banner

Çin’de 9,4 milyon öğrenci üniversite sınavına giriyor




Çin Eğitim Bakanlığı, Gaokao olarak adlandırılan üniversite giriş sınavına toplam 9,4 milyon üniversite adayının katılacağını açıkladı. Bakanlık verilerine göre, sınava giren aday sayısı geçen yıla kıyasla 20 bin azaldı.
cin_sinavYurtdışındaki üniversitelerce kabul alan binlerce kayıtlı adayın sınava girmeyeceği tahmin ediliyor. Çin'de orta öğrenimini tamamlayıp yurt dışında yüksek öğrenim alan kişilerin sayısı yıldan yıla artıyor. Gaokao'ya giren üniversite adaylarının gönüllerinde yatan başlıca üniversiteler olarak Tsinghua ve Pekin öne çıkıyor.

Öte yandan, sınavların en uygun şartlarda yapılması için ilgili hükümet birimlerince tüm önlemler alınmış durumda. Ailelerle birlikte on milyonlarca kişiyi ilgilendiren sınavın sakin bir ortamda yapılması için kamuoyuna okul binalarının çevresinde korna çalmama uyarıları da yapılıyor.
Stephen Hawking’den Çinli üniversite adaylarına başarı mesajı
İngiliz fizikçi Stephen Hawking, Çin'de bugün ve yarın üniversite sınavında ter dökmekte olan 10 milyona yakın gence başarı mesajı yolladı. Stephen Hawking, dün sosyal medya platformu Weibo aracılığıyla yayımladığı mesajda, sınava katılan adaylara başarı ve şans diledi. Adayları "bilim aklına sahip yeni nesil" olarak nitelendiren Hawking, "Akademik uğraşılarınızda başarı dilemek istiyorum" dedi. Adaylara hangi mesleği hedeflerlerse hedeflesinler arzularını korkusuzca kovalama tavsiyesinde bulunan Hawking, "Sizler, kuşaklar boyu geleceği biçimlendirecek büyük düşünürler ve fikir önderlerisiniz" ifadesini kullandı. Hawking'in mesajı Çin'in en büyük sosyal medya platformu olan Weibo'da bir gün içinde 160 bin kez paylaşılırken, 50 bin yorum aldı. Aynı zamanda evrenbilimci, yazar ve teorisyen olarak bilinen Stephen Hawking, Çin'de son derece büyük popülariteye sahip. Hawking'in Nisan ayında açtığı Weibo hesabı kısa süre içinde 4 milyondan fazla takipçiye ulaşmış durumda.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.