönetiminde her yıl birkaç oyun sergileniyor. 2017’de Hakan Tabakan’ın ulusal başarılarda etkin olduğu bir yıl oldu. Tabakan,17. Direkler Arası Seyirci Ödülleri’nde İstanbul Semaver Kumpanya’da oynanan oyunu “Mağrur Fil Ölüleri” ile “En İyi Oyun Yazarı” ödülüne layık görüldü; onunla gurur duyduk. 27 Martta lisede “Ama Fareler Uyurlar Gece”, 8 Mayıs’ta “Yağmurlar Dinince”, 22 Mayıs’ta ortaokullarda “Yaşasın Tiyatro” oynandı, büyük beğeniler topladı. 5 Haziran’da da lisede “İstasyon “ oynanacak. Tiyatronun öğrencinin eğitiminde ve sosyalleşme yönünde etkisinin büyük olduğunu biliyoruz ve bu nedenle tiyatro okulumuzun olmazsa olmazlarındandır.
HEDEFİMİZ ULUSUMUZUN VE ÇEVREMİZİN
SORUNLARINA DUYARLI BİREYLER YETİŞTİRMEK
Adana Koleji kurum olarak sosyal sorumluluk projelerini belirlerken neleri ön planda tutuyor?
Adana Koleji’nin ilkeleri ve değerleri öğrenci ağırlıklıdır. Öğrencilerimizi yaşama hazırlama, yaşamda sosyal sorumluluğunu ve etkinliğini gösterebilme yetisi kazanmış bireyler olarak görmek isteriz. Anaokulundan lise son sınıfa kadar öğrencilerimizi sosyal sorumluluk hakkında bilgilendirmek zorundayız. Deneyim sahibi olmaları ve sosyal sorumluluğu davranışa dönüştürmeleri konusunda gerekli eğitimi veriyoruz. Adana Koleji 21. yüzyılda beklenen öğrenci gelişiminin bireysellikten öte ulusumuzun ve çevremizin gereksinimlerine ve sorunlarına duyarlı bireyler yetiştirmek olduğunun bilincindedir. Bunun için sosyal sorumluluk projelerini küçük, üretken ve etkili gruplar durumunda gerçekleştirmek hedefindeyiz. Sosyal sorumluluk projelerimizi belirlerken öğrencilerimizi, akademik, kültürel ve sportif yönlerden donanımlı, başarılı ve toplum içinde söz sahibi olabilecek düzeyde yetişmelerini göz önünde bulunduruyoruz. Onları, toplumsal konularla ilgili farkındalıklarını artırmak adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleriyle buluşturmakta ve onların bu projelerde etkin görevler almalarını sağlamaktayız.
Sizce sosyal sorumluluk projeleri öğrencilere ve eğitim kurumlarına ne kazandırıyor? Bu yıl hangi projeleri uygulamaya koydunuz?
Topluma ve çevreye sorumlu kişilerin bu uğraşları gerçekleştirirken büyük hoşnutluk duyduklarını sanıyorum. Öğrenci de sosyalliğini gösterme, duyarlığını belli etme durumundadır. Kurum olarak bu etkinliklere sahip çıkmak ve uygulamaları izlemek çağdaş okulculuğun bir gereğidir ve biz bu gereği fazlasıyla yapmak istiyoruz. 2016-2017 Öğretim Yılı’nda uygulamaya koyduğumuz projelerden bazılarını şöyle sırlayabilirim; lise öğrencileri yaşlılar yurdu ziyareti; hayvan barınağına yiyecek ve ihtiyaç yardımı, çevremizde gördüğümüz sahipsiz sokak köpeklerine mama yardımı, devlet okullarına kitap desteği vb… Bunların dışında Seyhan Belediyesi’yle işbirliğine geçerek yağ ve benzeri atıkları depolama ve arıtma kutuları koyduk; Kızılay’la işbirliğiyle “Kan Kampanyası” çalışması yürütüldü ve basında bu girişime geniş yer verildi; TEMA ile işbirliğiyle ortaokul ve lise öğrencilerimiz belirlenen mekanlara fidan dikimi gerçekleştirdi. “Kentimin Tarihine Sahip Çıkıyorum” Projesi yapıldı.“LÖSEV’e Umut Olalım” projesi kapsamında okulda yardım kampanyaları düzenlendi. İlimizin sınırları içinde yer alan Varda Köprüsü’nü koruma projesi yürüyüşüne katıldık. Mehmetçik Vakfı kermesi düzenledik. Bunlar aklıma gelenler, amacımız daha çok sosyal sorumluluk projesinde yer almaktır.
EĞİTİM BAYRAĞINI ANNESİNDEN DEVRALDI
1983 Adana doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Adana Koleji’nde tamamladı. Türkiye 1154.sü olarak 2001 tarihinde Bilkent Üniversitesi İngilizce- Fransızca Mütercim Tercümanlık bölümüne girdi ve 2007’de bu bölümden mezun oldu. 2007-2008 Öğretim Yılı’nda Adana Koleji’ne İngilizce öğretmeni olarak başladı. Aynı zamanda Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde “Yönetim ve Organizasyon” yüksek lisansını başarıyla tamamlayıp Adana Koleji’ne Genel Müdür Yardımcısı olmaya hak kazandı. 9 yıl sürdürdüğü Genel Müdür Yardımcılığı’nı 2015 Aralık’ta Genel Müdür olan annesi Leyla Göksel’in vefatıyla bıraktı ve “Bu yuva; hepimize aile olmayı, saygı duymayı, sevgiyi öğreten bu kurum artık bana emanet “ sözleriyle Genel Müdür oldu. “57 yıl olduğu gibi bundan böyle de Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda O’nun ilke ve inkılaplarından bir an olsun sapmadan , nasıl gördüysem, öğrendiysem öyle uygulayacağım.” sözünü verdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.