banner

Kültürlü Arkadaşın Yanında




Gülin Yavuz - İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve AR-GE Yöneticisi

gulin_yavuz_kulturEğitim ve öğretim faaliyetlerinin tümünde niteliği hedefleyen İstanbul Kültür Eğitim Kurumları’nın temel misyonu, akademik başarının yanı sıra öğrencilerimizin fiziksel ve ruhsal gelişimlerini bir bütün olarak kabul ederek tüm bu öğelerde aynı anda gelişim sağlamaktır. Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji, nitelikli öğretim programları, çağdaş eğitim teknolojileri ve kişisel gelişimine özen gösteren, kendini sürekli yenileyen öğretmenleriyle akademik alanda başarılarını sürdürmektedir. Diğer yandan, kendini gerçekleştirme, çağdaş, laik ve Atatürkçü bakış açısı kazanma, vatan sevgisi, içinde bulunduğu toplumun bir parçası olma, farklılıklara saygı duyma ve yardımlaşma gibi öğelerin de maksimum desteklendiği bir vizyonu, eğitim faaliyetleri çatısı altında öğrencilerine sunmaktadır.
İstanbul Kültür Eğitim Kurumları, 1960 yılından bu yana sosyal sorumluluk projeleri geliştirmekte ve bu projelerin tüm süreçlerinde hassasiyetini korumaktadır. Kurumumuz, “öğrenmenin, öğrencide kalıcı davranış değişikliği meydana getirme süreci” olduğu bilinciyle, eğitim ve öğretim ortamında yardımlaşma güdüsü oluşturma amaçlı sosyal sorumluluk projeleri geliştirmektedir. Bu projelerdeki temel amaçlarımız; empati kurabilen, toplumsal eşitsizliklerin getirisi olan dezavantajlı gruplarla biraraya gelerek sorunlarına birlikte çözüm üretebilen hem bireysel hem de topluluk olarak gücünün farkına varabilen bireyler yetiştirmektir. Bu kutsal amaçlarla, her yıl düzenlenerek bir ritüel haline gelen sosyal sorumluluk projelerimizden bazıları;
*Anaokulundan lise son sınıfa kadar tüm öğrencilerimizin Yedikule Hayvan Barınağı’ndaki hayvanlar için mama bağışında bulunması,
*Engelli çocuklar için tekerlekli sandalyelerin, öğrencilerimizin topladığı mavi renkteki pet şişe kapaklarıyla sahiplerine ulaştırılması,
*Görsel sanatlar, beden eğitimi ve müzik gibi uygulamalı derslerin, Nefus Nakipoğlu Eğitilebilir Zihinsel Engelliler Okulu öğrencileriyle birlikte gerçekleştirilmesi,
*Yalnız Oyuncaklara Yeni Arkadaşlar Arıyoruz” projesi kapsamında çeşitli oyuncakların öğrencilerimizce toplanarak oyuncağı olmayan çocuklara hediye edilmesi,
*Öğrencilerimizin, büyük bir özenle hazırlanarak darülaceze sakinlerini ziyaret etmesi,
*Kardeş okulların öğrencilerine kitap, kırtasiye ve giyim yardımları yapılmasıdır.

Kültür Koleji ve Kültür2000 Kolejinde sosyal sorumluluk projelerine Öğrenci Meclisi, Onur Kurulu ve Veli Konseyleri birlikte karar verir. Öğrencilerimiz bu projelerde gönüllülük esasına göre yer alır. Sosyal sorumluluk projeleri sayesinde öğrencilerimiz, farklı yaşamları tanımak, ihtiyaç sahiplerine dokunabilmek, yardımlaşmanın verdiği mutluluğu yüreklerinde hissetmek gibi duygu boyutu yüksek deneyimler elde ederken aynı zamanda kendileri dışındaki kişilerin problemlerini anlamak ve çözüm bulmak, takım çalışmasıyla güçlüklerin üstesinden gelmek gibi analitik gelişimlerini destekleyici özellikler de edinmektedir.

KÜLTÜRLÜ ARKADAŞIN YANINDA PROJESİ
Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projelerinin yanı sıra, doğal afetler ya da gerçekleşen olağanüstü durumlar sonucunda zaman kaybetmeksizin oluşturulan ve yerine getirilen toplumsal birliktelik ve yardım amaçlı sosyal sorumluluk projelerimiz de bulunmaktadır. 2021 yılı başlarında ülkemizin birçok bölgesinde yangınlar meydana gelmiştir. Maddi ve manevi zararın oldukça büyük etkiler bıraktığı bu yangınlardan belki de en büyüğü ve günlerce süreni Marmaris bölgesinde oluşan orman yangınlarıdır. Çıkış sebebi belli olmayan bu yangınlar, rüzgârın da etkisiyle hızla ilerleyerek yerleşim bölgelerindeki bahçeler, evler, tarlalar, okullar aynı zamanda resmi ve özel birçok kuruma ulaşmıştır. Günler sonra söndürme çalışmaları tamamlanmış ve zararın boyutu ortaya çıkmıştır. Marmaris Bayır Köyü Muhittin Çoban İlk ve Orta Okulu bölgede, bu büyük yangından zarar gören bir devlet okuludur. İstanbul Kültür Eğitim Kurumları olarak bu yıl için oluşturulan en büyük ve kapsamlı sosyal sorumluluk projesinin, Marmaris Bayır Köyü Muhittin Çoban İlk ve Orta Okulu için planlanarak gerçekleştirilen “Kültürlü Arkadaşın Yanında” projesi olduğunu söyleyebilmekteyiz.

MARMARİS BAYIR KÖYÜ’NE DİJİTAL DESTEK
“Kültürlü Arkadaşın Yanında” projesi, Kültür Kolejinin çok eski yıllarda öğrencisi olan ve yaşamına Marmaris’te devam eden mezunlarının, bölgedeki Muhittin Çoban İlk ve Orta Okulu öğretmen ve öğrencilerinin yangın sonrası gördüğü maddi ve manevi zararları tespit etmesi; zaman geçirmeden Kültür Koleji Mezunlar Derneği ile iletişime geçerek durumu iletmesiyle ortaya çıktı. Mezunlar derneğine ulaşan bilgi okul yönetimleriyle paylaşıldı, kısa sürede veli konseylerimize iletildi ve birlikte yapılan hızlı bir planlama sonrası yardımın kapsamına karar verildi. Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji’nde eğitim öğretim faaliyetlerinin tümünde yüksek fayda sağlayan dijital öğrenme araçlarının, Marmaris Bayır Köyü’ndeki ilk ve ortaokul öğrencileriyle paylaşılmasına karar verildi. Bu kapsamda, veli konseylerince toplanan bağışlar öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına uygun tablet bilgisayarlar alındı. İstanbul Kültür Eğitim Kurumları’nda kullanılan dijital öğrenme araçları tabletlere yüklendi. Her tablete, internetten faydalanılabilmesi adına sim kartlar yerleştirildi ve kullanıma açıldı.
Veli konsey başkanlarımız ve okul yöneticilerimizden oluşan bir grup temsilci ile yangın sonrası zarara uğrayan öğrenci ve öğretmenlere akademik ve psikolojik destek vermek amacıyla Marmaris Bayır Köyü’ne ulaştık. Okul müdürü ve öğretmenlerle gerçekleştirdiğimiz güzel sohbetin ardından Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji öğrencilerimizin Muhittin Bayır İlk ve Ortaokulu’ndaki arkadaşlarına hediye tabletlerini sınıflarında teslim ettik. Hediyelerin teslimi sırasında bazı öğrencilerin mutluluk gözyaşları tüm ekip olarak duygusal anlar yaşamamıza sebep oldu. Okul öğretmen ve öğrencilerine tabletlerin dağıtımı sonrası tüm sınıflar ve eğitim ortamlarında Kültür Dijital Eğitim Platformu’nun kullanımıyla ilgili eğitimi Bilişim Teknolojileri departmanımızın desteğiyle gerçekleştirdik. 2021-2022 eğitim öğretim yılı sonuna kadar faydalanacakları bu dijital desteğin yanı sıra tüm yıl için planlanan online rehberlik ve psikolojik destek çalışmalarını, İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik servisimizle, haftalık ve aylık bazda planlayarak okulumuzla paylaştık. Ayrıca, Kültür Koleji Mezunlar Derneği çalışmalarıyla oluşturulan sanat atölyelerinin açılışını veli konsey başkanlarımızla birlikte gerçekleştirdik.
Marmaris Muhittin Bayır İlk ve Ortaokulu’ndan ayrılırken, öğretmen ve öğrencilerinin yüzündeki mutluluğu görmenin ve sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmiş olmanın verdiği huzurla İstanbul’a geri döndük. Dijital eğitim platformunun kullanımı ve rehberlik servislerimizce planlanan psikolojik desteğimiz tüm yıl boyunca sürmüştür. Okulumuzla iletişimimiz halen devam etmekte olup planlandığımız yeni projeler için hem online hem de yüz yüze biraraya gelmekteyiz.
Kültür Koleji eski yıllarda mezun olan öğrencilerinin bu duyarlılığı yanında, bir afet sonrası yardım ve destek için mezun olduğu okula ulaşması ve mezunlar derneği kanalıyla iletişimini yıllarca sürdürebilmesi, kurumlarımız için bir onur ve aynı zamanda mutluluktur. Eğitim öğretim faaliyetlerinin temel felsefesi olan öğrencide kalıcı olumlu davranış geliştirme amacının gerçekleştirilmesi, bu tarz sosyal sorumluluk projelerinin başarıyla sonuçlandırılması sonucu net olarak gözlemlenmektedir.
İstanbul Kültür Eğitim Kurumları olarak, vizyon ve misyonumuz çerçevesinde öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve veli konseylerimizle birlikte daha nice sosyal sorumluluk projelerine aynı hassasiyet ve duyarlılıkla imza atmaya devam edeceğiz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.