banner

Hükümetten ODTÜ açıklaması




Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, "Ankara Büyükşehir Belediyesi, buradan sökülen ağaçların büyük bölümünü başka yerlere dikecektir. Bununla da yetinmeyecek, yol çalışmasında söktüğümüz ağaçların daha fazlasını bittikten sonra oraya dikeceğiz. ODTÜ kampüsünün doğu batı hattından geçecek yol ise tünel şeklinde yapılacak, tünelden başka bir alternatif olmayacak" açıklamasında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ODTÜ arazisinden geçen yol için sökülen ağaçların büyük bölümünün, Ankara Büyükşehir Belediyesince başka yerlere dikileceğini belirterek, "Bununla da yetinmeyecek, yol çalışmasında söktüğümüz ağaçların daha fazlasını bittikten sonra oraya dikeceğiz" ifadesini kullandı. 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Eskişehir yolunun Ankara trafiğini kaldıramadığını ve ODTÜ yolunun Ankaralılar için zorunluluk teşkil ettiğini belirtti.

Onaylanan imar planının, üniversitenin bütünlüğünü bozmayacak iki ana ulaşım aksını içerdiğini ifade eden Bayraktar, bunlardan birisinin Anadolu Bulvarı'nın devamı olarak ODTÜ arazisinin doğu kesiminden geçeceğini kaydetti.

Gelişen dünyada çevre bilincinin son derece önemli olduğuna değinen Bayraktar, "Ankara Büyükşehir Belediyesi, buradan sökülen ağaçların büyük bölümünü başka yerlere dikecektir. Bununla da yetinmeyecek, yol çalışmasında söktüğümüz ağaçların daha fazlasını bittikten sonra oraya dikeceğiz" ifadesine yer verdi.

ODTÜ kampüsünün doğu batı hattından geçecek diğer yolun ise tünel şeklinde yapılacağını bildiren Bayraktar, tünelden başka bir alternatifin olmayacağını vurguladı. 

"İtirazlar değerlendirilecek"

Bakan Bayraktar, imar planının şu anda itiraz aşamasında olduğunu, hem ODTÜ hem de kurum ve kuruluşlardan plana gelecek itirazların değerlendirileceğini bildirdi.

Bayraktar, planın onay aşamasında teknik gereklilik nedeniyle birtakım revizyonlar gördüğünü ancak değişikliklerin planın genel özelliğini bozmadığını kaydetti.

"Normalden daha az düzenleme ortaklık payı kestik"

Bayraktar, İmar Kanunu'ndaki "ana yollar, düzenleme ortaklık payı olarak bedelsiz terk edilecektir" maddesinin, ODTÜ ormanlarının bütünlüğünün bozulmaması için tam uygulanmadığını ifade etti.

Her planda yüzde 40'a kadar düzenleme ortaklık payı kesildiğini bildiren Bayraktar, "ODTÜ'nün sahip olduğu sosyal donatıların, ormanların kamusal kullanımı olduğunu düşünerek düzenleme ortaklık payını çok kısıtlı tuttuk. Yolların hukuki statüsü bellidir, hiçbiri mülkiyete konu edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Bayraktar, planın askı aşaması bittikten sonra ODTÜ ve Büyükşehir Belediyesi ile tekrar bir araya gelineceğini, itirazların değerlendirileceğini, planda yanlış yorumlara neden olan kimi noktaların düzeltileceğini bildirdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.