banner

Bilişim okur-yazarlığı zorunlu ders olsun




Bilişim teknolojileri öğretmenleri hazırladığı Fatih Projesi raporunda, bilişim okur-yazarlığının ilkokuldan itibaren zorunlu ders olmasını istedi.

Fatih Projesinin, Uluslararası Eğitim Teknolojileri Standartlarına göre değerlendirildiği Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri tarafından hazırlanan rapor kamuoyuna sunuldu. Rapora göre, toplumun daha etkin ve bilinçli internet kullanmasını sağlamak için bilişim teknolojileri dersinin zorunlu hale getirilmesi gerektiği savunuldu.

İşte raporda yer alan ifadeler; 

Uluslararası Eğitim Teknolojileri Topluluğunun (ISTE) eğitimde teknoloji kullanımı sürecinin paydaşlarına (öğretmen, öğrenci, yönetici, teknoloji koçları ve bilgisayar bilimi eğiticileri) yönelik belirlediği standartlara göre oluşturululan rapor şöyle;

- Avrupa’da ilköğretim düzeyinde internetin bilinçli kullanımıyla ilgili müfredatı olmayan tek Avrupa ülkesi Türkiye’dir. Ülkemizde de bilinçli internet kullanımıyla ilgili ders programları oluşturulup ortaokul düzeyinde mutlaka zorunlu olarak verilmeli.

- 2012-2013 eğitim öğretim yılı itibariyle kaldırılan bilgisayar dersi yerine ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulan “bilişim teknolojileri ve yazılım” dersi de dikkate alınarak bilişim okur - yazarlığı kavramı kullanılacak. Temel bilişim okur-yazarlığı yeterliğinin saptanması, bu yeterliliğin kazandırılması ve kazandırılan yeterliliğin ölçülmesi, değerlendirilmesi gerekiyor. Bütün bunlar için ise standartlar gerekiyor.

- Günümüzde bilişim teknolojileri ve internetin kullanım alanı düşünüldüğünde, bu teknolojileri kullanma konusunda kendi kendine yeterli, asgari yeterlilik düzeyini yakalamış insanlar yetiştirmek, eğitim sisteminin temel görevlerinden biri olmalı.  Bu yüzden okullarda mutlaka bilişim okur-yazarlığı dersi ilkokuldan itibaren zorunlu olarak verilmeli.

Okullarda okutulacak derslerin temel beceriler, masaüstü beceriler, kişisel bilgi yönetimi ve ofis uygulamaları becerileri ile internet becerilerini içermesi gerektiği belirtilerek, derslerin hazırlanırken şu kriterlerin dikkate alınması gerektiği önerildi:

1 - Temel beceriler

-  Monitörü açıp kapayabilir, iyi görüntü için ayarlayabilir.

- Güç kablosu takılı mı, güç kaynağı çalışıyor mu kontrol edebilir.

- Fare kullanabilir.

- Yazıcısının ayarlarını yapıp kullanabilir.

- Tarayıcısının ayarlarını yapıp kullanabilir.

- Bilgisayarın çevresel aygıtlarını söküp yeniden takabilir.

- Yapmak istediği iş için hangi uygulamanın gerekli olduğunu seçebilir

- Kendisi için gerekli donanımı seçip alabilir.

- Disket, CD, DVD, usb disk, usb memory gibi değişik veri saklama ortamlarını kullanabilir.

- Gerekli uygulamayı kullanıp CD/DVD yazdırabilir.

- Bilgisayar teknolojisi kullanılan diğer teknolojileri de kullanabilir, bilgisayarı ile bunların iletişimini sağlayabilir (cep telefonu, PDA, dijital fotoğraf makinesi, vb.)

2 - Masaüstü becerileri

-  Yazılım kurmayı/güncellemeyi/kaldırmayı bilir.

- Masaüstü ortamının ne olduğunu, neler yapabileceğini, nasıl özelleştirebileceğini bilir. (duvar kağıdı, saat ayarı, ses ayarı, renkler ve çözünürlük, tema, simgeler, vb.) Dosyalarını yönetebilir.

- Yeni dosya/dizin yaratabilir.

- Masaüstünün kopyala/yapıştır/kes özelliklerini kullanabilir.

- Dosya/dizin silebilir.

- Verilerini değişik ortamlara aktarabilir, saklayabilir, yedekleyebilir.

- Bir uygulamadan nasıl çıkacağını bilir

- Arşivlemeyi, sıkıştırmayı ve açmayı bilir.

- Yardım dosyalarının varlığını bilir, yazılımlar ile ilgili sorun yaşadığında yardım dosyalarını okuyabilir.

- Disk/disket biçimlendirmeyi bilir.

- Ağ üzerinden dosya paylaşımını kullanabilir.

- Çoklu ortam teknolojilerini kullanabilir (ses, video, grafik, radyo/TV, vb.)

3 - Kişisel bilgi yönetimi ve ofis uygulamaları becerileri

- Kelime işlemci, sunumcu, hesap çizelgesi, vb. ofis yazılımlarını kullanabilir.

- Kişisel bilgi yönetimi için ajanda, adres defteri, vb. yazılımları kullanabilir.

4 - İnternet becerileri

- İnternete nasıl bağlanacağını bilir.

- Web tarayıcı kullanabilir, web sayfalarında gezinebilir, arama motorlarını kullanabilir.

- E-posta kullanabilir.

- İnterneti sadece bilgi/eğlence için değil hayatı kolaylaştırmak için kullanır.

- Bazı uygulamalar için eklenti (plug-in) gerektiğinde onları kurabilir.

- İnternetten dosya indirebilir.

- Başka bir bilgisayara bağlanıp kullanabilir.

- Dosya paylaşımı yazılımlarını kullanabilir.

- Görsel hazırlayıcılar ile kendi web sayfasını hazırlayabilir ve düzenleyebilir.

Uluslararası eğitim teknolojileri standartları

1- Öğretmen

2- Öğrenci

3- Yönetici

4- Teknoloji Koçları

5- Bilgisayar Bilimi Eğiticileri olmak üzere 5 önemli unsurdan oluşmaktadır.

Uluslararası eğitim teknolojileri standartlarına göre; FATİH Projesi’nde 4. ve 5. Unsurların (Teknoloji Koçları ve Bilgisayar Bilimi Eğiticileri) maalesef okullarda olmadığı, bu unsurların yerine Bakanlık tarafından temsil niteliğinde okullarda alan dışı BTR öğretmenlerinin ortaya çıkarıldığı görülmektedir.

Ayrıca, Bilişim Dersinin ülkemizde sadece 5. ve 6. Sınıflarda zorunlu olması, ilkokul ve lisede hiç BT dersi ve öğretmeni bulunmamasının projenin işleyişi açısından daha bir durum yaratarak dezavantaj olduğu açık şekilde ortadır.

Öğretmenler için Ulusal Eğitim Teknolojileri Standartları

ISTE, öğretmenlerin göstermesi beklenen eğitim teknolojileri kullanım yeterliklerini şöyle sıralamıştır: “Dijital çağa uygun öğrenme ortamları ve değerlendirme etkinlikleri tasarımlama ve geliştirme” , “Dijital çağda çalışma ve öğrenme Konusunda model olma” , “Öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştırma ve yaratıcılığını teşvik etme”, “Mesleki gelişim ve liderlik etkinliklerine katılma, Dijital vatandaşlıkta model olma ”.

Öğrenciler için Ulusal Eğitim Teknolojileri Standartları

ISTE, öğrencilerin göstermesi beklenen eğitim teknolojileri kullanım yeterliklerini şöyle sıralamıştır: “Teknolojik işlem ve kavramlar”, “Eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme”, “iletişim ve işbirliği”, “Dijital vatandaşlık”, “Araştırma ve bilgi akışı”, “Yaratıcılık ve yenilikçilik”.

Yöneticiler için Ulusal Eğitim Teknolojileri Standartları

Günümüz şartlarında okul yöneticileri, okullarında teknoloji liderliği rollerini üstlenmektedirler. Teknoloji liderliği sorumluluğunun yerine getirilebilmesi için de okul yöneticilerinin öncelikle kendilerinin teknolojik gelişmelere ayak uydurmaları gerekmektedir. ISTE, yöneticilerin göstermesi beklenen eğitim teknolojileri kullanım yeterliklerini şöyle sıralamıştır: “Vizyoner Liderlik”, “Dijital Çağ Öğrenme Kültürü”, “Mesleki Uygulamada Mükemmellik”, “Sistemli iyileştirme”, “Dijital Vatandaşlık” olarak belirlenmiştir.

Teknoloji Koçları için Ulusal Eğitim Teknolojileri Standartları

Teknoloji koçları; teknoloji kolaylaştırıcıları, teknoloji entegrasyon uzmanları ve öğretmenlere yardımcı kişiler olarak nitelendirilmektedir. Teknoloji koçları için hazırlanan yeterlilik alanı, , küresel toplumda eğitim koçlarının diğer öğretmenlere bilgi ve beceriler konusunda rehberlik yapmak için gerekli alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilgisayar Bilimi Eğiticileri için Ulusal Eğitim Teknolojileri Standartları

ISTE, bilgisayar bilimi eğiticilerini; birçok insan bilgisayar kullanırken, insanların kullandıkları uygulama, yazılım, program ve donanımları tasarlayan ve oluşturan kişi olarak tanımlamaktadır. Yeterlilik alanları ise şöyle belirlenmiştir: “içerik bilgisi”, “Etkili öğretme ve öğrenme stratejileri”, “Etkili öğrenme ortamları”, “Etkili mesleki bilgi ve beceriler”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.