banner

MEB, akıllı tahtanın uluslararası patentini alamadı




Milli Eğitim Bakanlığı, FATİH Projesi’ndeki akıllı tahta patent başvurusunu verilen sürede yapmadığı gerekçesiyle 123 ülkede geçerli patent hakkından mahrum kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, FATİH Projesi’ndeki okul akıllı tahtaları için Türkiye sınırları içinde geçerli patent aldı. Türkiye’deki başvurunun ardından geçen 12 aylık süre içinde uluslararası patent başvurusunu yapmadığı için ise 123 ülkede geçerli patent hakkından mahrum kaldı.

Zaman Gazetesi’nden İsa Yazar’ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), FATİH Projesi kapsamında üretilen akıllı tahtaların uluslararası patent hakkı için başvuru yapmadığı ortaya çıktı. Bakanlık, başvuru süresini geçirdiği için akıllı tahtaların uluslararası patentini alamadı. Bu sebeple Türkiye patenti MEB’de olan akıllı tahta, yurtdışında korumasız hale geldi. İsteyen firma, yurtdışında akıllı tahtayı hiçbir bedel ödemeden üretip satabilecek. Türkiye, bu hakkı alabilseydi yurtdışında akıllı tahtayı üretmek isteyen firmalar MEB’e ücret ödeyecekti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), FATİH Projesi kapsamında üretilen akıllı tahtaların uluslararası patent hakkı için başvuru yapmadığı ortaya çıktı. Bakanlık, başvuru süresini geçirdiği için akıllı tahtaların uluslararası patentini alamadı. Bu nedenle Türkiye patenti MEB’de olan akıllı tahta, yurtdışında ise korumasız hale geldi. Patenti alınamadığı için isteyen firma, yurtdışında akıllı tahtayı hiçbir bedel ödemeden üretip satabilecek. Türkiye, uluslararası patent hakkını alabilseydi yurtdışında akıllı tahtayı üretmek isteyen firmalar bunun için MEB’e ücret ödeyecekti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.