banner

Şan eğitimi down sendromlu çocukların daha iyi konuşmasını sağlıyor




Down sendromlu çocuklar, şan eğitimiyle dil köklerini kuvvetlendirerek daha kolay konuşabiliyor

Down sendromlu çocuklar, şan eğitimiyle dil köklerini kuvvetlendirerek daha kolay konuşabiliyor. 

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünde koro sanatçısı olan Şule Başkaynak, Başbakanlık Engelliler Daire Başkanlığından 2 yıl önce kendisine down sendromlularla ilgili bir proje teklifinde bulunulduğunu belirtti.

Başkaynak, projenin down sendromlu çocukların şarkı söyleyebilmelerine ve duyma yeteneklerine yönelik olduğunu dile getirdi. İlk öğrencisinin Bartu Güven olduğunu, eğitimin ilk günü çok iyi performans sergilediğini anlatan Başkaynak, Güven'in piyanoyla o gün tanıştığını ve sesleri doğru verdiğini söyledi.

Başkaynak, Güven'in iki napoliten aryayı bir derste söyleyerek İtalyanca ezberlediğini bunun gerçekleştirilmesinin çok da kolay olmadığına dikkati çekti.

Başkaynak, "Şarkıları bir an önce söylemeleri ya da duyma yeteneğine sahip olmaları değil önemli olan. Şan eğitimiyle dil kökleri kuvvetlendi ve rahat konuşmaya başladılar. Bu alanda rehabilitasyon merkezlerinde şan eğitimleri verilsin. Devlet büyüklerimden rica ediyorum bu konuda destek olsunlar bizlere" diye konuştu.

"Bunun duyurulmasını istiyorum"

Diğer öğrencisi Zeynep Kayaş ile çalıştıkları bir yıllık süre içinde konuşmasının düzeldiğini belirten Başkaynak, "Dilleri bizlere göre daha uzun. Dil köklerindeki zayıflığın şan dersleriyle giderilebildiğini gördüm, bunun duyurulmasını istiyorum. Ben gönüllü olarak çalışıyorum her zaman yanlarında olmaya çalışacağım" dedi.

Başkaynak, dersleri verebilmek için mekana ihtiyaç duyduklarını, haftada 2-3 kez bu derslerin verilmesi halinde, çocukların dil köklerinin gelişeceğini ve konuşmalarının rahatlayacağını vurguladı.

Eğitim süresince Kültür Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Erdoğmuş'tan yardım aldıklarını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve diğer kurumlardan da destek beklediklerini belirten Başkaynak, bu sayede gönüllü öğretmenler tarafından bir çok şehirde şan dersi verilebileceğine işaret etti.

İtalyancayı bir derste ezberlediler, konservatuara hazırlanan öğrenciler de bile sıkıntı yaşıyorken onları tebrik ediyorum.

"Oğlum seneye konser verecek"

Ömer Bartu Güven'in annesi Sevim Güven de şan eğitiminde oğlunun çok iyi performans gösterdiğini belirterek, gelecek sene konser vereceğini dile getirdi.

Bu çocukların yönlendirmeyle iyi işler başararak topluma kazandırılabildiğini ifade eden Güven, "Şan eğitimiyle konuşması çok düzeldi, kendine olan güveni arttı. Oğlum Türksat'ta çalışıyor, Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım işe yerleştirmişti. Çocuklarımızın başarıları bir çok aileye umut olacaktır. Yeter ki düzenli disiplinli çalışılsın. Devlet büyüklerinden şan eğitiminin yayılması için destek istiyoruz" diye konuştu.

"Aileler çocuklarına şan eğitimi aldırsın"

Zeynep Kayaş'ın annesi Selda Kayaş, kızının şan eğitiminden sonra konuşmasında olumlu değişiklikler gördüğünü bazı harfleri söylemeye başladığını belirtti.

Nefesle beraber sesini kullanmayı öğrendiğini anlatan Kayaş, down sendromlu çocuğu olan ailelerin çocuklarına şan eğitimi aldırmalarını önerdi.

Cengizhan Dönmez'in annesi Hilal Dönmez ise oğlunun Gazi Üniversitesi Matbaa Bölümünü bitirdiğini, milli sporcu ve aynı zamanda devlet memuru olduğunu ifade etti.

Sabır ve sevgiyle çocukların başarılı olduklarını dile getiren Dönmez, down sendromlu çocukların tek sorununun konuşma olduğunu belirtti. Dönmez, çocukların devletin sağlayacağı şan dersi katkısıyla daha çok gelişme kaydedeceğini sözlerine ekledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.