banner

İzmir’de dershane temsilcileri toplantıyı terk etti




İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen Milli Eğitim Bakanlığı ve dershane temsilcilerinin katıldığı toplantıyı dershaneciler terketti.

Ege Bölgesi’ndeki sekiz ilde bulunan dershaneciler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yöneticilerinin dershanelerin kapatılmasına ilişkin ikna toplantısını terketti. Yaklaşık 730 dershane temsilcisinin katıldığı toplantı, MEB yöneticilerinin gazetecileri salon dışına çıkarmak istemesiyle gerildi. Buna tepki gösteren dershane temsilcileri, “Neden basının ve kamuoyunun bilmesini istemiyorsunuz?” diyerek toplantıyı terketti.

İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki toplantıya MEB adına katılan Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Özel Dershaneler ve Etüt Eğitim Merkezleri İstişare Toplantısı’nın açış konuşmasını yaptı. Ardından gazetecilerin salondan ayrılmasını istedi. Dershane temsilcileri ise buna tepki gösterdi. Büyük’ün ısrar etmesi üzerine dershaneciler de alkışlarla ve yuhalamalarla toplantı salonunu terketti. Bu sırada bazı dershane yöneticileri, “Genelev mi işletiyoruz, meyhane mi işletiyoruz, dershaneleri kapatıyorsunuz?” dedi. Müsteşar Yardımcısı Büyük ise kalanlarla toplantıya devam edeceklerini söyledi. Salonda yaklaşık 15 kişi kaldı.

Toplantıyı terkettikten sonra açıklamada bulunan Ege Dershane Paydaşları Platformu sözcüsü Özer Akdemir, istişareden öte ikna ve dayatma amacı taşıdığını söyledi. Bakanlığın, dershane ve etüt merkezlerinin yüzde 70’inin özel okula dönüşmek istediğini söylediğini ancak bütün dershane temsilcilerinin toplantıyı terkettiğini hatırlatarak, “Bu yüzde 70 nerededir? Ulusal ve uluslararası normlarda, dershane kapatmanın yeri var mıdır? Dünyada özel öğretimi yasaklayan bir ülke var mıdır? Dershaneler kapatılırsa merdivenaltına inen yerler nasıl bir sonuç doğuracak? Dershaneler rant kapısı olarak görüldüğü için kapatılıyorsa özel okullar farklı bir rant kapısı olmayacak mı? Toplantı sadece, ‘Paydaşlarla görüşüldü, onları dinledik.’ demek için yapılan ve ön hazırlığı olmayan, içi boş salonlara yapılan bir toplantıdır. Ayrıca biz paydaşlara, herhangi bir taslak sunulmamıştır. Belgeleri incelemek ve görüşleri sunmak için zaman da tanınmamıştır. Dolayısıyla dershaneler ve etüt merkezleri muhatap kabul edilmemiştir. Toplantı öncesinde bize sadece göstermelik anket dağıtıldı. Maalesef bizi yönetenler, bizleri gerçekten dinlemek, anlamak, sorunlarımıza çözüm üretmek yerine, yukarıdan aldıkları 'kapatın' emrini uygulamak için istişare adını verdikleri bu tiyatroyu bize reva görmektedirler.” şeklinde konuştu.

Dershane yöneticileri, öğretmen ve personelleriyle birlikte yarın saat 14.30’da beyaz önlükleriyle Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapacaklarını sözlerine ekledi.

Cihan-ÖZDEMİR ÖZKAN, HASAN ÇİLİNGİR, TEKİN GÜRBULAK

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.