banner

Rektör adaylarının sosyal medya savaşı!




İstanbul Üniversitesi’nde 20 Aralık’ta yapılacak rektörlük seçimi öncesi adaylar arasındaki yarış hızlandı. Rekabet, üniversite koridorlarından sanal âleme taştı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) 20 Aralık’ta yeni rektörünü seçmeye hazırlanırken beş aday kıyasıya yarışıyor. Yunus Söylet, Harun Cansız, İbrahim Keleş, Faruk Erzengin ve Raşit Tükel’in rekabeti Twitter ’da da renkli atışmalarla sürüyor. İbrahim Keleş, Twitter mesajında Yunus Söylet’e taş atarak “Rektör iken tekrar seçimlere girsem yaptığını zannettiği projelerle değil, yapacakları ile umut vaat eden bir rektör olmayı arzu ederdim” diye yazarken, Yunus Söylet ise dört yıl önce rektör adayı olunca YÖK üyeliğinden istifa ettiğini hatırlatarak, aynı zamanda YÖK üyesi olan aday Harun Cansız’a gönderme yapıyor: “Yunus Söylet söz konusu olduğunda hem YÖK üyesi hem rektör adayı olunmazdı. Ahlak kuralları mı değişti? İbretle izliyorum!” Cansız da yönetimi “Ben bilirimci, statükocu anlayışı PR sosuyla süsleyip ‘yeni yönetim tekniği’ diye sundular” mesajıyla eleştiriyor.

559 yıllık tarihi olan İÜ, 12 bin çalışanı, 89 bin öğrencisiyle Türkiye ’nin en büyük ve köklü üniversitelerinden. 2011 yılında döner sermaye bütçe geliri 439 milyon 456 bin 87 TL, gideri 523 milyon TL, özel bütçesi ise 588 milyon 835 bin TL. 20 Aralık’ta üniversitedeki 2500’ün üzerindeki profesör, doçent, yardımcı doçent oy kullanacak. 32 yıldır tıp doktorlarının rektör olduğu üniversitede bu gelenek değişmeyecek. Rektörlüğe beş aday talip. Biri halen rektörlük koltuğunda oturan Prof. Dr. Yunus Söylet. Diğer adaylar ise İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Cerrahpaşa Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Keleş, İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Erzengin ve Cerrahpaşa Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Cansız.

Adaylar bir yandan fakültelerde seçim turlarına çıkıyor, bir yandan da üniversite dışındaki mekânlarda yemekli toplantılar yapıyor. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere yemekli toplantıların etik olmadığını vurgulayarak gelemeyenlerin, oy vermeyeceği düşünülerek fişlenebileceğini söylüyor. Adaylar hem web sitelerinden hem de Twitter’dan projelerini, görüşlerini paylaşıyor. Ayrıca isim vermeden birbirlerini de eleştiriyorlar.

Prof. Dr. Yunus Söylet, dört yıllık döneminde 90 projeyi hayata geçirdiklerini belirtiyor: “Yeni dönemde de yine en önemli önceliğim akademik özgürlüklerin desteklenmesi olacak.”

“Öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz ve çalışanlarımız mutlu değil” diyen Prof. Dr. Harun Cansız, iki yıldır YÖK üyesi. YÖK üyesi olarak atandığında biri imam nikâhlı iki eşi olduğu haberleriyle gündeme gelmişti. Konu, yine gündemde. Ayrıca Cansız aday olduğunda öğretim üyelerine gelen “...geniş katılımlı ve uzun soluklu istişarelerin sonucunda dindar-muhafazakâr-milliyetçi çizgideki kitleyi temsilen aday olmuştur” maili gelmişti. Cansız, imam nikâhlı eşi konusunda “Bu, benim hayatımda bedelini ödediğim ve ailem nezdinde çözmüş olduğum bir durumdur” yanıtını veriyor.

Prof. Dr. İbrahim Keleş, seçim bildirgesinde kadın öğretim üyelerine emzirme odasından bebekler için kreşe kadar pek çok şey vaat ediyor.

Türk Tabipleri Birliği üyesi olan Prof. Dr. Raşit Tükel demokrat ve örgütlü kesimin desteklediği bir aday. Yüksek oy almazsa çekileceğini söyleyen Tükel, en yüksek oyu alanın rektörlüğe seçilmesine vurgu yapıyor. Tükel son dört yılda üniversitenin öğrenci sayısının yüzde 45 arttığını ama eğitim altyapısı ve insan gücünde bir gelişme olmadığını söylüyor.

Prof. Dr. Faruk Erzengin, kıdemli bir rektör adayı. Üçüncü ve son kez rektörlüğe aday olan Erzengin, en büyük sorunun üniversitede yaşanan beyin göçü olduğunun altını çiziyor.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.