banner

Türkiye Barolar Birliği’nden de başörtüsüne dava




Türkiye Barolar Birliği, “Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik”te yapılan değişikliğe, Danıştay 8’inci Dairesinde yürütmenin durdurulması istemiyle iptal davası açtı.

Barolar Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, yönetmelik değişikliğiyle "din ve vicdan hürriyetine ilişkin korumanın dışına çıkılarak dini ve ideolojik kavramlar üzerinden çocuklar arasında ayrımcılık yapıldığı, çocuğun yüksek menfaati gözetilmeden kamu gücü kullanılarak Anayasa'ya aykırılık yaratıldığı" savunuldu.

Düzenlemenin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na ve yasal mevzuata da aykırı olduğu öne sürülen açıklamada, "Türkiye Barolar Birliği tarafından açılan bu dava, örtünme özgürlüğüne karşı bir duruş olmayıp; örtünmeme özgürlüğünü korumaya yönelik bir adımdır. Türbana karşı bir duruş değil, türbanın 9 yaşa indirilmesine karşı bir çıkıştır" denildi.

"9 yaşındaki bir çocuğun özgür iradesini kullanarak tüm yaşamını etkileyebilecek önemli kararlar verebilmesinin mümkün olmadığı" ifade edilen açıklamada, aksinin kabulünün rüşt yaşının 9'a çekilerek bu yaştaki çocuklara ülkeyi yönetme sorumluluğunun da verilebileceği şeklinde bir "çarpık" mantığın da kabulü sonucunu doğuracağı kaydedildi.

Açıklamada, "Türkiye Barolar Birliği olarak, gözlenen kayıtsızlığın devamı halinde bundan sonraki adımın kız-erkek okullarıyla toplu taşıma araçlarında kadın-erkek ayrımına gelebileceği hususunu kamuoyunun dikkatlerine saygılarımızla sunuyoruz" görüşü savunuldu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.