banner

Vakıf gelirleri kullanılarak yurt yapılabilecek




Vakıflar tarafından; ilgisine göre Milli Eğitim Bakanlığı veya ilgili kamu idaresinin görüşü alınarak, vakıf gelirleri veya fon kaynakları kullanılarak yurt veya pansiyon yapılabilecek. Maliye Bakanlığı'nca yurt veya pansiyon yapılmak amacıyla ilgili kamu idarelerine tahsis edilen Hazineye ait taşınmazların üzerinde de adına tahsis yapılan kamu idaresinin talebi üzerine, aynı şekilde yurt veya pansiyon inşa edilebilecek.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu ile sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, çeşitli vergilerin yanı sıra artık her türlü döner sermaye ücretlerinden de muaf olacak.

Teklif, vakıf gelirleri ve fon kaynaklarıyla yurt veya pansiyon yapılmasının önünü açıyor. Buna göre, vakıflar tarafından; ilgisine göre Milli Eğitim Bakanlığı veya ilgili kamu idaresinin görüşü alınarak, vakıf gelirleri veya fon kaynakları kullanılarak yurt veya pansiyon yapılabilecek. Maliye Bakanlığınca yurt veya pansiyon yapılmak amacıyla ilgili kamu idarelerine tahsis edilen Hazineye ait taşınmazların üzerinde de adına tahsis yapılan kamu idaresinin talebi üzerine, aynı şekilde yurt veya pansiyon inşa edilebilecek. Bu taşınmazların üzerinde inşa edilen ve kullanıma hazır hale getirilen her türlü bina, yapı ve tesisler hiçbir işleme gerek kalmaksızın Hazineye intikal edecek ve adına tahsis yapılan kamu idarelerince kullanılmaya devam olunacak.

Arsası bağışlanan veya bağışla alınan ve bu arsalar üzerindeki bina, yapı ve tesislerin tamamı bağışlanan veya bağışla yapılanlar hariç olmak üzere, vakıf gelirleri veya fon kaynakları kullanılarak vakıflar tarafından alınan ve üzerinde yurt veya pansiyon olarak kullanılmak üzere inşa edilen ve kullanıma hazır hale getirilen her türlü bina, yapı ve tesis bulunan taşınmazlar, yapılış amacında kullanılmak için  ihtiyacı olan kamu idarelerine tahsis edilmek üzere Hazineye bedelsiz devredilecek.

Arsası bağışlanan veya bağışla alınan ve bu arsalar üzerindeki bina, yapı ve tesislerin tamamı bağışlanan veya bağışla yapılanların kullanım veya işletme hakkı ise ilgisine göre Milli Eğitim Bakanlığı'na veya ilgili kamu idaresine devredilecek.

Düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten önce vakıflar tarafından, fon kaynakları kullanılarak Hazineye ait taşınmazların üzerinde yurt veya pansiyon olarak kullanılmak üzere inşa edilen ve kullanıma hazır hale getirilen her türlü bina, yapı ve tesis, hiçbir işleme gerek kalmaksızın Hazineye intikal edecek. Bu taşınmazlar ve üzerindeki bina, yapı ve tesisler, ihtiyacı olan kamu idarelerinin talebi üzerine, yapılış amacı, kullanım durumu ve ihtiyaçlar da dikkate alınarak Maliye Bakanlığı'nca ilgili kamu idarelerine tahsis  edilebilecek. Ancak, vakıflar tarafından sözleşme veya protokolle üçüncü kişilerin kullanımına bırakılanlar, belirtilen koşullarla süresi sonuna kadar bu kişiler tarafından kullanılabilecek. Kullanım süresi sonunda Hazine'ye intikal işlemi yapılacak.

Özel öğretim kurumlarının ücretsiz okutacağı en az yüzde 3'lük kontenjanın en az üçte ikisi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğretim çağındaki çocuklarıyla haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklar için kullanılacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.